Betonvloer en waterschade

Margrietvanoosten

  • #1
Enige weken terug is de keukenkraan geknapt en is er in de nacht zo'n 6-7.000 liter water over de benedenvloer gestroomd. Daar lag novilon op. Nu leven we al enkele weken op een kale betonnen vloer, ivm het droog proces.

De vloer is erg zanderig, ik durf eigenlijk niet te zuigen met mijn mooie nieuwe stofzuiger :? En ik weet ook niet of dat zo hoort.

Nu willen we straks óf laminaat, óf plavuizen leggen (al dan niet met vloerverwarming, zie mijn vraag elders). Er blijken dwars over de breedte van het huis twee grote scheuren te lopen. Ik weet dat bij één ervan ook wind doorkomt (stond het novilon ook wat bol) .

Twee vragen:
- is de zanderigheid een teken van beschadigde toplaag?
- hoe dicht ik de scheuren? Ik vermoed dat egalisatie alleen niet voldoende is??
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Eerst even onderzoeken wat de oorzaak en/of gevolg is van de scheur. Wat voor een vloer is het? Je kan dit vaak in de kruipruimte wel zien.
 

Margrietvanoosten

  • #3
Wat bedoel je met "wat voor vloer is het"?

Het is een betonvloer, van de benedenverdieping.

Ik kan nu niet in de kruipruimte.. :(

Wil je weten of de scheur "door- en - door" is? Of ben je op zoek naar andere informatie?

Ik begreep dat de vloer mogelijk niet "solide" is, maar met kanaalgangen tussen twee lagen (daarom duurde het lang voordat de binnenmuren opdroogden. Echter door de scheuren heen is wel het meeste water weggesijpeld. Dus hoe dan ook, de scheur is op de bovenste laag dus inderdaad door en door.

Er zijn twee scheuren, beiden in de breedte van het huis (in de lengte van de rij woningen). De ene in het midden van de grote ruimte, en de ander - eigenlijk op gelijke afstand van de achtermuur, maar dan in de gang.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn verschillende soorten betonvloer. Ik verwacht een kanaalplaatvloer. De afstand tussen de twee scheuren zal (een veelvoud van) 1200mm zijn.

Je kan een scheur altijd opvullen, maar eigenlijk is het pas zinvol als je weet wat de oorzaak is.

Als het een krimpscheur is, zou je hem kunnen dichtkitten, of eerst even volgieten met een gietmortel. Maar misschien weten anderen nog betere oplossingen.
 

Margrietvanoosten

  • #5
Dank je wel voor je reactie!

Ik weet niet wat de oorzaak is.. Ik weet wel dat we op een dijklichaam wonen (ooit aangelegd in jaren '70-'80, en dat de ondergrond grotendeels zand is.

Feitelijk is het huis recht gebouwd in een oplopende straat.

Ik weet ook dat de buitenmuur al eens vernieuwd is voor een deel. Of dat door verweer kwam of inderdaad door scheuren, .. dát weet ik dan niet.

Het zou mooi zijn als er een oplossing is die in alle gevallen gaat helpen! (Kit, betonmortel oid).

Ben benieuwd!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu