Bevestigingspunten door EPDM dakbedekking maken

Omsels

 • #1
Momenteel ben ik bezig met een overkapping in de tuin, waar ik het dak nog geheel van moet maken. Op deze overkapping komt een douglas dakbeschot, epdm dakbedekking en daarop 10 stuks zonnepanelen te liggen in oost-west ligging. Nu kan ik deze zonnepanelen simpelweg aan een frame bevestigen en vastleggen met ballast, echter nu ik toch nog een dak moet maken kwam ik op het idee een mechanische, dus ballastvrije bevestiging te maken.
In mijn zoektocht kwam ik uit op peperdure kant en klaar systemen welke óp de EPDM geschroefd worden en daarna afgewerkt worden. Volgens mij kan dat goedkoper en eenvoudiger.

Heeft iemand hier misschien al ervaring mee? Ik dacht zelf al aan een verhoging ónder de EPDM te maken, zodat er op het gedeelte waar de bout o.i.d. er door komt ook nooit water komt, danwel blijft staan. Ook kwam ik stokschroeven tegen met een EPDM ring. Ik weet echter niet of deze ook te gebruiken zijn op een vrijwel plat dak met klein afschot:

Graag jullie mening / ervaring.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Zou beginnen met meer afschot. Zelf zou ik met een holpijp een mooi rond gaatje maken en zoals je schrijft zorgen dat de EPDM uit het vlak komt. EPDM is elastisch en dicht af op een glad gedeelte van de stokschroef. Voor een overkapping lijkt mij dit meer dan voldoende. Je zou ook op de plekken waar de bevestiging komt een plaatje multiplex kunnen lijmen zo ga je omhoog en krijg je meer vlees voor de schroef.
   

  Omsels

  • #3
  Afschot is al bepaald dus dat gaat helaas niet meer. Loopt zo'n 4cm af op 3,4 meter.

  Is het EPDM zo flexibel dat je het netjes om een plaatje multiplex heen gelijmd krijgt? En kan ik beter eerst de EPDM lijmen en daarna de gaatjes maken en stokschroeven er doorheen?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Netjes omheen dat is niet nodig bij EPDM belangrijk is dat een gaatje netjes rond wordt gemaakt. Zo niet kan het gaan scheuren. Je zou ook een strook multiplex in de lengte van het afschot kunnen aanbrengen.
  Het gat en de stokschroef moet dusdanig zijn dat er een spanning in de rubber zit en deze daardoor afdicht. Maak anders even een testje.
   

  Omsels

  • #5
  Oké dank voor je info. Zeer nuttig. Is deze volgorde dan juist?:

  1) EPDM over gehele dak aanbrengen
  2) Multiplex plankje op EPDM lijmen/schroeven
  3) Stokschroeven door plankje en EPDM in dakbalk schroeven
  4) Reststuk EPDM met klein gaatje om stokschroef heen trekken en vastlijmen.

  Of kan ik het plankje beter onder de eerste laag EPDM maken? Of misschien wel helemaal weg laten als ik voldoende kit rondom de stokschroef doe en dan het reststuk EPDM er overheen lijm.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Volgens mij is lijmen een matige oplossing bij EPDM. Daarvoor hebben ze lijmen en kitten uitgevonden. Zou een oplossing kunnen zijn. Let op het gaatje moetje ponsen. Zo niet zou de EPDM kunnen gaan scheuren.
   

  Omsels

  • #7
  Met lijmen bedoel ik eigenlijk ook het kitten, zoals je de HWA doorvoer ook op de EPDM vast kit.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  volgens mij kan je beter een plakplaat lassen aan dat stokeind
  en deze dan inplakken net als een gewone doorvoer
   

  Omsels

  • #9
  Die begrijp ik niet zo?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu