Ik meet op zwarte draad 27 volt op blauwe draad 240 volt

Lilianh

 • #1
Goedemorgen, ik heb een vraag, sinds een paar dagen heb ik geen stroom meer naar gastenverblijf. We hebben 4 aardlekschakelaars en 15 groepen en een 3 fase aangesloten ( 3 groepen). Nu is het dat 1 groep ( waar stroom meterkast, computer en gastenverblijf zit geen stroom meer heeft) De aardlekschakelaar schakelt niet uit. Er is gewoon geen stroom in gastenverblijf wel doet de meterkast en computer het gewoon. Als ik de draden meet , meet ik op zwarte draad 27 volt op blauwe draad 240 volt. Heeft u enig idee hoe dit kan en waar het probleem zou kunnen zitten?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Die 27 V welke je meet is waarschijnlijk inductie-spanning. Daar kun je niet zoveel mee.

Waarschijnlijk is de beveiligingsautomaat stuk. Dat kun je testen door de bedrading van je gastenverblijf tijdelijk op een andere groep te zetten.
 

Lilianh

 • #3
Maar als de beveiligingsautomaat stuk is dan zou electra meterkast en computer het dan toch ook niet doen, deze vallen onder dezelfde groep en daar zit wel gewoon stroom op. Het is alleen het gastenverblijf en het schuurtje ernaast die nu geen stroom hebben
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #4
Je schrijft tegenstrijdigheden in het eerste verhaal, wat werkt er nu wel en wat niet?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
Plotseling zonder dat er iets is aangepast?

Als een deel van een groep spanning krijgt zit er iets los.
loop de aansluitingen in de centraaldozen na
 

Lilianh

 • #6
Oké ik zal ook foto toevoegen
image.jpg

Dit is de groepen kast nr 15 is het probleem ( rechts) die hebben we nu uit. Hier valt onder meterkast tuinhuis vloerverwarming en 2 stopcontacten keuken. Als deze aangezet wordt doet alles het behalve tuinhuis ( en schuurtje ernaast) maar als ik deze aanzet gaat aardlekschakelaar er ook niet vanaf.
In het huisje zelf hebben we ook stoppenaansluiting
IMG_3202.jpeg

Deze staat nu open en is doorgesluisd zodat we wel electra via een haspel hebben
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #7
Die wip schakelaars al doorgemeten.
Heb je voor de schakelaar wel spanning? Nee, dan in de meterkast in het huis de kabel volgen en de lasdozen controleren.
 

Lilianh

 • #8
ja wipschakelaar zijn gisteren vernieuwd en daar zit spanning op. Ben jij zelf elektricien?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Lilianh schreef:
Er is gewoon geen stroom in gastenverblijf wel doet de meterkast en computer het gewoon.
Dan moet je op/vanaf het punt waar de afgaande groep van de meterkast splitst naar gastenverblijf / computer / meterkast gaan controleren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #10
Als het tuinhuis zo wel werkt zit de oorzaak tussen die doos en de meterkast.
ergens is de verbinding los of er is kabelbreuk
 

HenkL14

 • #11
Zijn die twee zekeringen wel goed? De rechtse lijkt eruit te zijn maar het is niet goed te zien.
 

Lilianh

 • #12
Er zitten nieuwe zekeringen in. En ook de twee tuimel schakelaars zijn vervangen en functioneren goed We gaan zo even verder om dingen te meten. Ter info De drie aderige kabel zwart blauw en aarde welke vanuit de woning in het tuinhuis binnenkomt bij het 2 stoppen kastje daarvan hebben wij de blauwe en zwarte draad van geheel los gemaakt wanneer van uit het huis spanning op de kabel weer wordt gezet meten wij met de multimeter tussen de aarde en de blauwe draad 240 volt ac Wanneer wij meten tussen aarde en de zwarte draad meten wij 24 -27 volt ac
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Dan zitten de draden sowieso verkeerd aangesloten, en zijn ergens fase en nul verwisseld.
 

HenkL14

 • #14
Op de foto met de grote groepenkast staat een aardlekschakelaar uit. Is dat niet het probleem?
 

Lilianh

 • #15
Ja dat is toen we de foto namen, vanwege een doorkoppeling die gemaakt was maar die staat nu weer aan. Wij denken dat het toch een kabel is die beschadigd is in de tuin naar het gasten verblijf en gaan maar de kabel bekijken en alles opengooien…. Het is vervelend als je je vinger er niet kan opleggen en maar de hele tijd aan het denken bent wat waar of hoe dit nu weer gebeurd is. Jammer dat je niet even telefonisch met iemand er kan over hebben…
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #16
Als je het idee hebt dat je er zelf met behulp van dit forum niet uitkomt en graag meer overleg wil kun je natuurlijk gewoon een elektricien inschakelen. Als je hem vraagt het probleem op te sporen en het vervolgens zelf herstelt zal het bezoek waarschijnlijk niet al te lang en dus duur hoeven te zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu