Bestrating oprit - klinkers die goed liggen vervangen voor nieuwe

@klus

  • #21
12 m2 zo ongeveer wat erbij komt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #22
Ik denk dat ik de gehele oprit eruit gehaald had en alles opnieuw bestraat. Het werkt sneller en het eindresultaat is beter. Het lijkt makkelijker dan gedaan om oud straatwerk onzichtbaar aan te helen. Ook het uithalen van klinkers en er vervolgens andere voor terugleggen gaat nog niet zo eenvoudig. Negen van de tien keer past het niet meer terug.
 

@klus

  • #23
@ Mn22
Snap wat je zegt. Feitelijk is dat ook zo. Maar de oprit grenst weer aan een carport met doorlopende bestrating. We hebben het dan over vele vierkante meters.

Ik ga het proberen. Zit het teveel tegen dan moet alles er maar uit.
Je bedoelt natuurlijk ook dat er altijd wat zand terug (voegen) valt bij het stuk wat je uit wilt wisselen. Maat klinkers is exact hetzelfde.

De opsluitbanden van klinkers wil ik in specie leggen. Mijn vraag is of dit wel nodig is omdat deze tegen betonplaat van schutting liggen. Is specie toch nodig?
 

@klus

  • #24
Dan rest ons nog een vraag. Het deel wat er in het midden uitgaat wordt vervangen voor een andere kleur. We willen dat 1 op 1 vervangen. Hierdoor krijg je 2 halve klinkers tegen mekaar. Kan ook een strik middenin leggen en dan weer in dezelfde richting als het bestaande werk.
Liefste zou ik geen strik leggen.
Kan het volgens jullie 2 halve tegen mekaar leggen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #25
Als je goed vastloopt, aanstampt, inwatert en weer aanstapt dan zakt het zandbed niet meer.
Dan kun je simpel op dezelfde hoogte afrijen als de andere stenen en stenen leggen.
Ik maak altijd een rij van een plank met daaronder een stuk t-proefiel die samen precies even dik zijn als de te leggen stenen. Dan bovenop de uiteindes een lat schroeven en klaar is je rij.
Door de latten op de uiteindes over de stenen te laten lopen die er al liggen krijg je precies de juiste hoogte.
 

@klus

  • #26
Heb je een foto hoe die rei er zo uitziet. Hoe zit jou t-profiel vast?
Ik heb maar aan 1 kant de mogelijkheid om de lat dan over de stenen te laten lopen.
Opsluitbanden staan er nog niet aan andere kant.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #27
@ Gerrit B
Als je een zandbed hebt van 20 cm dik los zand, dan is het onmogelijk om dat te verdichten met een stampertje en wat aanstampen.
 

@klus

  • #28
We lopen tegen probleem. Onze klinkers liggen horizontaal. Hoe voorkomen we dat er naden achter mekaar lopen. Het vlak middenin wordt een andere kleur. Klinkers zelfde formaat. Moet daar met halve werken in oude en her middenstuk.
Waar ik ook zou beginnen het komt niet lekker uit. Of er liggen halve tegen mekaar of over 3 rijen dat de voeg doorloopt.

Is het een idee om de linker en rechter rand van het middenstuk verticaal te leggen.
En dan tussenin weer horizontaal?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #29
Foto?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #30
Je kan kiezen:

1: Halfsteens en dus geen strakke overgang tussen de 2 soorten. Je hebt dan geen doorlopende voegen, omdat het verband behouden blijft.

2: Een strak afgekaderd middenvak. Je ontkomt er dan niet aan dat je in de oude met halve stenen moet werken en dat je dan bij de nieuwe met halve moet beginnen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #31
Dit is dus precies waarom ik adviseerde om alles opnieuw te bestraten. Je krijgt het bijna niet goed op deze manier.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #32
Opnieuw straten lost dit probleem niet op, tenzij je diagonaal gaat leggen.
 

@klus

  • #33
@ BertPleizier
Inderdaad opnieuw lost niets op.

1) dan krijg je een getande bestrating.... niet zo mooi.

2) als je alles horizontaal legt...het middenvlak is b.v. 3.5 bij 3.5
Dan krijg je aan de buitenkant links en rechts een doorlopende voeg vanwege afkadering. Is dit geen probleem voor oprit?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #34
1: Je krijgt dan inderdaad een getande overgang. Als de stenen horizontaal liggen is dat niet zo mooi. Leg je ze diagonaal dan ziet het er anders uit (maar dan moet je alles opnieuw leggen en dat was niet de bedoeling). Kijk eens bij parkeervakken hoe ze het daar opgelost hebben.

2: 2 Halve stenen tegen elkaar aan is niet ideaal voor het verband (en dus de stevigheid). Aan de andere kant als je zorgt dat dit niet precies op de plek ligt waar de banden steeds over rijden en de bestrating ligt goed strak en is goed ingevoegd, dan zou ik het wel aandurven.
 

@klus

  • #35
1) diagonaal krijg je evengoed een strakke overgang toch of je middenkleur loopt ook wat door.

2) even gekeken kunt b.v. wel met een halve in middenvlak beginnen tegen hele van buitenkant. Daaronder de hele van middenvlak tegen halve van buitenkant.
Maar dan behoud je wel links en rechts 2 naden van boven naar beneden. Maar het middenstuk ligt verder wel halfsteens.
Kunnen die strakke naden, de overgang tussen middendeel en buitenkant geen probleem opleveren. Zelf denk ik van niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #36
1: Klopt, maar de optische lijn loopt wel recht.
 

@klus

  • #37
Ja inderdaad
Ik ga voor optie 2. Zal sterk genoeg zijn. Alles ligt opgesloten en zorg dat er geen 2 halve tegen mekaar liggen.
 

@klus

  • #38
@ BertPleizier

Hoe weet je of je goed verdicht hebt... kun je dit ergens aan zien.
Wil in elk geval het zandbed iets hoger laten na aftrillen....vervolgens met rei op hoogte brengen. Maar je schuift dan nog centimeters weg. Als je klinker dan net zo hoog legt als bestaande ben ik bang dat deze nog zakt. Of haal ik teveel er vanaf na het aftrillen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #39
Als je goed trilt, zakt het zand niet meer. Je kan dus gerust dezelfde hoogte aanhouden met afreien.

Laagje voor laagje trillen, niet bijvoorbeeld in 1 keer 20 cm zand willen aantrillen, dat gaat niet werken. De bovenlaag is dan wel verdicht, maar daaronder klinkt het nog in. Houd met trillen maximaal 4-5 cm zand per keer aan.

Je mag na het trillen in ieder geval geen voetstappen meer zien in het zand. Dat is een teken dat het zandbed hard genoeg is.

Hoeveel zand je na het trillen met afreien nog weg haalt hangt er natuurlijk van af hoeveel zand je te veel hebt opgebracht. Hoe nauwkeuriger je werkt, des te minder zand moet je er weer af halen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #40
Is 20 cm niet vrij veel?
Hangt natuurlijk van de ondergrond af maar ik hou meestal zo'n 10 cm aan en dat gaat probleemloos op de zand ondergrond die wij hier hebben.
Verder nog nooit problemen gehad met het zelf aanstampen van de ondergrond. Ook het gehele oprit met dikformaat waaltjes is op deze manier gelegd en alleen bij de achterdeur is het iets verzakt (is daar uitgegraven geweest om de CV leiding die buiten door het zand liep naar binnen te leggen) de rest ligt nog zoals het gelegd is.
Wat wel meespeelt is dat de meesten haast hebben, 's morgens zand er uit, dezelfde morgen het straatzand er al weer in en 's middag al beginnen met straten.
In dat geval moet je dus wel mechanisch aantrillen, maar stamp je het zand al tijdens het aanbrengen regelmatig aan (gewoon stevig overheen lopen) stamp je het aan met zo'n stamper als ik heb (weegt zo'n 15 Kg), water je het in of krijg je er een paar flinke regenbuien overheen en laat je het geheel een week oid. liggen dan ligt het net zo vast dan met aantrillen.
Ben nu ook weer bezig om een stuk van 30m x 3m te bestraten en gaat ook weer op dezelfde manier. Enige verschil is dat daar eerst 4 kuub kiezelstenen onderop komen te liggen en daar het straatzand overheen. (kiezels liggen nu bovenop en afvoeren is duurder dan ze zo opnieuw te gebruiken)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu