Dakventilator - 0-10V-besturing en lekstroom

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Op mijn sportvereniging moeten de dakventilatoren worden vervangen. De huidige worden bestuurd door een trafo met schakelbare secondairspanningen. De nieuwe hebben een 0-10V besturing. De fabrikant geeft aan dat er een 4x0,75 mm² moet worden gelegd naar het bedieningsgedeelte. Alleen vind ik 4x0,75 mm² alleen maar met soepele kern (besturingskabel) en het betreft hier natuurlijk een vaste installatie. Ik las in een andere post dat je signaalkabel met 0,8 mm draaddiameter kunt nemen. Alleen is de leidinglengte wel 30 m en ik vraag me af of dat teveel verlies geeft.

Verder staat er in de brochure:
"De MX-dakventilatoren hebben een lekstroom van ±10mA. Bij aansluiting
van meerdere MX-ventilatoren kan daarom geen aardlekschakelaar worden
toegepast."

Ik vroeg me af wat de voorschrijften hiervoor zijn. Mag ik ze zomaar aansluiten zonder aardlekschakelaar? Bijkomend probleem is dat er op deze groep nog andere verbruikers zitten, onder meer plafondventilatoren en wandcontactdozen. De laatste kan ik wel laten vervallen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je legt naar de Mx een 3x2.5 op een eigen eindgroep.
En een 4x0.8 voor de vrijgave en 0-10v naar de bediening.
Je kan niet zomaar een aardlek laten vervallen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Daarom dat ik het vraag. :wink:

Nieuwe 3x2,5 vanuit de groepenkast ernaartoe te leggen wordt een lastige klus. Ik kan wel van de bestaande groep alles loskoppelen op de dak- en plafondventilatoren. Vervolgens die groep loskoppelen van de aardlek. Zou dat een optie zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Dat hangt af van de aardcircuitweerstand.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ok. Die kan ik meten. Welke waarde moet ik bereiken? Ik vermoed zelf dat het kleiner 2,875 Ohm moet zijn, zodat bij een aardsluiting de B16-automaat meteen tript.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Voor een B16 automaat klopt dat inderdaad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu