Besturing ventilatiebox op lichtnet aansluiten

Justvd

  • #1
Beste klussers en experts,

Sinds kort heb ik een nieuwe ventilatiebox die het goed lijkt te doen. Ik kon daarbij kiezen uit besturing aansluiten op het lichtnet of op batterij. Vanwege duurzaamheid en praktische redenen ben ik voor het apparaat dat aangesloten moet worden op het lichtnet gegaan. Daarbij dacht ik in mijn onwetendheid die aan te kunnen sluiten op/naast een lichtschakelaar. Netjes schuin een gaat geboord vanaf de zijkant, kabels er doorheen en alles in mijn beleving netjes aangesloten. Helaas werkt dat niet zomaar: als de lichtschakelaar aan staat dan doet de lamp het (maar het aansturingsapparaat niet). Als ik de lichtschakelaar uit zet dan gaan zowel de lamp als de aanstuurunit aan/uit knipperen.

Is er een mogelijkheid om het geheel wel goed/werkend aan te sluiten? Zo ja, hoe?

WhatsApp Image 2022-08-31 at 5.21.49 PM (2).jpeg WhatsApp Image 2022-08-31 at 5.21.49 PM (1).jpeg WhatsApp Image 2022-08-31 at 5.21.49 PM.jpeg WhatsApp Image 2022-08-31 at 5.21.48 PM.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Wat doet die zwarte draad in lasdop met blauw?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
De bediening moet worden aangesloten op een fasedraad (bruin) en nuldraad (blauw).

Het lijkt nu aangesloten op een fasedraad (bruin) en schakeldraad (zwart). Dat aan deze schakeldraad toevallig ook 5cm blauwe draad zit naar de schakelaar maakt het geen nuldraad. Dat korte stukje blauwe draad aan de schakelaar heeft dus de verkeerde kleur, dat moet zwart zijn net zoals de schakeldraad uit de leiding.

Maar het lijkt er op dat er achterin de doos nog een andere blauwe draad loopt (bij de groen/gele). Met een beetje mazzel klopt die kleur wel en is het een nuldraad. Die zul je moeten aftakken voor je ventilatorbediening.

Heb je nu installatiedraad los door de muur gevoerd? Dat is natuurlijk ook niet helemaal hoe het hoort.
 

Justvd

  • #4
Bedankt voor de reacties alvast, ik besef me nu hoe weinig ik hier van weet.

Ik heb zelf die zwarte schakeldraad in de lasdop gedaan, daar gaat het waarschijnlijk dus mis. Ik vond nog wat blauwe kabels in de schuur die ik heb gebruikt als vertakking naar zowel de lichtschakelaar als het besturingsapparaat. Ik moet dus die zwarte kabel weer gewoon op de lichtschakelaar aansluiten. Achter in het doosje zitten nog een geel/groene aardedraad en een blauwe draad. Er is dus een kans dat die blauwe draad daar achter een nuldraad is en dat ik die door moet knippen en beide uiteinden in de lasdop moet stoppen bij het kabeltje dat naar het besturingsapparaatje loopt zoals ik het nu begrijp.

Die blauwe installatie kabel loopt inderdaad direct de muur in maar dat is slechts 2/3 cm en alleen achter het besturingsapparaatje.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt dan blijkbaar perongeluk de juiste kleuren draad gevonden (bruin en blauw). Nu inderdaad nog aansluiten op de juiste kleuren.

Installatiedraad mag niet los in de muur, dat hoort in PVC installatiebuis, ook als het maar een paar centimeter is. Dubbel geïsoleerde kabel (YMVK of XMVK) mag eventueel wel zonder extra omhulling in de muur.
 

Ijssel87

  • #6
Ik adviseer toch met jouw kennis dit even door een elektricien te laten aansluiten, dit is eigenlijk maar wat aanmodderen op goed geluk. Met stroom een beetje tricky.
 

Justvd

  • #7
Ok goed om te weten XanderH!

@Ijssel87 ik ga nu eerst mezelf goed informeren voordat ik hiermee verder ga, er staat een aantal links op dit forum voor de beginners.
 

Ijssel87

  • #8
Dat is stap in de goede richting.
 

Justvd

  • #9
Het is gelukt, dankzij jullie feedback en het zelf inlezen heb ik het nu aan kunnen sluiten met de juiste kleur kabels en op de goede manier. Dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu