Bijzondere stekkers

2RH

  • #1
Het is niet direct voor in huis, maar misschien dat er toch iemand is die hier een antwoord op heeft.

Bestaan er koppelingen voor electriciteit (zwakstroom) die a.h.w 'bi-sexueel' of 'sexe-loos' zijn? Ik bedoel, normaal heb je altijd een mannetjes- en een vrouwtjeskoppeling, maar ik heb een soort koppeling nodig die dat onderscheid niet kent en dus altijd op elke andere connector past.
 

Kees61

  • #2
Gewoon 2 krokodilleklemmen aan het eind van de kabel zetten, dan past het altijd.

Waarom mag het geen stekker met contra-sterkker zijn?
Of een koptelefoonplug met contraplug, maar dat is ook weer mannetje en vrouwtje.
Een geslachtloze stekker is dus plat, geen pootje en geen gaatje.

Wat moet je er mee aansluiten?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Je zou ook een travestie kroonsteentje kunnen gebruiken. :mrgreen:
 

Gerrit

  • #4
Bij de oude amerikaanse stekkers kon je pen en bus verwisselen zodat je een snoer had met aan beide einden een stekker met pun en bus.

Het zal duidelijk zijn dat dit alleen voor zeer lage spanningen mag worden gebruikt.
 

2RH

  • #5
Ik heb een PDA in de auto voor navigatie. Nu loopt het voedingssnoer van het sigarettenaanstekercontact over mijn stuurkolom naar de PDA (de PDA zit helemaal links boven het dashboard). Dat snoertje zit mij in de weg. Ten eerste vind ik het rommelig, ten tweede -en niet minder belangrijk- tikt het tegen mijn knie en dat gaat vooral op langere ritten behoorlijk irriteren. Nu wil ik de omvormer verplaatsen naar de CD-bak in mijn armsteun. Daar zit ook een 12V aansluiting, die ik toch niet gebruik. Dat betekent dat ik een snoertje vanuit de armsteun door de tunnel, achter het dashboard langs, naar de linkerkant moet leggen. Er komt dan een kleine vaste aansluiting in het dashboard, waarop ik met een kort snoertje mijn PDA kan aansluiten. Tot zover geen probleem.
Maar dan....
Ik wil in de bak onder de armsteun geen uitstekende delen. Dus daar zou dan een female-contact moeten komen. Uiteraard wil ik ook geen uitstekende delen aan mijn dashboard, dus ook daar moet dan een female contact. Dat zou echter betekenen dat ik aan zowel de omvormer als aan het snoertje tussen PDA en dashboardcontact een male-contact moet zetten. En dat houdt in dat ik deze twee niet meer buiten de auto aan elkaar kan koppelen zonder daar weer een verloop F-F tussen te zetten, en dat doe ik alleen als er geen nettere oplossing is. Bovendien vrees ik dat bijvoorbeeld 3,5mm jack te makkelijk los gaat. De gebruikte spanning is slecht 5V=, dus dat levert verder geen gevaar op. De omvormer en PDA moeten ook op de motor en in gastauto's gebruikt kunnen worden, vandaar.

Ik hoop dat het zo duidelijk is?
 

Kees61

  • #6
Waarom zorg je er dan niet voor dat je buiten de auto ook female stekkertjes hebt om jouw pda op aan te sluiten? Net als in de auto.
 

2RH

  • #7
Tja, waarom niet? Vooral omdat ik dan 4 stekkertjes krijg in m'n snoertje en dat rammelt me te veel op de motor. Maar ik denk dat ik maar gewoon een extra adapter aanschaf. Kan ik er 1 verknippen voor de auto en 1 achter houden voor de motor enzo.

Laat niet weg dat ik nog steeds nieuwsgierig ben of besproken soort 'sexe-loze'-stekker bestaat.
 

Kees61

  • #8
Ja natuurlijk, dat bedoelde ik ook, je moet niet ook nog met adapters lopen slepen.
Maar de stekker aan het pda snoertje heeft ook een contra stekker nodig. Eentje in het dashboard en net zo'n stekkertje in de motorfiets.
Ik kon ook nog geen stekker zonder pootjes vinden bij google.
 

2RH

  • #9
Nou, ik zie nog wel. Ik hoor net dat mijn dochter over twee weken de sleutel krijgt van haar huis, dus de komende tijd zullen mijn vragen wel over andere dingen gaan ;-)
Huis is bijna een halve eeuw oud en het ziet er nu nog precies zo uit als toen het net gebouwd was. Werk zat dus.

Bedankt voor het meedenken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu