Binnenmuren op betonvloer?

Rutger81

  • #1
Hallo,

Ik ben inmiddels enkele jaren een boerderij aan het verbouwen en nu toegekomen aan de schuur. Het betreft een boerderij die in verschillende delen gebouwd is tussen +/- 1750 en 1875. De schuur wil ik tot volwaardige woonruimte verbouwen.

De schuur heeft massieve veldbrandmuren van 40 cm doorsnee. Nu ben ik van plan om binnenmuren van poriso te plaatsen met ertussen harde isolatieplaten waardoor er een muur ontstaat met een doorsnee van ruim 50 cm.

Mijn vraag is of ik de (niet dragende) binnenmuren rechtstreeks op de betonvloer (dik 12 cm, gewapend, plastic aan onderzijde) kan plaatsen of dat ik voor de binnenmuren een fundering moet storten.

Daarnaast vraag ik mij af of aanbrengen van isolatie bij deze muurdikte nog nodig is of dat een niet geïsoleerde spouw voldoende is.

Bovenkant van de betonvloer ligt circa 2o cm onder maaiveld. Nadat de binnenmuren geplaatst zijn komt er 10 cm drukvaste isolatie op en afwerkvloer met vloerverwarming en vervolgens tegels.
 

Ralph

  • #2
Kan gewoon zonder fundament zo op de vloer gezet worden hoor.
 

Bouwstakker

  • #3
Zijn het hoge muren...? muur tot 4 meter moet wel kunnen... wanneer ze hoger zijn, wordt het eigen gewicht natuurlijk meer... wat bedoel je met: of isolatie nog nodig is? wanneer muren van 40cm eenmaal koud zijn geven ze koude net zo snel door als een muur van 10cm. wanneer het mogelijk is zou ik altijd isoleren. sc6
 

Rutger81

  • #4
Bedankt voor de snelle reactie. De muren zullen idd om en nabij de 4 meter zijn. Wat betreft de isolatie was mijn vraag of het zin heeft om te isoleren, maar uit het antwoord begrijp ik dat ik dat dus beter wel kan doen. Gezien de oude (poreuze) veldbrand wil ik roofmate platen gebruiken omdat die evt vocht kunnen hebben.

Krijg ik geen vochtprobleem doordat het maaiveld aan 1 zijde van de schuur 20 cm boven het niveau van de betonvloer ligt? Aan de binnenzijde van de binnenmuren komt de vloer weer op maaiveldhoogte te liggen door de opbouw tempex, afwerkvloer en tegels..Beetje duidelijk zo?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een buitenmuur zit altijd tot onder maaiveld, dus vochtproblemen ontstaan niet daardoor. Het is wel verstandig te zorgen dat de spouw met buitenlucht geventileerd gaat worden.

Je kan de binnenmuren het best op een laag drukvaste isolatie zetten (foamglas), omdat je anders een koudebrug krijgt. Zo loopt de vloerisolatie over in de spouw:
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Als je weet waar de wanden komen even de vloer terplaatste dikker maken.
18 cm over een breedte van 30 cm.
Dit kan in 1 arbeidsgang dan mee gestort worden
Daar onder devloerwapening 3 staven rond 8 exstra in de beton.
Zo weet je zeker dat hij terplaatste de krachten op kan vangen.
alleen de poriso weegt niet zo veel maar de metselspecie en het stucwerk komt er ook nog bij
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Nog even voor de zekerheid vragen aan TS of het binnenmuren zijn of binnenspouwbladen?
 

Bouwstakker

  • #8
Nog even voor de duidelijkheid... moet de betonvloer nog gestort worden?? als dit zo is zou ik wel een versteviging in de beton aanbrengen waar de muren komen te staan. (zoals al eerder gezegd)
Als je de bestaande muur niet vertrouwd kun je dpc folie aanbrengen. de rode lijn op de afbeelding. op 20cm boven maaiveld inmetselen in de muur. vooraf zou ik de dpc folie tegen de bestaande muur aanbrengen en dan beton er tegen aanstorten. sc6


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu