Verholen goot bevestiging

Klussert_rdam

  • #1
Hoi allemaal,

Mijn vraag gaat over verholen dakgoten, en dan met name die van dakkapellen.

Aller eerst zal ik uitleggen hoe mijn dak er uit ziet; het is een hellend pannendak.

Onder pannen is het als volgt opgebouwd (vanaf binnen naar buiten): hout sheeting als plaatafwerking, damp-dichte-folie, isolatie, damp-open-folie, panlatten, dakpannen.
Eigenlijk bijna zoals hieronder afgebeeld; alleen hebben ze destijds in 1983 geen houten dakbeschot toegepast, dus enkel alleen damp-open folie aan de buitenkant.

Dakisolatie-goed-1024x853.jpg



Nu zijn er onlangs 2 dakkapellen geplaatst met verholen goten. Bij het plaatsen van de dakkapellen moesten de panlatten aan 1 zijkant worden doorgezaagd en deze vervolgens opnieuw vastzetten aan een CLS balk. CLS moest ik ook even opzoeken (overigens in dit geval geen Mercedes-Benz), maar dat staat voor Canadian Standard Lumber. Feitelijk dus gewoon vurenhout in een bepaalde maat; in mijn geval 38mm x 64 mm. De CLS balk wordt dan aan elke doorgezaalgde panlat vast gezet, en boven en onderkant vast aan de doorlopende panlatten zodat deze op zijn plek blijft.

Hieronder kan je het zien hoe dat er uit ziet.

IMG_3424.JPEG



Maar wat ik dus nu merk (als je langs de dakrand naar boven loopt, dat het gaat doorzadelen. En eenmaal doorgezadeld, ligen de pannen daar dus scheef naar binnen toe (dus naar rechts, richting de dak kapel).

Dit is niet echt fraai.

Nu wil ik dat anders gaan oplossen, maar ik wil even mijn oplossing challengen aan mede klussers, wellicht is er een beter of simpeler idee :)

Wil dus een vurenhouten balk bij maken die onder de CLS balk (verticaal, dus evenwijdig naar boven) komt. En dan vervolgens de nieuwe balk met een T verbinding vastmaken aan de slapers.
Ik moet dan wel wat isolatie beetje herschikken (gewoon glaswol) zodat ik de T verbinding kan maken en om beetje ruimte te maken voor de balken.
Daarnaa dan weer de dampopen folie er over heen en de panlatten daarboven.

2022-05-31_16-18-44.jpg


Dus zo:

IMG_3424_idee.JPEG


Dan denk ik dat ik er wel weer over kan lopen.

Een ander idee is om een balk vast maken aan de slapers waar de zijkanten van dakkapellen op rusten, eigenlijk soort van raveel maken (klopt die benaming dan, ik hoor ook wel eens schoren)
Lastige is dan alleen dat de verholen goot in de weg ligt om bij de slaper te kunnen. Maar als dat beter is (of makkelijker) zou dat ook prima zijn natuurlijk.

Maar alle ideeën zijn welkom :)

Groet en alvast dank voor de reacties.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Een verholen goot moet van bovenkant dakkapel tot en met de goot lopen.
Deze worden onder de panlatten geplaatst als je de pannen over heen wilt hebben dan is het een gesloten verholen goot.
Je kunt ook de panlatten afzagen en de goot met beide kanten een water kering dit is dan open verholen goot.
misschien hier wat in oude tekeningen Dakramen en dakkapellen: Bouwkundig detailleren - details bouwkunde.
 

Klussert_rdam

  • #3
Dag Henk253,

Dat klopt; dat lees ik ook vaak; alleen is er bij mij gekozen voor de verholen goot tot aan de onderkant van de kapel te laten lopen en dan met een stuk lood wat er aan vast zit, het naar boven van de pannen te brengen. Hierdoor stroomt het water dan het laatste stuk over de pannen de dakgoot in.

Ik heb is goed naar je doorverwezen site gekeken en ik denk dat je dit plaatje bedoelt:

tn_2015extra037 dakkapel.jpg


Daar zie ik dat de verholen goot op het dakbeschot ligt, en daar tegen aan de panlatten. Dat zou bij mij helemaal goed zijn.

Echter in mijn geval heb ik geen houten dakbeschot aan de buitenkant op de slapers liggen; blijkbaar hadden ze in 1983 de standaard om gelijk de dampopen folie over de slapers te spannen en vast te zetten met tengels en daaroverheen de panlatten.

Hierdoor mis ik nu stevigheid omdat de panlatten zijn doorgezaagd (zoals je kan zien op mijn eerdere foto's).

Nu wil ik dit gaan oplossen, echter ben ik benieuwd of mijn voorgestelde oplossing afdoende is, en/of er misschien een betere (snellere en slimmere ) oplossing om dit probleem te ondervangen. Waardoor dan de verholen goot en de panlatten ondersteund worden waardoor er weer overheen gelopen kan worden (indien iemand op het dak moet zijn uiteraard) en dan niet gaat doorhangen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Idd een extra ondersteuning onder de panlatten aanbrengen.
Afmeting is afhankelijk van de lengte, 38x64 lijkt mij erg weinig.
Verholen goot onder bij het kozijn boven de pannen laten komen is niet alles, dan had je beter een loodslab kunnen gebruiken, had je nu ook geen probleem gehad met de ondersteuning van de panlatten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
je kunt ook de verholen goot op de panlatten bevestigen.
even een tekening gemaakt soldeerde vaak een strip onder de goot en maakte die dan met ander strip er over heen nu lag goot vast maar kon ook uit zetten en krimpen.
Naamloos.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu