Betonvloer isoleren bij vloerverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij willen in onze vloer traditionele vloerverwarming laten aanleggen. Omdat ophogen van de vloer geen optie is, zal het ingefreesd moeten worden. Mijn twijfel betreft de isolatie. Onze constructievloer is een niet-geïsoleerde nehobo-vloer (holle bouwsteen). Als ik deze vloer van onderen laat isoleren. bijvoorbeeld met pur (R waarde van 2,5), is de vloer dan voldoende geïsoleerd of verlies ik nog erg veel energie? ik weet dat het niet perfect is maar is het een goed alternatief of verlies ik op deze manier nog te veel energie?
Graag reacties.
Alvast bedankt.
Eddie
 
Als je ruimte genoeg in de kruipruimte hebt kun je veel goedkoper zelf isoleren. Ik heb het een paar jaar geleden zelf gedaan op de volgende manier: regelwerk van panlatten tegen de onderkant van de Nehobo vloer. Daartegen reflecterende folie (warmtereflectie werkt alleen als er een spouw aanwezig is), daartegen goedkope piepschuimen plaatjes van 100x50x5 cm en daartegen weer reflecterende folie. Deze laatste folie dient om uitstralen van warmte naar de kruipruimte tegen te gaan. Voor vochtproblemen hoef je niet bang te zijn omdat de onderkant van de systeem vloer altijd de hoogste temperatuur heeft. Daar zal dus nooit condens kunnen optreden. Ik kan geen exacte R-waarde produceren voor deze constructie, maar samen met het vervangen van een VR-ketel door een HR-ketel leverde het een halvering op van het (gecorrigeerde)gasverbruik. Het was een flinke klus, maar zeker niet moeilijk.

Groeten, Hein
 
Hallo, Lefthand

Een bekende fabrikant van isolatie, gebaseerd op warmtereflectie, claimt met zijn systeem een R-waarde van 3,8 tot 4,6. Ze gebruiken helemaal geen isolatiemateriaal. De door mij beschreven isolatie met ook nog 5 cm piepschuim moet met zijn R-waarde in die buurt kunnen komen. De prijs is maar een fractie van het laten spuiten van PU schuim

Groeten, Hein
 
Hein, bedankt voor je tip. Ik heb het gevonden en het is inderdaad een voordelige en goede isolatie. Maar wat ik mij nog steeds afvraag: is isoleren aan de onderkant voldoende of verspil ik nog steeds veel energie (en zo ja hoeveel) omdat de hele nehobo-constructievloer nu ook -onnodig- wordt opgewarmd?
 
Met holle bouwstenen hoeft er niet zoveel opgewarmd te worden in vergelijking met beton, het grootste gedeelte is immers lucht, dat isoleert op zich ook nog.
 
Wees gerust. De nehobo vloer heeft maar relatief weinig massa en wordt bovendien niet voor niets opgewarmd. Als de opgewarmde vloer door de aangebrachte isolatie z'n warmte niet kan kwijtraken dan verlies je daardoor ook geen extra warmte. Het is wel zo dat de vloerverwarming bij deze vorm van isolatie wat trager wordt. Dit houdt in dat je wat eerder moet starten met opwarmen maar ook dat je 's avonds eerder kunt stoppen met verwarmen. Per saldo hoeft dat niets uit te maken. Als je op regelmatige tijden opstaat en naar bed gaat kun je dit met een klokthermostaat prima regelen. Bij mij daalt de temperatuur 's nachts ook bij koud weer en volledig uitgeschakelde verwarming nooit meer dan 3 a 4 graden. Het is dus geen probleem om de verwarming een uur voor bedtijd af te (laten) schakelen.

Groeten, Hein
 
Jan schreef:
Met holle bouwstenen hoeft er niet zoveel opgewarmd te worden in vergelijking met beton, het grootste gedeelte is immers lucht, dat isoleert op zich ook nog.

Zo hoor je het ook nog eens van onverdachte zijde! :mrgreen:

Groeten, Hein
 
Het enige nadeel zullen je muren en de daaronder gelegen fundamenten zijn. Daar ga je veel energie op verliezen t.o.v. van een geheel zwevende
VV.
Helaas kun je daar niks aan doen maar dien je wel mee te rekenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan