Bevestiging op onderzoek over na-isolatie

Kristan

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een vraag over na-isolatie van een hellend dak, ik ben een leek maar heb vooraf aardig wat onderzoek gedaan. Zo heb ik veel op dit forum gelezen en heb ik ook het bestek van het huis dat ik recentelijk gekocht heb, doorgespit. Ik zou van jullie graag bevestiging willen hebben of mijn conclusie & aannames kloppen. Ook heb ik een aantal vragen.

Het betreft een woning uit 1978. In het bestek staat ik dat er "Opstalan BN SPEC" dakplaten zijn gebruikt. Ik kwam erachter dat Opstalan nu als Unilin door het leven gaat en was aangenaam verrast dat ze nog een datasheet van deze dakplaat ter download aanbieden op hun website. De dakplaat Opstalan BN ziet er dus zo uit:

datasheet 1.png


Bovenop de afdeklaag liggen shingles, zowel de originele uit 1978 als nieuw(ere) die daar in 2007 overheen gezet zijn. Het betreft CT20 dakshingles (3-tabs, 125gr glasvlies / m2, hoogwaardig bitumen).

Bij vervanging van het dakraam (met behoud van bestaande goot i.v.m. shingles) heb ik een foto gemaakt van de opbouw. Echter, was ik op dat moment niet met isolatie bezig en heb dus niet precies opgemeten wat de diktes waren (stom!). Volgens de datasheet kan het Opstalan Dakplaat (Vlasvezelplaat) 31 of 37MM zijn en PUR isolatie 15, 20, 25, 30. Op basis van onderstaande foto, weet ik alleen de maat van de balk (t.b.v. dakraam) zeker, de overige maten zijn aannames door vergelijking met de balk.

dak.jpg


Dit betekent dat ik de Opstalan BN 31 - 15 heb met een Rc waarde van 1.13. Echter, het bestek beschreef 'SPEC' wat voor speciaal staat (zwaardere persing) dus hier moet nog 0.04 van af volgens onderstaande tabel. Dus totaal zit ik op 1.09, dat is niet heel hoog begrijp ik. Ik las dat renovatie op 2 hoort te zitten en nieuwbouw zelfs op 6.
datasheet 2.png

Dus ik zou graag willen na-isoleren van binnenuit om de Rc waarde op te krikken. Ik heb een dak van spanten (al doet de foto anders vermoeden) en ik zou daar isolatie tussen kunnen zetten. Echter, heb ik de vele vragen omtrent vocht/condens problemen e.d. doorgelezen. Ik kwam deze post tegen: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/isoleren-schuin-dak-binnenzijde.81129/

waar Jan (algemeen beantwoorder) in het 4e bericht zei:

2. Isolatie aan de binnenkant van het schuine dak
Isolatie aan de binnenkant kan alleen als er aan de buitenkant van het dakbeschot geen isolatie, dakleer of ander waterdicht materiaal zit.


Vragen
-----
Vraag 1: Uit onderzoek kan ik concluderen dat de Rc waarde van 1.09 ver beneden peil is, correct? Ik kan moeilijk inschatten hoe een 1.09 in praktijk tot de 2 (renovatie) of 6 (nieuwbouw) staat zoals in het bouwbesluit is aangegeven.

Vraag 2: Uit Jan zijn bericht kan in concluderen dat in mijn geval na-isolatie vanaf de binnenkant pertinent niet mogelijk is, is deze conclusie correct? Ik kan niet goed inschatten hoe en of de situatie veranderd wanneer je shingles hebt i.p.v. dakpannen.

Vraag 3: Dat zou betekenen dat het alleen van buitenaf kan. Een grote ingreep die financieel op dit moment niet haalbaar is doordat het hele huis verbouwd wordt. Ter informatie, het betreft een 2 onder 1 kap woning. De shingles gaan zo'n 30 jaar mee van wat ik gehoord heb, de buren zijn oude mensen en ik verwacht dat zij het allemaal wel prima vinden zo. Dan zou de eerstvolgende shingle-wissel rond 2037 wellicht uitkomst bieden en kan ik alvast een spaarpotje gaan opbouwen.

Vraag 4: Is er iets anders dat ik wel kan doen van binnen-uit? Het schuine dak zit op de zolder, kantoor en badkamer (met vloerverwarming). Omdat ik geen gevoel heb bij de Rc waarde van 1.09, voelt het alsof er heel veel energie verloren gaat.

Overigens, betreft andere isolatie kenmerken aan het huis:
- Ik ga overal HR++ glas in zetten, zit nog niet overal.
- De begane grond vloer wordt van onderaf geïsoleerd omdat we daar ook vloerverwarming als hoofdverwarming nemen. (al twijfel ik nu of mijn huis wel goed genoeg geïsoleerd is en dit wel kan als hoofdverwarming).
- In het bestek staat dat de buitenspouw geïsoleerd is met glaswolplaten. Aan 1 kant deel ik de buitenmuur met de buren, aan de andere kant zit een garage vast aan het huis over de gehele lengte van de begane grond.

Beetje of-topic: Ik lees dat normaliter de oude shingles verwijderd worden, wanneer nieuwe shingles gezet worden. Zelf zou ik denken, de oude laag biedt extra bescherming maar wellicht hebben de oud eigenaren hier een verkeerde keuze in gemaakt?

Een lange post, ik hoop dat ik mijn huiswerk goed gedaan heb en jullie mij kunnen adviseren!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
In die post wordt alleen over een isolatie van wol gesproken dus een zeer dampopen materiaal. Je kan ook voor PIR/PUR met aluminium cachering kiezen deze platen zijn door de cachering, onder en bovenzijde van de plaat, zeer dampdicht.
Bij jouw is op de spaanplaat is een dampremmende laag aangebracht dus het vocht wat voorbij de PIR/PUR alu zou kunnen komen stopt daar.
Als ik de constructie simuleer, gipsplaat 10 mm, PIR/PUR alu 100 mm dik, spaanplaat 20 mm, een bitumen laag 2 mm dik op de spaanplaat, 15 mm PUschuim, bitumen 0,7mm dik en de shingles 6 mm dik.
Deze constructie of dakopbouw is veilig er wordt geen vocht opgesloten.
Echter in die simulatie kan je geen moeilijke uitvoerings of slorgigheden invoeren waardoor de het vocht in de warmtestroom toch richting buiten gaat. Bijvoorbeeld, de naden van de isolatieplaten onderling, de aansluitingen van de isolatie tegen de balken, aansluiting met de vloer en de nok en die van de muren.
Dat alles moet zorgvuldig worden uitgevoerd. Helaas geen idee hoe nauwkeurig.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hoofdregel is idd: Binnen dichter dan buiten. Dus als "buiten" al nagenoeg dampdicht is, moet binnen nog dichter zijn.
 

Kristan

  • #4
Bedankt voor de reactie mannen, gezien het risico voor mij een brug te ver in dat geval.
 

Kluskoppel

  • #5
Zoek eens naar de tool ‘Ubakus’. Die is ideaal om isolatie mee door te rekenen en te kijken hoe het zit met vocht opsluiten, klimaatfolie e.d.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu