Lichtschakelaar; blauwe draad ontbreekt

DBdeJ

  • #1
Hoi Klussers,

Ik wil een lamp aansluiten echter komt daar enkel een zwarte draad uit. De welbekende blauwe draad ontbreekt dus. Ik vermoed/hoop dat deze wel in de inbouw wandcontactdoos is aangesloten.

Vraag: kan ik hier nu een lamp op aansluiten? Of moet er per se ook een blauwe draad rechtstreeks aangesloten worden bij de lichtbron? Of terwijl: kun je een lamp enkel aansluiten met een zwarte (wissel) draad. Ik kan het antwoorden niet vinden op het internet. Zie ook foto.

P.S. Hoeveel kost het om een blauwe draad erbij te laten trekken door een elektricien als dat inderdaad benodigd blijkt te zijn?

Gr.
Diedje

IMG-5763.jpg IMG-5764.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt ook een blauwe draad nodig anders werkt het niet. Zou vreemd zijn als die er niet is.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Misschien nog een probleem, lastig te zien op de foto, maar is dat een stalen buis in een op riet gestuuckd plafond?
 

DBdeJ

  • #4
@Job_04 Klopt! Goed gezien. Is een oud jaren 20 huis. Bij het verwijderen van de keuken troffen we ook al allemaal riet aan in het plafond.

Enfin, ik begrijp dus: met enkel een zwarte daad kom je er niet. En wat verwachten jullie qua kosten voor het bijtrekken van een blauwe draad? Ik ben hiervoor zelf te incapabel dus ik zal hoe dan ook een elektricien moeten inschakelen.

Hoor graag jullie advies.

Groet Diedje
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Daar is niets zinnigs over te zeggen. In zo'n oude jaren 20 installatie zitten er misschien ook nog wel lasdozen onbereikbaar in het plafond / vloer verwerkt waardoor het niet meer een kwestie is van simpelweg "even een draad bijtrekken". Kijk ook niet raar op als je vakmensen spreekt die helemaal geen zin hebben om hier nog aan te werken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

DBdeJ

  • #6
Waarom hebben vakmensen daar geen zin in dan? Daar betaal ik ze dan toch voor? Of zijn ze bang dat ik een vrek ben die geen zin heeft om voor alle onvoorziene zaken te gaan betalen?

Jullie nog tips om dit uit te zetten? Ik kan me voorstellen dat grote elektricien bedrijven dit soort kleine klussen niet aannemen in de huidige drukke tijden en personeelstekorten. is bijv. Werkspot een goed alternatief? Of krijg je dan dikke beunhazen over de vloer?

Groetjes,
Died
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Je benoemt het zelf al; het werk ligt voor het oprapen dus de goede electriciens doen liever de klussen waar e.e.a. wel een logische/degelijke basis kent.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Vakmensen leveren ook graag vakwerk af. Dat betekent na 100 jaar toch wel een keer de installatie opnieuw aanleggen met kunststof buis en een logische opzet (met centraaldozensysteem).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

DBdeJ

  • #9
Pfff, wat een stinkerds. Ze kunnen iemand toch helpen zonder de installatie voor 3 miljoen euro te gaan vervangen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Je kunt het altijd proberen. Overigens douchen de meesten toch wel geregeld. En voor de helft doen ze het denk ik ook wel .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu