Bevestigen kozijn terrasdeuren bovenkant

PietdeGroot

 • #1
Hallo,

Aankomende zomer willen in onze aanbouw openslaande deuren monteren ( 350*230cm ), helaas zie ik dat de balken rechtstreeks op het oude kozijn liggen.

Ik wil dit meteen degelijk maken en in de opening een UNP balk inleggen die dat op de binnenmuur zal steunen, mijn vraag is:

De achterkant van de balk is kaal en verder geen houvast voor het kozijn, hoe bevestig ik het kozijn aan de bovenkant? Ik neem aan dat het kozijn niet tegen de balk gemonteerd wordt, er is geen spouw boven het kozijn aangezien de voorkant afgewerkt wordt door middel van potdekselen.

Mijn idee is, wanneer ik de balk heb gelegd ik verder geen hout heb om het kozijn aan vast te maken anders dan de spouwlatten in de zijkanten.

Wat is jullie idee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • PietdeGroot

  • #2
  Schiet me net binnen, ik zou eventueel nog een houten balk achter de stalen balk kunnen leggen, bijvoorbeeld 70*170, deze houten balk is dan verder niet dragend.

  Eventueel in het midden met een bout vastzetten aan de stalen balk.

  Of maak ik het dan overdreven sterk?

   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Met stukjes hoeklijn op het kozijn en die aan de unp gelast of gebout zitten werkt het ook.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Die tweede optie is uitstekend. Kan je gelijk de UNP weglaten ;)

  Een kozijn wordt meestal niet aan de bovenkant bevestigd. Dat kan ook moeilijk, ivm de waterkering (DPC-folie).
   

  PietdeGroot

  • #5
  Hallo,

  Dank voor jullie reacties, Rola's optie zou inderdaad kunnen, neem ik zeker in oveweging.

  Ijkenhout, ook jij dank voor je reactie, maar een kozijn met openslaande deuren wordt niet bevestigd aan de bovenkant? Hoe wordt een breed kozijn (bv 4 meter) normaal aan de bovenkant stabiel gehouden / opgesloten? Zijn daar nog constructies voor wanneer de buitenkant niets steens is?

  Ik kan me er iets bij voorstellen dat als de buitenkant wel steens is, dat je kozijn dan opsluit tussen plafond en L balk buitenmuur, en vol purren.

  Geldt hetzelfde overigens voor de onderkant? ( deze wordt in DTS geleverd )

  Laatste vraagje, waarom denk je dat de houten balk afdoende zou zijn voor deze constructie?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Omdat je aangeeft dat het om vervanging van een kozijn gaat, ga ik er vanuit dat de opening niet groter wordt. Bestaand liggen de balken op het kozijn. Dus de balken aan een nieuwe balk monteren is altijd een betere oplossing. Uiteraard moet de balk de juiste grootte hebben.


  Ik heb de montage niet goed op het netvlies. Kom net afbeeldingen tegen met beugels boven het kozijn. Ik weet dat dus niet zo goed :oops:
   

  PietdeGroot

  • #7
  Ik snap het niet zo goed, je ziet inderdaad oplossingen waarbij een houten balk op het kozijn ligt, zo'n balk gaat sowieso doorhangen en dat maakt dan indirect het kozijn toch ook weer dragend zou je zeggen.

  Daarom ook mijn idee voor een stalen balk, om kosten wat het kost over een half jaar deuren te hebben die niet meer sluiten omdat een en ander door is gaan hangen.

  Op internet vind ik vrij weinig detail foto's jammer genoeg.

  BTW, je hebt gelijk, de opening zal niet aangepast worden.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Onder belasting buigt alles door. Als je de juiste afmeting kiest (en een beetje tussenruimte) is ook een houten balk uitstekend in dit geval.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu