Betonvloer op zand isoleren

Roel78

 • #1
Hallo,

De begane grondvloer wil ik isoleren en voorzien van vloerverwarming. Het gaat om een betonvloer op zand. De isolatie komt dus aan de bovenzijde. Ik ben voornemens om op de betonvloer PIR-platen van 80 mm dik aan te brengen. Op de isolatie wil ik een noppenplaat vloerverwarming met een 4 cm dikke zandcement dekvloer aanbrengen.

De betonvloer is niet volledig egaal. Veel afwijkingen heeft de vloer ook niet. Ik twijfel tussen PIR of XPS vanwege de drukvastheid. Wat raden jullie aan? Kan ik PIR-platen toepassen of is de kans op scheurvorming dan te groot?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Dan kom je wel heel ver omhoog met de vloer, hoe ga je dat doen met alle binnen en buiten deuren?
  En 4 cm zandcementvloer er over is ook niet dik genoeg.
  Moet minimaal 6 cm zijn en met vezels versterkt anders gaat die scheuren.
   

  Roel78

  • #3
  Hallo Peter,

  Bedankt voor je bericht.

  Het isoleren van de vloer is onderdeel van een renovatie van mijn begane grond. De binnenmuren (en deuren) worden vervangen. De trap wordt verplaatst, waardoor de mogelijkheid ontstaat om de juiste hoogte aan te houden. Mijn buitendeur heeft een drempel van circa 6 cm. Het resterende hoogteverschil vang ik op in een tussenhal.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Controleer die hoogteverschillen goed. Het gewicht van het zandcement drukt de isolatie wel iets naar beneden, maar verwacht daar niet teveel van. Beter is als de platen al goed aansluiten, zonder holle ruimtes eronder.

  Hoe voorkom je de koudebruggen van de binnenwanden en binnenspouwblad?
   

  Roel78

  • #5
  Hallo IJkenhout,

  Bedankt voor je reactie. Uit jouw reactie maak ik op dat PIR-platen een prima keuze is. Fijn!

  De binnenwanden zijn niet dragend. Ik ben van plan om deze wanden zwevend te maken. Dus het skelet niet direct aansluiten op de buitenmuur en vloer. Als dan toch problemen ontstaan, kan ik in de ruimtes ventileren.

  Zie jij aandachtspunten of heb jij tips? Ik hoor het graag!
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Zwevende wanden zijn erg bijzonder. Ben benieuwd hoe je dat gaat doen :mrgreen:

  Onderschat het gewicht niet van wanden. Deze kunnen waarschijnlijk niet op de PIR gezet worden. Vandaar mijn vraag hoe je de koudebrug voorkomt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu