Bestaat er effectieve bliksembeveiliging voor apparatuur?

Jaapameele

  • #1
Dames en heren,

Ik woon in een land (Nigeria) waar de electriciteitsvoorziening nog bestaat uit bovengrondse draden die de verbinding vormen tussen huis en trafo.
We zijn net de regentijd ingegaan en die gaat gepaard met erg veel donder en bliksem. Regelmatig slaat die bliksem in de draden en als het heel erg is, dan vliegt de aardlekschakelaar eruit.
Mijn buurman heeft onlangs erg veel apparatuur verloren door blikseminslag, ik ben tot nu toe de dans ontsprongen.
Mijn vraag is of er in Nederland apparatuur te koop is die mij tegen blikseminslag in het electriciteitsnet (op het huis staat gewoon een afleider) kan beveiligen. Ik heb er wel eens naar gevraagd, maar de meningen daarover waren destijds zeer verdeeld.
Is er iemand die hier iets zinnigs over wil zeggen?

met dank, Jaap
 

Pepjo

  • #2
Er bestaan tafelcontactdozen met een overspanningsbeveiliging, ik heb er een aangeschaft voor mijn computer nadat de bliksem.... :?

Die kosten niet al te veel, bij de betere kun je na een incident de zekering vervangen, de goedkopere gooi je integraal weg.

Gewoon te verkrijgen bij de computerzaak en waarschijnlijk ook wel bij de consumenten-electronicawinkel.
 

Rotjeknor

  • #4
Er zijn twee dingen die meespelen bij bliksem: slaat de bliksem echt in je huis in of wil je pieken opvangen die door worden gegeven via het elektriciteitsnet?

Als de bliksem echt inslaat in je huis heeft zo'n contactdoos niet veel zin. Zelfs apparaten die niet in het stopcontact zitten maar waar de stekker er los bij ligt kunnen naar eeuwige velden worden geholpen doordat de bliksem simpelweg overslaat ernaartoe.

Als het gaat om de pieken op het net kan zo'n contactdoos wel helpen.

Maar is een simpelere oplossing niet gewoon een bliksemafleider plaatsen op je dak?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5

Jaapameele

  • #6
Hallo Rotjeknor! Zoals geschreven heeft het huis een bliksemafleider en die eindigt keurig in de diepe bodem met twee zakken houtskool en twee zakken zout erin.
Het gaat dus om de inslag via het electriciteitsnetwerk. Groeten, Jaap
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Goede bliksembeveiliging is opgebouwd uit 2 delen nl. grof beveiliging (meestal in de meterkast) welke de pieken op de binnenkomende leiding en groepen wegfiltert.
Daarna ga je bij je toestel zgn. fijnbeveiliging toepassen.

Vrijwel elke bliksembeveiliging is op deze manier opgebouwd, maar een garantie om geen schade te krijgen zal vrijwel nooit worden gegeven.
Vaak is om de afleider ook aangegeven hoeveel joule deze kan verwerken, komt er dus een klap die hier boven ligt dan is je apparatuur nog steeds naar je grootje.

Vergeet vooral niet ook je telefoonlijn en evt. cai of schotel, want het zal niet de 1e keer zijn dat juist hier de schade ontstaat.

Denk echter niet dat je met een simpele overspanningsbeveiliging blikseminslag kunt voorkomen, want vaak wordt die overspanning of kortgesloten of via aarde afgevoerd. maar een standaard 2,5mm is er meestal niet geschikt voor om dergelijke stromen af te vloeien (als er al een goede of überhaupt een aarde aanwezig is)
Dat soort dingen zijn leuk voor wat overspanning maar zeker niet voor serieuze spanningspieken of inslagen.

Sommigen balen daar flink van, anderen vinden het wel plezierig, bijv. elke 2 jaar nieuwe appartuur welke ook nog eens volledig vergoed wordt.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jaapameele

  • #8
Goede morgen Gerrit,

dank voor je uitvoerige en heldere uileg. Er komen hier drie fasen en nul binnen en ik neem aan dat die dus alle vier beveiligd dienen te worden zodat al die rampenJoules afgevoerd worden naar aarde. Hoeveel mm2 moet die aardleiding dan minimaal zijn? (tussen meterkast en koperen staaf in de grond)
Mag op dit forum verteld worden waar ik die apparatuur voor bliksembeveiliging kan kopen? Zo niet, zou je zo vriendelijk willen zijn om me dat in de prive-box te vertellen?

De telefoon doet het al drie jaar niet meer (ook hier zijn we het tijdperk van de mobieltjes met veel enthousiasme ingegaan), cai kennen we niet, maar mijn Internetschotel, die is heilig. Die heeft een eigen bliksemafleider maar de (twee) coaxkabels die van de schotel naar het modem gaan koppelen we altijd af als we niet thuis zijn. Bestaat er ook apparatuur om zoiets te beveiligen?

En als laatste........er is hier geen verzekeringsmaatschappij die iets uitkeert. En dat scheelt ook in de premies: WA verzekering voor de auto (verplicht) kost 3 Euro per jaar! Groeten, Jaap
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu