Bevestiging balken (kepers?) tussen gordingen tbv isolatie

Ietser

  • #1
Ik ga mijn schuine dak van binnenuit isoleren. Mijn dakopbouw is als volgt:
  • dakpannen
  • panlatten en tengels
  • dakbeschot
  • gordingen
De situatie van binnen is vergelijkbaar met die op de volgende afbeelding:

met daarbij de opmerkingen dat de balken die tussen de gordingen geplaatst gaan worden (heten deze balken 'kepers'?) in één vlak worden gebracht met de voorzijde van de gordingen, waarbij een ruimte ontstaat tussen de balk en het dakbeschot.

De gordingen hebben en gemiddelde onderlingen afstand van 130cm. Hiertussen komen balken om de spijkerflensdekens tegenaan te nieten. Aan deze balken komen vervolgens raggels met daarop gipsplaten.

Op de afbeelding zien we dat de balken vastgezet worden met kleine hoekijzers aan weerszijden. Is dit voldoende om de balken met daaraan isolatie, raggels en gipsplaten te dragen? Zijn er betere of logischere manieren om dit te doen? Zoals bijvoorbeeld grotere hoekijzers, hoekijzers tussen balk en dakbeschot, of nog andere?

Alvast bedankt voor alle adviezen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vind dit een onhandige werkwijze. Zo zou ik het doen:
- isolatieplaten tegen het dakbeschot
- verticale rachels 22x50 hoh 300 over de gordingen (evt. ertussen voor 22mm winst)
- dampremmende folie
- gipsplaten
https://www.joostdevree.nl/shtmls/keper.shtml
 

Ietser

  • #3
Dat is inderdaad misschien wel een nettere oplossing. Ik had beter eerst naar de algehele oplossing kunnen informeren voordat ik de isolatiematerialen kocht.

Is de door mijn voorgestelde oplossing dusdanig slecht dat ik er beter vanaf kan zien, of is die alleen onhandiger en kan ik wellicht toch verder met de materialen die ik al heb?
 

Jon78

  • #4
Zoals ik het gedaan heb (ook eerst de spijkerflens gekocht..): balk tussen de gordingen geklemd en er vier lange schroeven ingejast, dus door de gording. Bespaart je hoekijzers.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Die balken ertussen verminderen plaatselijk de isolatiewaarde. Verder maakt het niet heel veel uit als je zorgvuldig de isolatie aan laat sluiten rondom. De rachels kan je nog steeds zo doen.

Vastzetten hoeft inderdaad niet met beugeltjes. Een extra klosje of gewoon meteen schuin schroeven kan ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu