Betonvloer scheurtjes en beweging: nog te redden?

Tedstriker

 • #1
Situatie: betonvloer gestort op lewisplaten in badkamer van 2,10 (tevens overspanning draagbalken) bij 2,80. Balken zijn 65 x 190mm, maximale hart op hart is ongeveer 46 cm.

Lichtgewicht beton 38 mm dik (van onderkant plaat gemeten). Lewisplaten niet vastgezet op 2 of 3 punten na. Randstroken gebruikt. Eerste vijf dagen de vloer beneveld, conform voorschriften fabrikant.

Maar: nu na een week zie ik een lange scheur(tje?) over de lengte van de kamer (met de lewisplaten mee). Bovendien 'veert' de vloer wat aan de randen. Bij nadere inspectie blijkt de vloer enkele millimeters 'los' te zijn gekomen, op diverse plekken bij de randen. Zie foto (genomen bij deuropening):
Oftewel: niet goed lijkt me.

Nu is de situatie dat we de ondergelegen hal nog gaan opknappen. Dat betekent dat ik van onderaf er zometeen bij kan, om de lewisplaten waar nodig te stutten door op te vullen tussen plaat en balk (met afstandhouders o.i.d.)

De vloer wordt nog voorzien van een egaliseerlaag. Voor de douche komt een grote douchebak van 140x90, de rest wordt getegeld (30x60). Verder 'normaal' badkamergebruik. Geen wasmachine o.i.d.

Is dit nog te redden op deze manier? Of moet ik de zooi er weer uittrekken? En/maar wat is er dan zo mis gegaan? Had ik de platen toch moeten vastzetten?

Alle advies welkom :-)
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hessie

  Specialist Verwarming
  • #2
  De balken zijn 210 lang schrijf je. Hoe lang zijn de lewisplaten? 210 of 280?
   

  Tedstriker

  • #3
  De balken zijn inderdaad 2,10, maar de lewisplaten liggen haaks op de balken, dus op de lengte van 280.

  Dat zijn dan telkens twee platen (van 1,50m) in de lengte achter elkaar en in elkaar geklikt. Beide uiteindes in het midden ondersteund door een balk.
   

  Tedstriker

  • #4
  :oops:

  Okee eigen stomme schuld dus. Uit de documentatie van Lewis (die ik dacht helemaal en goed gelezen te hebben):
  Tijdelijke bevestiging
  Indien de LEWIS® Zwaluwstaartplaten®
  los op de onderconstructie liggen (bijv.
  zwevende vloer / vloer met vloerverwarming) moeten de platen t.p.v. de vloerranden
  tijdelijk worden gefixeerd met knellatten of
  met (middels parkers vastgezette) houten
  wigvormige klossen, om te voorkomen dat de
  vloer tijdens het drogen van de mortel in de
  hoeken en langs de randen omhoog komt.
  Dit is dus wat er gebeurd is. Stom. Vraag is en blijft dan wel: is het nog te redden als ik de platen van onderaf ga steunen/opvullen. Als de vloer dan geen speling meer heeft, en daarna nog wordt geëgaliseerd, dan kan ik me voorstellen dat e.e.a. wel netjes blijft liggen?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu