Externe besturing sauna omzeilen

GJO2

  • #1
Hallo,

Ik heb een wellicht niet al te alledaagse vraag. Ik heb een kleine sauna in mijn huis van het merk Harvia (Delta Combi). Dit is een heater en -stomer in één op 230volt.
Nu is onlangs de besturing stuk gegaan, en het vervangen hiervan loopt in de honderden euro's. Nu is mijn idee om de hele externe besturing over te slaan en de verlichting en sauna oven op een paar simpele mechanische schakelaars aan te sluiten. Alle mooie regeltechniek werkt dan natuurlijk niet meer (zoals timer, instellen van temperatuur etc). Echter, dit is niet zo'n punt. De sauna oven is dusdanig klein, dat deze de ruimte niet heter krijgt dan 80 graden, hoe lang deze ook aanstaat. Dus handmatig aan en uitzetten durf ik wel aan.

Ik heb voor dit idee een schema uitgewerkt, waarmee het mijns inziens zou moeten werken. Het interne schema van de Sauna heater/steamer snap ik echter niet helemaal. Zie het plaatje: de aansluitingen zijn: aarde, N, U, W1, P. Als ik de draadjes volg, dan wordt U gebruikt als fasedraad voor de heater (2900W), en W1 als fase voor de stomer (2000W). Nu zit er ook nog een 'P' aansluiting op. Is dit ook gewoon 230V fase? De P-aansluiting is o.a. verbonden met een schakelaar, waar een sensor aan zit in het waterreservoir (bedoeld om de steamer uit te schakelen als het waterniveau te laag is). Wat opvalt is dat het pijltje bij de 'P' de andere kant opwijst t.o.v. van de 'N', 'U' en 'W1'.

Hoop dat er hier wat kenners zijn die me zouden kunnen of dit een verstandig idee is, of dat ik maar beter die paar honderd euro in een nieuwe externe besturing zou moeten steken...

Bedankt vast!

omzeilen externe besturing sauna.png



schema harvia delta combi.png
 

Bijlagen

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Heb je een grotere versie van het schema waar je de onderste afbeelding uit geknipt hebt? Wellicht ook met het bedieningspaneel erbij?

Het lijkt me in ieder geval niet de bedoeling om spanning op "P" te zetten, daarmee omzeil je de beveiliging van de steamer en die zit er vast niet voor de lol op. Ik denk eerder dat dit een terugkoppeling is naar het bedieningspaneel, kon je daar op niet zien of de steamer daadwerkelijk in bedrijf was?

Als je een schakelaar met indicatielampje neemt (zoek er dan één waar het lampje apart van de schakelaar is aan te sluiten!) zou je de P-draad op het lampje aan kunnen sluiten. Je ziet dan aan het lampje of de stomer daadwerkelijk actief is, of dat deze is uitgeschakeld omdat het waterreservoir leeg is.

Persoonlijk zou ik wel een thermostaat en/of tijdschakelaar installeren. Dat hoeft echt geen honderden euro's te kosten.

Verder zie ik op basis van deze gegevens weinig bezwaren tegen jouw plan. Het relais zorgt er al voor dat je de heater en de stomer niet tegelijkertijd kunt inschakelen. Dat is mooi, want 4900W is wat te veel van het goede voor een standaard 16A eindgroep en als beide elementen in dezelfde behuizing zitten zou het ook wel eens iets te heet kunnen worden. :wink:

Hou je wel rekening met de maximale stroom die je schakelmateriaal aan kan? Veel schakelaars kunnen maar 10A schakelen en dat is hier te weinig.
 

GJO2

  • #3
Bedankt voor de reactie! klinkt logisch. Er zit op het bedieningspaneel inderdaad een indicatie voor 'low water level'. En ook de beschrijving: " If the water container runs empty, the steamer will be turned off, the water level warning light will blink and the display will show the text “OFF”.

Bijgevoegd de grotere versie, alhoewel dit niet het exacte besturingsmodel is, het zal er wel op lijken verwacht ik. Ik heb ook een groter plaatje bijgevoegd vaarop andere (grotere) modellen staan, waarop de P aansluiting wat meer los van de andere te zien is.
d29se-schema.PNG


verschillende-ovens.PNG
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De schema's maken dit deel helaas niet veel duidelijker. Maar ga er maar vanuit dat het signaal op "P" gebruikt wordt om de "water level warning light" te laten werken.

In jouw plan moet je de derde schakelaar dus achterwege laten. Zet met schakelaars alleen spanning op U en W1.

Je zou een signaallamp tussen N en P kunnen aansluiten, maar die werkt dan juist omgekeerd aan de "water level warning light", die signaallamp brandt dan juist als de steamer actief is en schakelt uit wanneer het water op is.

Een signaallamp welke andersom werkt (dus zoals origineel) vereist meer logica. Je kunt natuurlijk ook gewoon zonder, uiteindelijk zul je zelf wel merken dat het water op is. De beveiliging zou sowieso moeten functioneren.

Ik ben alleen geen fan van het weglaten van de "BEVEILIGING TEGEN OVERVERHITTING". Ook al ben je er van overtuigd dat het ding onmogelijk te warn kan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu