Bevestiging en afplakken PIR isolatie tegen dakbeschot

Jtjson

  • #1
Beste klussers,

Ik wil mijn schuine dak aan de binnenzijde gaan isoleren met PIR platen. Het betreft een dak uit 1961, dakpannen liggen direct op het dakbeschot zonder tussenlaag. Aan de binnenzijde wil ik de PIR platen direct tegen het beschot aanbrengen. Mijn vragen:
- Kan ik de platen tegen het beschot schroeven (met schollen). De schroeven zullen circa 1 a 2cm langer zijn de de PIR platen. Ik schroef dan dus door het beschot heen. Kan dit geen kwaad? Hoe is dit anders op te lossen?
- De PIR platen zijn voorzien van aluminium laag dus dampdicht, de naden onderling wil ik afwerken met alu-tape. Ook de naden tegen de houten balken en zijmuren wil ik afwerken met PUR en tape, echter ik vraag me af hoe ik dat goed afgeplakt krijg tegen ruw hout / metselwerk? En dat dit niet los laat naar verloop van tijd? Heeft iemand hier een idee voor?

PS. de zolder is geen leefruimte, dus geen esthetische eisen aan de afwerking.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een ding, ik zou de schroeven niet door het dakbeschot laten komen en zo kort mogelijk houden. De schroeven hebben niets te houden. Het beste is schroeven te gebruiken die tegen roesten zijn behandeld. Op de schroef is een zone waar condens kan ontstaan. Ik zou schroeven en van die dakdekkersringen nemen, die heb je ook in rond 50 of kleiner. Ik zou deze 10/12 cm van elke hoek van de plaat zetten.

Hoe het zit met de dampdichtheid van muren en balken heb ik geen ervaring in. Zelf zou ik die platen PUR/alu. monteren met een ril bruislijm zodat die kanten door de opschuimende lijm worden afgedicht. Eventueel kan je met alu.tape extra dichten.

Al meer geschreven er is een prof.advies dat je de nietjes van de damprem moet afplakken. Geen idee wat daarin de werkelijke limiet is. Het blijft moeilijk je kan een damprem met enkele nietjes vastzetten maar met zo'n pistool gaat het zo makkelijk dat je er ook om de 5 cm een nietje in kan jassen. :wink:
De vraag blijft. Hoe dicht moet iets zijn voor een betrouwbare constructie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu