Binnendeuren inkorten

Daze

  • #1
Vanwege het leggen van een nieuwe vloer moeten een aantal binnendeuren (board deuren) ingekort worden. Ik wil dit gaan doen met een decoupeerzaag en een met lijmklemmen op de deur vastgezette lat als geleider. Maar wat voor zaagje kan ik hier het beste voor gebruiken? En verder nog goede tips om een zo net mogelijke zaagsnede te maken?
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je niet even een cirkelzaag lenen? Of met een handzaag met hardpoints.

Alls je het beslist met de decoupeerzaag wilt doen, leg dan bovenop nog een latje (ook geklemd onder je geleidelat), dan heb je minder rafels aan de "bovenzijde". Normale fijn vertande zaagjes gebruiken, een vrij hoog toerental aanhouden, niet duwen en niet of minimale pendel gebruiken. Let op de lengte, dat ie helemaal door de deur heenzaagt.
 

Daze

  • #3
Bedankt. Een cirkelzaag wordt lastig, weet niet waar ik die zou moeten lenen. En met een handzaag lijkt het me nog lastiger om een rechte zaagsnede te krijgen, dus ik denk dat ik het toch maar met de decoupeerzaag probeer. Ik heb hier een hele zooi decoupeerzaagjes liggen maar weet eerlijk gezegd niet welke ik moet gebruiken. Hoe zie ik bijv het verschil tussen een houtzaagje en een ijzerzaagje? Ik heb zaagjes met heel veel kleine tandjes van dezelfde grootte maar ook zaagjes met grotere tandjes van verschillende grootte. Sorry, maar ben een leek op dat gebied... :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #4
Met een ijzerzaagje kan je ook hout fijn zagen; duurt wat langer. Andersom gaat slecht.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met een handzaag is de kans dat je recht zaagt groter als met een decoupeerzaag.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mijn ervaring is dat welke methode je ook kiest: handcirkelzaag, decoupeerzaag of handzaag je toch altijd na moet schaven om een volledig strak resultaat te krijgen.

Al lig je natuurlijk niet zo snel met je neus op de plavuizen langs je onderkant van je deur te kijken :mrgreen:
 

Daze

  • #7
@Ron321: Ook als je met de decoupeerzaag strak langs een geleider zaagt?

@Cyruse: :lol:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Mijn ervaring is dat dan juist het zaagblaatje krom buigt en je dan scheef zaagt in de dikte van de deur.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Als je een decoupeerzaag wenst te gebruiken moet je een grove vertanding hebben op het zaagblad. Je zaagt nl door het langshout en geen kopshout.
Maar kijk toch even binnen je vrienden kring of huur een cirkelzaag.
Snel gebeurd en je hoeft niet na te schaven, enkel ff schuren.
 

Daze

  • #10
Bedankt voor het advies. En Ron321, je had gelijk. Ik heb het geprobeerd met een decoupeerzaag maar het zaagje trok scheef waardoor ik geen rechte zaagsnede kreeg. Erg jammer, want verder zag het er netjes uit, totaal geen rafels/splinters. Toch maar ergens een cirkelzaag op proberen te trommelen, en iemand die er mee om kan gaan zonder anderhalve vinger kwijt te raken... :-|
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu