Isolatie betonvloer op zand, PIR of toch XPS?

Mikelo

  • #1
Beste allemaal,

Wij zijn bezig met de verbouwing van ons net gekochte huis uit 1880 welke volledig is gerenoveerd in 1985. De volledige vloer op de begane grond (96m2, aangelegd 1985) gaat eruit ivm de slechte isolatie en de wens om vloerverwarming aan te leggen. De oude vloer ligt zoals hieronder weergegeven direct op zand.

IMG_0006.JPEG


Voor de nieuwe situatie ben ik van plan om 14cm PIR platen te gebruiken (uiteraard op een basis van PE folie voor het beton) en hierop een betonvloer te storten van 12cm waarin de vloerverwarming verwerkt zit. Ik zit er aan te denken om deze ruwe betonvloer gewoon te egaliseren met egaline om de afstand tot de vloerverwarming te beperken (ja ik weet dit systeem zal hoe dan ook relatief traag zijn).

Nu zit ik toch te twijfelen tussen XPS en PIR als isolatie, gezien de hoge R waarde van PIR per cm (scheelt weer graven en afvoeren zand) en de hogere druksterkte van XPS (175kPa vs 300kPa). Maar nu is de vraag, is de hoge druksterkte van XPS wel zo noodzakelijk, want anders dan de betonvloer (pak em beet 3kPa druk) zal een keuken en wat meubels de isolatie niet zoveel belasten?

En heeft iemand nog opmerkingen of tips over de opbouw die ik in gedachten heb?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat ik kwijt wil is waarom ligt het peil veel hoger dan de vloer of nog beter de isolatie.
 

Mikelo

  • #3
Ik snap je opmerking niet helemaal? Ik heb dat gewoon zo overgenomen van de bouwtekeningen uit 1985 en naar mijn inziens is het gebruikelijk in tekeningen om peil = 0 te leggen op de bovenkant van de afwerkvloer? Het is maar een referentiepunt...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat nogal voorkomt, als je regelmatig dit Forum bezoekt, de vraag wij hebben schimmel net boven de vloer op het binnenblad.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Peil is niet gelijk aan hoogte maaiveld. Maar heb je geen spouwmuur, en ben je ook niet van plan om voorzetwanden te plaatsen? Dan voorzie ik idd ook condensvorming en comfortklachten (en hoge stookkosten).
 

Mikelo

  • #6
Bij de verbouwing van 1985 zijn er spouwmuren aangebracht. Deze zijn we ook zeker van plan te isoleren. Verder zal er ook mechanische ventilatie aangebracht worden dus het lijkt me dat problemen met vocht dan wel mee zullen vallen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu