Bevestiging trespa op windveren

Peter Klusser

  • #1
De windveren van mijn huis worden slecht, en het schilderen zo hoog is niet mijn hobby. Dus wil ik trespa er tegen aan schroeven. Hoe kom ik er achter op welke hoogte ik de schroeven moet plaatsen? Moet dat perse in de balk erachter, of is het vastschroeven in de multiplex ook voldoende? Hoe kom ik erachter waar die balk precies zit?
 

Fiesiekus

  • #2
Hoe dik is die multiplex? Houd er wel rekening mee dat je vochtophoping tussen trespa en oude houtlaag moet voorkomen. Is het geen optie de oude platen weg te halen? Weet je gelijk waar de balken zitten.
 

Peter Klusser

  • #3
Het trespa komt onder de dakpanrand te zitten.
Bij alle buren met dezelfde bouw heeft men trespa op de bestaande windveren gezet, soms zelfs alleen gelijmd. Ik heb zelf ook gelijmd, maar wil nu toch schroeven, omdat ik zie dat de randen wat kromtrekken.
Het multiplex is 12 mm dik.
Loshalen doe ik liever niet, want ik ben bang dat ik dan ook de dakpannen los moet halen. Die zitten gespijkerd, en het loshalen zal dus een aantal pannen kosten.
 

Fiesiekus

  • #4
Foto's?
 

Peter Klusser

  • #5
Hierbij enkele foto's van de windveren, waar nog geen trespa geplaatst is.


 

Fiesiekus

  • #6
Die speciale trespa-schroeven zijn wel een cm of 4 lang. Ik zie op die foro dat er een afdeklat is geplaatst. Als je nou daarin de schroeven uit laat komen, zit 't volgens mij stormvast. Verder denk ik dat de afdeklat aan de balken zit gespijkerd. Als je die plekken opzoekt, weet je waar de balken uitsteken.

N.B. houd rekening met de minimale grootte van de gat in de trespa; anders knappen de schroeven af door 't werken van de trespa.
 

Peter Klusser

  • #7
Inderdaad kan je door te kloppen en door te letten op spijkergaten in de afdeklat zien waar er een balk achter zit; daar ga ik dus de schroeven bevestigen.
De productinformatie voor trespa boeidelen heeft het over 6mm boorgaten, terwijl er op de verpakking van de schroeven 8mm staat. De schroef zelf is doorsnede 4mm, de kop 11mm. Er zitten plastic cupjes bij die in de boorgaten moeten. Deze hebben een diameter van 7mm. Lijkt mij dat het dus boorgaten van 8mm moeten worden, maar is dan de houvast van de kop nog wel voldoende?
schroef:

schroef met nylon ring in boorgat:
 

Fiesiekus

  • #8
Beter die 8 mm aanhouden, die kop wordt er niet doorgetrokken. Trespa oppervlak is knoerend hard.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9
Er bestaan ook afdekplastic dopjes voor de schroeven.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #10
Die goten mogen ook wel eens schoongemaakt worden :cool:
 

Peter Klusser

  • #11
Dank je Willem! Goed gezien.
Alleen: kan dat veel kwaad dan in zulke diepe, brede goten? De goot is wel 40cm breed en 10 cm diep. Ik heb nog nooit gemerkt dat er lekkage kwam. .......
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #12
Veel of weing vuil het stroomt altijd mee naar het afvoergat wat op een keer dicht slibt.
 

Peter Klusser

  • #13
Het trespa zit er op geschroefd.
Ook dat deel wat ik 7 jaar geleden gelijmd had, zit nu vastgeschroefd. Dat was maar goed ook, want hier en daar had de lijm al losgelaten.
Op de schroeven zit 10 jaar garantie......
Betekent dat overigens dat ik over 10 voor controle weer naar boven moet?
Er zit overigens wel kleurverschil, zoals je ziet, tussen het oude (geverfde) en het nieuwe trespa. Dat zal hoop ik wel minder worden.

En de goot is ook weer schoon!
Iedereen bedankt voor de hulp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu