Low budget een oprit opnieuw bestraten... Tips zijn welkom.

Janzzen

 • #1
Hallo medeklussers,

Het mooie weer komt er weer aan, tijd om weer eens wat aan de tuin te doen. Hoewel, 'weer', bij mij is het hard nodig dat er wat aan gedaan wordt. Ik ben eind vorig jaar verhuisd en ben in een huisje terecht gekomen waar de vorige bewoners weinig tot niets in/aan de tuin hebben gedaan.

Aan de straatzijde ligt een inrit voor een oprit de tuin in. Echter, die oprit is er nooit geweest. De huizen zijn in de jaren 80 gebouwd en er is nooit wat aan het straatwerk gedaan bijvoorbeeld. Afgelopen week heb ik het tegelpad naar mijn voordeur opnieuw gelegd door gebruik te maken van dezelfde tegels en opsluitbanden die afkomstig zijn uit de tuin van mijn vorige huis.

Inderdaad, alles MOET low-budget. Ik kan geen stratenmaker laten komen, dat kost me gewoon teveel geld, ik wil het voornamelijk zelf doen.

Het volgende hekel punt is de oprit dus. Eerst maar eens laten zien hoe het er nu bij ligt:Zoals je ziet, de boel ligt behóórlijk scheef en er kan gewoon niet met een auto opgereden worden. Of je moet een Hummer bezitten :)

Wat is mijn plan: Aan de rechtse kant wil ik de bestaande rij (de linkse rij dus) opnieuw leggen zodat dit weer recht ligt. Links van dat zelfde pad, wil ik nog één rij 30x30 tegels leggen samen met een rij opsluitbanden.

Dan, 90cm naar links, wil ik drie rijen van 30x30 tegels leggen (liggen nu 2 rijen), ook weer met opsluitbanden.

In het midden hou ik dan een stukje grond over voor wat gras van 90cm breed en 7 meter lang.

Wat is nu het beste om te doen? Welk zand kan ik het beste gebruiken en moet ik de boel ver/diep uitgraven? Het lijkt me dat de grond/klei na al die jaren behoorlijk ingeklonken moet zijn. En de opsluitbanden, ik wil graag de standaard bandjes te gebruiken van 5x20x100cm. Het lijkt me dat als ik die diep ingraaf, dat dat voldoende zal zijn?

Ik heb al een terras in de achtertuin aangelegd, m'n paadje naar de voordeur ligt er net weer opnieuw in, maar een oprit is net weer even een ander verhaal denk ik.

Hopelijk kan iemand me wat advies geven.
Alvast bedankt,

Roland.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Een pad naar de voordeur straten is / gaat hetzelfde als een oprit. Stenen er uit, eventueel afgraven en zandlaag aanbrengen (ophoogzand). Banden stellen (rekening houden met afschot), tussen de banden het zandbed 1 cm ophogen en afreien en de stenen neerleggen.

  Klei klinkt nooit in, dat blijft eeuwig zakken.
   

  Janzzen

  • #3
  Kijk, met name die laatste regel stelt me gerust :lol:
  Dat houdt dus in dat ik gewoon moet accepteren dat na enige tijd de boel opnieuw gelegd moet worden, hetzij het dan niet zoveel werk kan zijn als me nu even te wachten staat.

  Ophoogzand is dus het beste. Had al gekeken naar de verschillende soorten zand, maar er is nogal wat op de markt.

  Had ook gelezen dat het wel eens voorkomt dat men er wat cement doorheen doet voor de stevigheid, maar dat kan ik beter achterwege laten denk ik, helemaal omdat het mogelijk over een paar jaar weer opnieuw moet worden gelegd.

  Nog wel een vraag: ik maak gebruik van 30x30 stoeptegels. Veel daarvan hebben aan de onderzijde inkepingen om stabiel te liggen. Wat is nu beter? Zelf steen voor steen erin leggen en die eventueel aankloppen met een hamer, of het zandbed helemaal uitvlakken en dan de stenen erop en toch (laten) aantrillen?

  De eerste optie kost financieel het minste, maar is wel flink meer werk (wat mij dan weer niet uitmaakt).

  Dat afschot is er overigens meer dan genoeg, als je goed op de foto kijkt en met name naar het tegelpaadje links, dan zie je dat er aardig wat afschot is. Vind het persoonlijk zelfs erg veel... :lol:
   

  BertPleizier

  • #4
  De banden stel je al op het juiste afschot en op een passende tegelafstand van elkaar (scheelt stenen knippen / slijpen).

  Vervolgens pak je een plankje, zaag je er 2 hoekjes uit en je trekt het aangetrilde zandbed zo vlak. De stenen leg je er dan veel sneller in dan 1 voor 1 aantikken met de hamer.
   

  De Haan

  Specialist Planten en Tuinen
  • #5
  Je wil het zo goedkoop mogelijk en tijd is geen probleem.
  Dan zou ik de tegels er met een moker met rubber dop er in tikken.
  Ik denk trouwens dat het met behulp van trilplaat en vleien in dit geval niet veel vlugger gaat.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Als het al heel oude tegels zijn, zul je ze snel kapot slaan.
  Ook bij aantrillen zullen er dan enkele sneuvelen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  30*30 zie je vaak genoeg staan als gratis af te halen.
  het materiaal lijkt dus als er een paar sneuvelen is dat geen groot probleem lijkt me
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Klopt. Als het om het budget gaat moet je marktplaats opduiken. Die 30x30 tegels zijn vaak gratis op te halen, of grindtegels (typisch jaren 80) zie je ook wel gratis. Ophoogzand is vaak ook vaak via mp gratis ergens te halen.
   

  Janzzen

  • #9
  Hartelijk dank allemaal voor de tips! Tegels heb ik eigenlijk al, die komen nog uit de tuin van m'n oude huis. Deze zijn zonder profiel onder de tegels, dus zand uitvlakken zal lekker snel werken.

  Marktplaats is ideaal, alleen zand heb ik nog niet zo 1-2-3 kunnen vinden, dat haal ik nu steeds bij de bouwmarkt, maar de komende tijd zal ik MP bijhouden, je weet tenslotte maar nooit...

  De buurman heeft laatste ook zijn oprit opnieuw laten bestraten en dat is aangetrild met een forse trilmachine. Inderdaad, gebroken tegels waren het gevolg en dat wil ik nou net niet natuurlijk.

  Dank allemaal voor de tips nogmaals, ik kan hier voldoende mee aan de slag :D
   

  BertPleizier

  • #10
  Toch geen zakjesvan 25 kg? Dat schiet niet op als je flink wat nodig hebt. Is een kuub zand of meer laten bezorgen niet voordeliger?
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  3
  Gerelateerde onderwerpen
  Terrasoverkapping bungalow

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu