Binnendeur van houten planken

_Tim_

 • #1
Hallo Klussers,

Voor een nieuwbouwwoning ben ik me aan het oriënteren om zelf houtenplanken deuren te maken voor binnen. Heb al veel kunnen lezen over verbinden van de individuele planken maar twijfel wat de beste/sterkste verbinding zal zijn (nijg naar 'losse veer' verbinding zeker als we voor een wat zwaarder houtsoort kiezen (keuze is nog niet gemaakt; barn woord, of wat roder hardhout zijn opties).

Ik wil de deuren eigenlijk maken zonder Z of andere profielen, maar wat zijn hier de nadelen van(kromtrekken)?.

Wat betreft de kozijnen denken we aan standaard houten (vuren of MDF) met hang en sluitwerk voor de zwaardere (b.v. brandvertragende) deurvarianten.

Iemand ervaringen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  (link naar andere klus-site verwijderd)

  Een en ander hangt natuurlijk af van je eigen handigheid ervaring en beschikbaar gereedschap.
  Een verbinding met een losse veer over de hele lengte lijkt me een stuk beter dan duvels.

  MDF kozijnen? Ik zou er persoonlijk niet voor kiezen.
   

  _Tim_

  • #3
  Ben geen vakman, maar beetje standaard freeswerk gaat nog wel lukken :wink:

  Waar ik me wel zorgen over maak is de werking/kromtrekken, zeker omdat deur (bij ontbreken van profiel) dan enkel uit verbonden lange planken zal bestaan. Zou het b.v. verschil maken om 7 of 10 cm brede planken te gebruiken? 2,5 - 3,5 cm dikte.

  Ga voor standaard hardhouten kozijnen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Hoe smaller de planken, hoe kleiner het risico op kromtrekken. Verder moet je er goed op letten dat je de nerf om en om legt. Hoe de planken uit de boom gezaagd zijn is ook van belang.

  Alleen lijmen is voor de sterkte voldoende. Een veer of deuvels is alleen handig voor fixatie tijdens het lijmen. Zorg dat de planken exact haaks of in dezelfde hoek (bijna elke zaag heeft een kleine afwijking) zijn gezaagd. Dit kan je doen door de planken in dezelfde richting te zagen of om en om te leggen waardoor de afwijking elkaar opheft. Of op een freestafel recht maken.

  Zorg voor voldoende speling in het kozijn voor het werken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu