Betonvloer op zand vloerverwarming en betonkernactivering

Forno

  • #1
Ik heb hier al eens een topic over geopend, maar ik heb nog een aanvullende vraag.

Ik wil een betonvloer op zand aanleggen. Om kosten te besparen wil ik de constructieve betonvloer (10cm dikte) vlinderen. En zo de cementdekvloer achterwege laten.

Onder de constructieve betonvloer komt EPS isolatie en folie. Er komt parket op te liggen.

Nu de vraag. Ik wil vloerverwarming als hoofdverwarming in de constructieve betonvloer aanleggen. Je zou kunnen zeggen een mix van vloerverwarming en betonkernactivering. Iemand die problemen voorziet?

Zelf denk ik aan de trage reactietijd van het systeem. Zijn er nog eventueel andere problemen als ik de vloer zo opbouw? Naast het feit dat het vlinderen uiteraard strak moet gebeuren.
 

Michiel_H

  • #2
Het systeem heeft dan inderdaad een trage opwarming, maar ook trage afkoeling. Het is dus zaak om de nachtverlaging te beperken, dan geeft het geen problemen. Maar af je als ongeoefend persoon een vloer perfect kunt vlinderen dat vraag ik me af, ik denk dat daar het grootste probleem kan zitten.
 

Forno

  • #3
Mooi als het warmtetechnisch geen problemen oplevert, naast de trage reactietijd, dan is dat geen probleem. Ik wil de vloerverwarming toch niet te veel laten schommelen in temperatuur i.v.m. parket.

PS: Zijn er andere manieren om een gestorte betonvloer glad te krijgen? Naast een mechanische troffel?

Is een afwerkspaan wat? Zo een met een motortje? Levert dat een glad genoeg oppervlak op voor het verlijmen van parket?

Ik lees op de site van het verhuurbedrijf dat het in combinatie met een laser is te gebruiken. Is dat een kwestie van een streepje op de afwerkspaan op hoogte van een laserstraal houden? En ook eerst een paar uur wachten tot het beton 'beloopbaar' is geworden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat is werk voor ervaren mensen, een leek maakt er een knoeiboel van.
 

Forno

  • #5
Wat? De afwerkspaan? Of bedoel je alleen de mechanische troffel?
 

Michiel_H

  • #6
Beide, Jan heeft gelijk. Alhoewel een knoeiboel wat overdreven is, maar vlak en glad zal je als onervaren betonwerker niet gaan behalen. Om vlak genoeg te zijn voor een parketvloer moet je of cementdek smeren of beton vlinderen. En vlinderen is gewoon knap lastig..
 

Forno

  • #7
Toch om even terug te komen op het vlinderen. "Knap lastig", is dat gelijk aan onmogelijk?

Ik heb een aantal video's op youtube gezien. Daar viel het me eigenlijk best mee.
Als iets goed gaat ziet het er natuurlijk altijd makkelijk uit. :wink:

Cruciaal is volgens mij het moment waarop je begint met vlinderen. Wat me opviel op de video's op youtube was dat de vlinderaars, vrij goed op het beton konden lopen. Zonder een mm in het beton te zakken... Ze dragen volgens mij ook schoenen met zachte bodem.
Als je dat moment kunt aanvoelen (wanneer het beton je net kan dragen), is het vlinderen zelf volgens mij best te doen. Of niet? Ik heb naar eigen weten genoeg met beton gewerkt om dat moment in te kunnen schatten.

Of denk ik dan te eenvoudig?

Zijn er misschien nog meer praktische tips?
Zoals het patroon waarin je werkt. En het aantal keer dat je over een vlak gaat?

Ja ik ben soms eigenwijs. :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik kan daar heel duidelijk over zijn, voor een leek een onmogelijke opgave een gladde vloer te krijgen.
 

BeeTeeWee

  • #9
Je kunt je vloer ook voorzien van bouwstaalmatten, daar de vloerverwarmingsleiding op vast tie-wrappen en het geheel (bovenop de folie op het EPS) volstorten met een centimeter of 10 zandcement.

Zolang je niet met heftrucks door je woonkamer rijdt, gaat zo'n constructie jaaaaaren mee.
 

Michiel_H

  • #10
Zandcement kan niet door voor een constructieve vloer hoor...
 

Forno

  • #11
Ik heb dan geen constructieve vloer, maar alleen een zandcementdekvloer als ik je goed begrijp?

Is dat niet kwetsbaar?
De vloer is perfect geëgaliseerd (getrild, bewaterd en nogmaals getrild) daar niet van.

Is een betonstaalmat van 150x150 rond 6 dan voldoende? (heb ik reeds gekocht, dus daar zit ik aan vast)


Anders moet ik iemand zoeken die kan vlinderen (op een onchristelijke tijd). :roll:
 

BeeTeeWee

  • #12
Ik heb destijds zelf de hele vloer (115 M2 op de begane grond) voorbereid: uitvullen, aantrillen, egaliseren, plastic, 10 cm EPS, plastic, klosjes, bouwstaalmatten, vloerverwarmingsslang...

Die matten waren inderdaad 6mm. Het storten van de vloer heb ik daarna laten doen, daar kon ik met m'n 140 liter betonmolen niet tegen gaan draaien. De kosten vielen mij erg mee. Het vloerenbedrijf werkte via een betonpomp 70 zakken cement, een kuub of 9 vloerenzand, water en een bigbag vol fijn grind naar binnen.

Van hen kwam ook het advies om de vloer op die manier op te bouwen. Die vloer ligt alweer enkele jaren naar volle tevredenheid. Maar goed, die ligt ook alleen maar te liggen, er staat niets bovenop gemetseld.

Want wat wil je met je "constructieve" betonvloer? Komen daar nog weer muren op?
 

Forno

  • #13
Er komen geen wanden of andere permanente punt- of lijnlasten op te rusten.

Ik heb de opbouw al af tot aan het EPS. De dikte (10cm) is dus ook al bepaald, want anders kom ik te hoog uit.
 

Forno

  • #14
Een cementdekvloer van 10cm skip ik. Werkt prima waarschijnlijk, maar ik kies toch liever voor zekerheid; beton.

@ Jan. Ik hoef geen spiegelgladde vloer te hebben. Vlak, zonder kuiltjes en putjes is goed genoeg. Het doel is om er parket overheen te verlijmen (uit zicht). Het hoeft niet aan strenge eisen te voldoen zoals voor bijvoorbeeld een fabriekshal. Daarnaast gaat het om 31m2, geen 1000m2.

Met een kleine machine zie ik mezelf die klus klaren. Als je dat ding kunt sturen, hoe moeilijk kan het zijn? Aanzetten en gaan maar. Kost misschien een minuutje (of twee) voor je de slag te pakken hebt. Dan is het gewoon doorgaan tot de boel vlak is. Niet spiegeltje glad. Ik heb al heel wat machines in handen gehad waarvan ik in den beginne dacht, ow jee. Maar na een paar trails ging het tot nu toe vaak prima.

Ik hoef de vloer er ook niet mee uit te vlakken. Daarvoor heb ik een raamwerk waarover ik het beton na het storten waterpas kan afreien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Kost misschien een minuutje (of twee) voor je de slag te pakken hebt.
:roll:

Ik hoef de vloer er ook niet mee uit te vlakken. Daarvoor heb ik een raamwerk waarover ik het beton na het storten waterpas kan afreien.
Dan hoeft u toch niet te vlinderen :!:
 

Forno

  • #16
Hoe goed je ook met de rei over het beton gaat. Er blijven altijd van die kleine oneffenheden in het beton achter. Die wil ik gewoon even naschuren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Vlinderen gebeurt met een machine met daarop een motor en een soort van helikopterbladen om de afwerkvloer glad te maken, het is geen kwestie van even naschuren.
U moet in staat zijn te beoordelen wanneer u kunt beginnen met vlinderen, voor een leek vrijwel niet te doen.
Via google is er veel info te vinden over vlinderen, als u dat gelezen hebt gaat u er waarschijnlijk niet aan beginnen.
 

MvanV

  • #18
Om beton van grote oppervlakte enigszins vlak te maken moet je niet met een troffel in de weer, maar met een lange rechte lat, en dan strijk je het vlak.

Sommige mensen leggen boven in de bekisting ook goed uitgemeten latjes of stucprofielijzertjes, op de afstrijkhoogte, wel vastzetten anders drijven ze.
Dan kan je op die hoogte mooi afstrijken.

Het is wel moeilijk, zonder ervaring.
 

Pigion

  • #19
Vergis je niet in de vereiste vlakheid voor een gelijmde parketvloer. Ik had er een mooie vlakke vloer liggen, doch de parketleveracier keurde hem niet goed. Er moest een dure egalisatiemortel overheen, aangebracht door een firma die het werk ook wilde garanderen. Extra kosten € 30,- perM2.
Pigion
 

Forno

  • #20
Het gaat een beetje offtopic allemaal.

Ik weet wat vlinderen is, en hoe je netjes kunt afreien.

Ik vind het wat kort door de bocht Jan, dat een leek niet kan (leren) vlinderen. Niet iedereen hier is absolute beginneling in het klusgebeuren. Of een kluns/ramp met machines.

Over ongeveer twee weken wordt het beton gestort. Ik laat het weten hoe het is verlopen. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu