Duo dimmer, halogeen kan bestaat dat

Heiloklus

  • #1
Vraagje, vandaag bij een 'grote' bouwmarkt geweest en daar wisten ze niet zoveel. Dus mijn hoop is weer gevestigd op dit forum:)

Situatie: één wandcontactdoos. één bruine draad en twee zwarte schakeldraden.

Zwarte schakeldraden gaan naar 2 verschillende lichtpunten waar al netjes voor ieder lichtpunt een blauwe draad aanwezig is.

Nu willen we beide lichtpunten kunnen dimmen.

1. In het geval van een elektrische travo(spotjes), MOET je dan ook een elektrische dimmer nemen? Of kan je ook een 'normale' dimmer nemen
2. Kan een elektrische dimmer OOK een gloeilamp aansturen?
3. We moeten gaan voor een duodimmer(ivm ruimte) vaak staat erbij MAX 100WATT. is dat per dimmer in de duodimmer, of totaal(dus 50W elk)?
4. Heb je ook 'niet elektrische' travo's welke je met een 'normale' dimmer kan aansturen?

5. Is mijn bedrading goed voor het aansluiten van 2 lichtpunten met dimmer?
 

Fiesiekus

  • #2
Je bedrading is goed; een travo heeft met travestieten te maken en je bedoelt een electronische trafo misschien? Hangt van de soort lampen af of je een electronische, een inductieve (voor gewikkelde trafo's) of een capacitatieve dimmer nodig hebt. Het beste is een tronic dimmer; die kan meerdere soorten belasting aansturen.
 

Heiloklus

  • #3
Sorry, vorige keer maakte ik die fout ook al. TRAFO ja :) Transformator.

Hoe dan ook, plannen gewijzigd. Het worden nu 230V inbouwspots halogeen(geel is iets warmer etc etc, ach ja:)))

Dus dan kan ik voor een dubbele halogeendimmer gaan(dus iets goedkoper dan een elektrische dimmer)

Ik heb wel begrepen dat ik een GOEDE moet kopen, ivm geluid. Dus geen standaard bouwmarkt spul.


edit: Ik lees net dat 230V spotjes via een stekker in een WCD moeten worden aangesloten? Is dat correct? Ik dacht net zoals een travo gewoon via 2 draden uit de lasklemmen. Mag dat niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Jawel hoor.
 

Heiloklus

  • #5
Dankjewel.

Ik las namelijk
Verder moet je voor iedere spot een wcd plaatsen en dus de spot met snoer en stekker aansluiten.

en

Ik wil 230 volt halogeen inbouwspots plaatsen volgens de richtlijnen die in een eerder onderwerp op het forum zijn uitgelegd. In het kort:

Gecombineerde 3 opbouwWCD bij een van de gaten plaatsen en aan centraaldoos koppelen (schakelbaar met dimmer). Spots van snoer met stekker voorzien en inpluggen op WCD
Daaraan verbond ik dus de conclusie dat het via een WCD(met 'normale' stekker) moest. Dat hoeft fus gelukkig niet. Dat scheelt weer veel tijd en werk:)
 

Heiloklus

  • #6
Van de Karwei 'schrik' ik helemaal:

Verbind een elektriciteitssnoer via een kroonsteentje aan het lichtpunt van de kamer. Monteer er een opbouwstopcontact aan
 

Fiesiekus

  • #7
Ga jij nou maar lekker aan de slag en monteer alles deugdelijk met goede kroonsteentjes en adereindhulsjes geklemd om de afgepelde uiteinden van de snoeren.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het gaat om de overgang van harde koperen installatiedraden naar flexibele koperdraden. Dat gaat met lasklemmen niet. Ik dacht zelf dat dat altijd via een stopcontact moest en dat een kroonsteentje niet mocht.

Nu zag ik laatst in een topic hier zogenaamde kliklasdoppen, dat zou een oplossing zijn voor het aansluiten van 230 volt halogeenspotjes in een centraaldoos.
 

Heiloklus

  • #9
Dankje Cyruse. Dat lijkt me helemaal eenvoudig.

En wat betreft 'ga nou aan de slag' Ik ben gewoon nog een klusn00b, dus probeer me zoveel mogelijk in te lezen alvorens te werk te gaan. Alleen lees je dan ook vaak tegenstrijdigheden :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu