CEE stroom unit/contact doos met ALS, bestaat dat??

Nietverzonden

  • #1
Hi,

Sinds kort in het bezit van een oude stacaravan waarvan veel elec. kabels zijn doorgeknipt. Ik ben van plan om alle kabels na te kijken en te vervangen. Alleen is het onderdeel met zekering/aardlek schakelaar en externe CEE contactdoos nog niet klaar. Stacaravan stamt nog van voor de ALS.

Om toch snel electriciteit te hebben dacht ik aan een CEE haspel of stroom unit die al is voorzien van zekering en ALS. Bestaan die überhaupt??

mvg,
 

STF

  • #2
Ja die bestaan inderdaad, bij de grotere kampeerwinkels verkopen ze die als zogenaamde tent-aansluitdoos of tent-vouwwagenunit.
 

Lichtpunt

  • #3
Waarom niet gewoon een klein kastje erin met 2 aardlekautomaatjes van 6A/30mA
en als voedende contactdoos een caravan wcd?
 

Nietverzonden

  • #4
@STF, bedankt voor de bevestiging ik ga maar es naar een kampeerwinkel (net terug van het stappen of heel erg vroeg wakket ;) )

@lichtpunt, dat is idd de eindsituatie die ik wil bereiken.

De afbeelding die jij hebt gepost wil ik aan de buitenkant en aan de binnenkant een "unit" die de stroom verdeelt naar de reeds bestaande groep, als de groep nog bruikbaar is.

Ik benader het waarschijnlijk veel te simpel, maar de afbeelding die je hebt gepost kan ik die gewoon op een binnen kastje/unit/modulekast schuiven/monteren, nadat ik een gat in de wand of vloer heb gemaakt. In de modulekast zit dan de ALS en zekering?

Over de aardlekautomaatjes, we hebben 16A dan lijkt me 6A te weinig en 30A teveel, toch??

mvg,
 

Lichtpunt

  • #5
De buitencontactdoos kun je middels een 3 aderige kabel verbinden met een klein verdeelkastje binnen.
In dit verdeelkastje plaats je 2 stuks aardlekautomaten ( dit zijn installatie-automaten gecombineerd met een aardlekschakelaar)
Waarom 2 stuks? Dan zit je niet gelijk in het donker als er wat gebeurd. Thuis heb je ook niet alles op 1 groep.
Waarom ik voorstel 6A?
Vaak krijg je op campings maar 10A of 16A aangeboden.
Daar moet jij selectief onder gaan zitten, anders ga je steeds bij overbelasting de zekering van de camping aanspreken. Daar is de camping niet altijd blij mee.
Dit geheel kun je al definitief plaatsen, scheelt je de aanschaf van de tussenstap.
 

Nietverzonden

  • #6
@lichtpunt, bedankt voor je uitgebreide uitleg.

- verdeling over 2 groepen neem ik ckr mee, helemaal niet bij stil gestaan

- Nog even over de 6A die snap ik bijna, raad je nu 2 groepen van 6 ampere aan? Ik wil eigenlijk wel van de 16Amp gebruik maken en daarom dacht ik aan een groep van 10A en 6A. 10A voor de koelkast/waterkoker en 6A voor 4/5 lichtpunten en t.v.
 

Lichtpunt

  • #7
10A kun je toepassen, als je zeker weet dat het stroompunt op de camping 16A is. Vaak is dit toch maar 10A.
En idd raad ik 2 groepen aan van 6A
Maar ja 6A blijft toch 1380W, daar kun je mischien je apparatuur op aanpassen.
Zorg ook dat je apparatuur en verlichting over beide groepen verdeeld.
 

Nietverzonden

  • #8
Hi,

helaas nog geen tijd gehad aan de caravan te sleutelen, maar wel nog meer bijgelezen en daardoor toch weer een aantal vragen.

Het volgende gevonden aardlekschema is wat ik voorlopig wil (klopt toch lichtpunt)


Lijkt me een doable schema en te begrijpen. Verder ben ik van plan om deze invoerdoos aan de onderkant van de caravan te monteren omdat op die plek nu ook draad naar binnen gaat


Op de plek van het huidige zekeringenkastje (A) wil ik de nieuwe zekeringenkast monteren. Alleen heb ik ergens gelezen dat het verstandiger is de ALS direct te monteren daar waar het stroomdraad de caravan binnenkomt (zie fig. B), maakt dit uit?

Dit zijn foto's van de huidige situatie (A)



en waar het draad nu binnen komt (B)


Wat ik niet goed kan plaatsen is de verdeling van draden in fig B 1 draad van onder die naar 2 draden wordt gesplitst en beide draden komen weer binnen in A en gaan vervolgens naar "caravan installatie"

In het aardlekschema word het stroomdraad "onderbroken" voor de veiligeid en die begrijp ik beter, zie ik hier iets over het hoofd of is mijn huidige prehistorische opstelling zoals het vroeger was.

Verder ben ik het volgende tegengekomen en vroeg me af of dit met een ALS nog steeds nodig is:
Alle stopcontacten moeten randaarde hebben.

Alle metalen zaken (koelkast, kachel aanrechtbladen, airco, plafonnière, het chassis, caravan beplating en boiler) dienen geaard te zijn.
Ook het volgende doet me nadenken aangezien ik ook 16A van de camping krijg en een zekering van 10A in het schema heb of 2 van 6A (toch Lichtpunt)
Waarschuwing

De meeste caravans hebben een 230V stroomvoorziening die met een zekering van 10 A is af gezekerd. Als nu de camping 16A stroom heeft kan het zijn dat wanneer men over hun eigen 10 A stroom afneemt oververhitting in de zekeringkast, en in de CEE invoerdoos optreed, met als gevolg dat de CEE stekker en de CEE invoer doos met elkaar versmelten, en dat hierin of in de zekeringkast van de caravan een kortsluiting ontstaat met alle (ernstige) gevolgen van dien.

Bij een verbruik meer als 2300W komt u in de gevaren zone

10Amperé X 230Volt = 2300 Watt

Grote verbruikers zijn: de Airco - Waterkokers - Ultra heat - Combi kachel/boiler - Elektrische bij verwarmingen - Stofzuigers
mvg,
 

STF

  • #9
Een CEE-stekker of contrastekker is goedgekeurd om minimaal 6 uur lang op de volle 16A te worden belast zonder ook maar enigszins door te smelten.
Ik begrijp alleen niet waarom je onder de sta-caravan een CEE stekkerverbinding wilt maken, dat is meer iets voor een mobiele tour-caravan. Nieuwe sta-caravans hebben net zoals jouw oude sta-caravan gewoon zo'n aansluitdoos eronder hangen waar de kabel die vanaf de voedingskast op de camping komt, wordt doorverbonden met de hoofdkabel naar groepenkast in de caravan.

De aardlekschakelaar kan gewoon in de groepenkast zelf worden geplaatst.
 

Nietverzonden

  • #10
Bedankt voor je antwoord maar die aansluitdoos die heb ik niet, er hangt een kabel door een gat in de bodem en die is verbonden met afbeeldin B zie linksonder in het kastje.
 

Nietverzonden

  • #11
Oh en in het caravan installatiedeel zijn een aantl punten met alleen blauw/bruin draden voor de verlichting en wcd met bl/br/aarde, mijn vraag waar laat met de aarde draad?

Hier nog een foto, hoe de draden de caravan in komen


mvg
 

STF

  • #12
Dan zit die aansluitdoos dus gewoon binnen in je caravan i.p.v. eronder, maakt opzich niet zoveel uit.

Bij bedrading naar lampen zul je inderdaad geen geel/groen tegenkomen gezien de ouderdom van de caravan maar als je alles toch gaat vervangen, trek dan gelijk aarding naar de lampen toe.
 

Nietverzonden

  • #13
@STF thx, aansluitdoos ga ik verplaatsen naar buiten en vervangen door een CEE invoerdoos


kleine update de 2 snoeren uit afb. B gaan niet beide naar de zekeringenkast. Rechtersnoer ging/werd gewoon naar een stopcontact en het linkersnoer ging naar de zekeringenkast. Verder gaat de lichtgrijze snoer die in de caravan komt naar de zekeringenkast.

Heb afbeelding B bijna gedemonteerd en ga nu het lichtegrijze snoer en de zekeringenkast demonteren


 

Nietverzonden

  • #14
Heren/dames,

Ik heb misschien een simpelere oplossing die ik jullie wil voorleggen.

Is het mogelijk de volgende mobiele stroomkast afbeelding A (heeft al ALS +zekeringen) in de caravan op te hangen, CEE stekker demonteren, snoer door de bodem en stekker weer monteren.
Vervolgens de 3 draden van de caravan-installatie, op de afbeelding B uit de geribbelde buis, op een geaarde stekker in 1 van de 3 stopcontacten.
Of is het not done 1 circuit op 1 stekker te laten uitkomen?


Afbeelding A



Afbeelding B
 

STF

  • #15
Lijkt mij nou niet echt een geweldige oplossing, aan losse draden mag je niet zomaar een stekker zetten (dat mag alleen bij snoer/kabel).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #16
@ Nietverzonden: Begrijp ik nou goed dat je dan een stekker wil aansluiten als contra-stekker?
In die als verbinding gebruiken met het afgebeelde stekkerblok?

Als dat zo is moeten we dat inderdaad maar als niet verzonden beschouwen, levensgevaarlijk!!!!
Nooit doen.
 

Kaajee

  • #17
Nee jullie lezen het verkeerd vermoedelijk. Die huidige zekering-houder is z'n huidige "meterkast"/beveiliging. Die flexbuis aan de bovenzijde is de afgaande stroom, dus niet de binnenkomende.
(ik, en hij ook niet, weet niet waarom er aan de andere/onder zijde 2 sets draden zitten, want dat is dus eigenlijk de voedende/inkomende zijde)

Hij wil de binnenkomende stroom beveiligen door die totaal oplossing met automaten/als/wcd's. Dus moet hij op de 1 of andere manier de drie draden die afgaan van die zekering houder in de WCD's van die unit zien te krijgen.

Dat kan best (veilig) door die zekering houder te vervangen door een lasdoos. In die lasdoos moet je dan die afgaande draden (die in die flexbuis gaan) koppelen aan een stuk snoer met een stekker, Deze stekker gaat dan in die 'mobiele meterkast'.
Als je dat stuk snoer met stekker goed verbindt met de vd draden en een goeie trekontlasting plaatst en het snoer nog extra vast zet kan het geen kwaad.
 

Nietverzonden

  • #18
Heren bedankt voor het meedenken/advies

Kajee dat is idd een goede situatieschets.

ik zit er over te denken misschien de "mobiele meterkast" open te maken om na te gaan of ik daar de drie draden meteen op de zekeringsautomaat kan aansluiten.

Lasdoos/lasklemmen gaan op het boodschappenlijstje
 

Lichtpunt

  • #19
Lichtpunt schreef:
Waarom niet gewoon een klein kastje erin met 2 aardlekautomaatjes van 6A/30mA
en als voedende contactdoos een caravan wcd?

Dan vind ik mijn oplossing nog steeds nog zo slecht niet, en je hebt meerdere groepen ter beschikking, en er hoeft niet geknoeid te worden met allerlei tussen oplossingen.
Deze oplossing zal toch de eind situatie gaan worden.
Men hoeft alleen dan een koppelsnoer mee te nemen in de caravan en overal kun je aankoppelen.
 

Denkerd

  • #20
Beste Lichtpunt,

Het was al meermaals gememoreerd: Het betreft hier nog steeds een sta- caravan, geen sleurhut.
Nico
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu