Bijplaatsen extra wcd keuken

Sake909

  • #1
Zou graag een extra wandcontactdoos bijplaatsen in mijn keuken. De muur is strak gestuct en wil ik graag in tact laten. Zou ik met een dozenboor een perfect gat kunnen boren zonder beschadigingen buiten het raamwerk? En hoe zet ik de inbouwdoos het best vast?

IMG_2273.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja hoor dat lukt prima, wordt veelvuldig zo gedaan. Mocht je zelf twijfelen dan kun je dit ook door een installateur laten doen. Hij heeft hier beter gereedschap voor waardoor het resultaat nog strakker zal zijn. Het is een vrij eenvoudig klusje dus niet al te duur.

Vastzetten doe je met bijv. Roodband.
 
  • Like
Waarderingen: Sake909 en Jules1962

Sake909

  • #3
Moet hiervoor de naastgelegen inbouwdoos verwijderd worden? Een dozenboor heb ik zelf.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Nee de dozen kunnen blijven zitten. Wel even het afdekraam e.d. verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ

HAJ

  • #5
De naastgelegen inbouwdoos zou je niet hoeven te verwijderen. Natuurlijk wel het raamwerk etc demonteren en de betreffende groep uitschakelen wanneer je aan de slag gaat.

Ik heb deze zomer voor het eerst zelf inbouwdozen geplaatst en ik moet zeggen dat het alleszins meeviel. Kijk even goed naar welke inbouwdoos je gaat kopen, hoe diep deze moet zijn (ik neem aan dat elektradraden voor de nieuwe wandcontactdoos worden doorgelust vanuit de bestaande doos. Bij gebruik van lasklemmen moet de wcd dieper zijn) en vooral op welke positie deze moet komen. Van tevoren uittekenen voorkomt problemen met een verkeerd gepositioneerd wcd en boren "in" de bestaande wcd.

Zorg vanzelfsprekend voor een gatenzaag die geschikt is voor het materiaal van de muur en check vooraf even of er geen leidingen lopen (het lijkt me gezien de positie waar jij wilt gaan boren, maar assumptions are the mother of all.....). Check ook even of het bestaande merk en type schakelmateriaal nog beschikbaar is (anders moet je alles in een nieuwe stijl vervangen).

Wcd zoals gezegd vastzetten met een mooie dot roodband en de wcd gelijk met het niveau van de muur plaatsen (mocht je de wcd te diep hebben gezet, kan dat altijd nog worden gecorrigeerd met vulringen. Wcd's die uitsteken zijn problematischer). Wanneer vastgezet en gepositioneerd kun je kleine beschadigingen corrigeren met gipsvuller/muurvuller.

Zelf zou ik de wcd positioneren naast de bestaande stopcontacten. Anders wordt het bedienen van de schakelaar wellicht wat lastiger/onhandiger.
 

cool1

  • #6
voor alle duidelijkheid : waar nu 3 dozen naast elkaar zitten, moeten er 4 worden ? aan-een-gesloten ? zitten nog wel een paar probleempjes aan dan .... Het afdekraam vervangen voor 4 voudig,; de extra doos moet gekoppeld worden aan de naast gelegen doos, anders gaat een 4 raams plaatje niet passen. Dus plaats voor nieuwe doos uitboren en zien dat je een gelijksoortige koppelbare doos vind.
De standaard dozenboor is dan niet bruikbaar .
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Waarom is volgens jou een standaard dozenboor niet bruikbaar?

Om er een 4e doos langs te plaatsen moet je inderdaad wel secuur werken maar dit gaat prima.

Inbouwdozen zijn vrij standaard en zelfs in de doorsnee bouwmarkt te koop. Veel kans dat je daar de juiste spullen wel vindt.

En zoals HAJ ook al schreef zal er een 4 voudig afdekraam nodig zijn. Hopelijk is die nog te koop in de serie die je al hebt.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Je raakt met een dozenboor de doos die er nog zit, inbouwdozen zijn afgeplatte cirkels van 76 mm doorsnede, hoh zitten ze 73 mm dacht ik
Schuif je het centerpunt op om de doos niet te raken, dan kom je buiten je afdek raam.
Rondom gaatjes van 6 mm boren gaat ook prima zonder het stucwerk te beschadigen, kost iets meer tijd.
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs, Krunnie en Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat voor muur is het?
Bij zwaar beton lukt het eigenlijk alleen met een watergekoelde boor, of gaatjes boren zoals hierboven.
Bij oude, soms loszittende bakstenen, is er een kans dat het stucwerk beschadigd.
Meestal zal het gewoon goed gaan. Gaat het toch mis, dan is het weer glad te krijgen, je zal alleen weer mogen schilderen.
 

cool1

  • #10
Nog even dit : verwijzen naar een installateur is niet echt een forum antwoord. Daarbij, weinig kosten ? Voorrijkosten 50 euro, arbeid-uurtje 50 euro, materiaalkosten ? Schade aan stucwerk dat zal wel niet door de installateur worden opgelost. Die wil alleen ff snel plaatsen en wegwezen verwacht ik. Voor de rest: lees het verhaal van Rola. Bouwmarkten hebben geen assortiment van verschillende merken : die voeren één bepaald merk en dat is het dan. De juiste doos (conform type in de muur) opzoeken via google-plaatjes en zien wie dat in huis heeft. Gewoon iets meer privé-tijd instoppen en voorzichtig uitboren dus. Geen dozenboor.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Het is maar net wat je afspreekt met de installateur natuurlijk.

iik heb het vaker gedaan, voorrijkosten max 25 euro, uurtarief zat op 55 euro.
Voor wie het risico is spreek je vooraf af en je kan ook een vaste prijs afspreken.

Ook dit is gewoon een forum antwoord, het is wat de TS er mee doet.
Soms is het gewoon verstandiger om het uit te besteden dan zelf te knoeien.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Mn22 en Vonken_trekker

M Jacobs

  • #12
cool1 schreef:
Nog even dit : verwijzen naar een installateur is niet echt een forum antwoord. Daarbij, weinig kosten ? Voorrijkosten 50 euro, arbeid-uurtje 50 euro, materiaalkosten ? Schade aan stucwerk dat zal wel niet door de installateur worden opgelost. Die wil alleen ff snel plaatsen en wegwezen verwacht ik. Voor de rest: lees het verhaal van Rola. Bouwmarkten hebben geen assortiment van verschillende merken : die voeren één bepaald merk en dat is het dan. De juiste doos (conform type in de muur) opzoeken via google-plaatjes en zien wie dat in huis heeft. Gewoon iets meer privé-tijd instoppen en voorzichtig uitboren dus. Geen dozenboor.
Op het punt betreft de A merken ben ik het niet met je eens, De bouwmarkten hebben inderdaad hun eigen merk.
Echter de gamma , praxis ,karwei hebben naast hun eigen merk ook 1 A merk.
Weet alleen niet welke waar bij hoort , maar ze hebben i.i.g Jung Gira Busch& Jeager.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Mijn diamantdozenboor is 82 mm diameter en dat is een standaardmaat gebruikt op veel dozenboormachines. De hart-op-hart afstand van gekoppelde dozen is 71 mm. No-way dat het lukt een passend gat met een dozenboor uit te boren zonder de belendende doos te beschadigen. Je moet ofwel beide dozen vernieuwen, ofwel de buitencontour met een kleinere boor uitboren zoals Rola hierboven aangaf.
 
  • Like
Waarderingen: M Jacobs

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Er zijn inderdaad vele manieren om een gat in een muur te maken. Ieder zijn ding natuurlijk. Ik zou de doos ernaast ook gewoon vervangen dan ben je het snelst klaar. Al vaker zo gedaan. En ook al eens door een installateur (incl. afzuiging bij de kern) laten doen zo dat je niet met alle stof zit te kijken.

@cool1 Het advies om een installateur in te schakelen is in bepaalde gevallen juist het beste antwoord, ook op dit forum.
Bijvoorbeeld als je zelf geen materialen hebt voor de klus en relatief veel zou moeten investeren voor een klusje dat een installateur zo gepiept heeft. Maar zeker ook wanneer men aan zaken wil gaan knutselen zonder de juiste kennis te hebben, zeker als het om de groepenkast gaat!
 
  • Like
Waarderingen: HAJ en M Jacobs

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
@cool1, als je € 100,- aan kosten voor dit projectje veel vind, dan kun je er beter zelf ook niet aan beginnen. Het kost al snel meer als het een beetje tegenzit.

In deze situatie is er een meer dan redelijke kans dat er naderhand een en ander gerepareerd moet worden aan de muur. Aan het overschilderen van de muur ontkom je in dat geval ook niet. Dus de arbeidskosten van een eventuele installateur zullen relatief gezien wel meevallen op het geheel.
 
  • Like
Waarderingen: HAJ en Vonken_trekker

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #16
Netjes afplakken, een beetje mazzel hebben en het kost alleen een inbouwdoos en iets om het dicht te smeren.
En natuurlijk nog een 4 delig raam en contactdoos, afhankelijk van het merk rond de 30,- totaal.

Maar eerst maar eens op de vraagsteller wachten, zou ook een holle wand kunnen zijn met dus hollewanddozen, ik laat de diamandboor nog even in de koffer..
 

cool1

  • #17
Mn22: ff duidelijk, het is absoluut een relatief begrip als het gaat wat duur is. 100 euro is voor de een goed voor een fles whiskey, terwijl een ander dat nodig heeft voor 3 weken boodschappen.
Echter de aandacht gaat uit - wat mij betreft - naar een goed klus advies en dat heb ik volgens mij gegeven.
 

Sake909

  • #18
Dank voor de reacties. Het gaat om een zachte steensmuur met stuclaag. Over het algemeen boor je hier snel en makkelijk met een accuboormachine doorheen. Inbouwdoos is van ABB of Attema, schakelmateriaal ook nog volop verkrijgbaar. Ik heb zelf alles gekocht en geplaatst namelijk. Idee is een extra inbouwdoos naast de schakelaar te plaatsen en dan de schakelaar een positie naar rechts en in plaats van de schakelaar een wandcontactdoos.

Goed te weten dat naastgelegen inbouwdoos verwijderd dient te als ik een gatenboor ga gebruiken. Overigens lijkt het mij lastig het centerpunt te vinden terwijl de dozen gemonteerd zijn. Misschien dat een kruislijnlaser hierbij hulp biedt.
 

M Jacobs

  • #19
De bestaande doos zit door middel van een schuifsysteem aan elkaar vast( achter naar voor) , dus deze doos krijg je er wel uit maar nooit meer erin.de nieuwe doos kan je wel van voor naar achter op de bestaande doos schuiven.
Dus als je alle dozen aan elkaar wilt hebben moet alles eruit.
Optie is beter dan om met steenboor kleine gaten in 3/4 citkel boren en het binnengedeelte uitkrabben.
Er zijn zelfs boormallen te koop bij de praxis van ABB, maar die zijn voor de blauwe dozen.
Attema heeft grijze dozen met rode schuifsysteem.
misschien tipje, ga naar bouwmarkt die de dozen verkoopt en schuif er 3 in elkaar en meet de hartmaten op.
Kan je gelijk zie hoe het schuifsysteem werkt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #20
De hartmaat van alle merken is gestandaardiseerd. Dus een boormal van één merk kun je prima gebruiken voor dozen van een ander merk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu