Bestaande wcd verplaatsen

Yahman

  • #1
Beste specialisten, ik wil een tussenmuur slopen. In deze muur zitten 2 wcd en een lichtschakelaar. Deze wil ik verplaatsen naar een nieuw op te bouwen muur. Nu lees ik op het forum dat je alleen een lasdoos mag gebruiken als deze bereikbaar blijft. Dus verlengen is niet echt een optie. Dat betekend de bedrading in zijn geheel vervangen. Maar uit de meterkast gaat één set van draden voor de hele beneden verdieping. dat betekend dat er ergens een verdeeldoos moet zitten. Als lasdozen bereikbaar moeten zijn, waar vind je dan zo'n verdeeldoos? Zit alles soms verstopt achter de meterkast(huis is uit 2004)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Centraaldozen zitten boven je lichtpunten.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Achter de lamp aan het plafond zit de centraaldoos. Vanuit deze doos wordt elektra doorgelast naar de rest van de groep.

Je kunt met een sok/mof de huidige leiding verlengen. Je moet dan inderdaad wel de bedrading vervangen door langere draden. Dit gaat dus via de centraaldoos.
 

Yahman

  • #4
@XanderH @Vonken_trekker Bedankt voor je snelle reactie. Dat had ik niet gedacht. Is dat ook als de leidingen uit de vloer lijken te komen? Lijkt zo omslachtig, eerst naar het plafond en dan weer naar de vloer. is er logica welke centraaldozen voor welke wcd zijn?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het is niet gebruikelijk dat leidingen op de begane grond uit de vloer komen. Op de verdieping kan dat eventueel wel, dan gaan ze naar een centraaldoos een bouwlaag lager.

Leidingen uit de begane grond vloer in een bouw van 2004 vind ik bijzonder. Het is wel daadwerkelijk een normale contactdoos die op dezelfde groep als de rest zit aangesloten, niet een contactdoos op een aparte groep voor een specifiek apparaat (wasmachine, boiler, oven o.i.d.)? Gaan er in de meterkast leidingen de vloer in? Het zou kunnen dat de leiding die je nu zoekt door de vloer naar een andere contactdoos loopt, en dan vanaf die andere contactdoos wel omhoog door de wand richting het lichtpunt.

Zorg even dat je duidelijk hebt wat er allemaal precies op die groep zit. Een centraaldoos voor een andere groep hoef je in ieder geval niet te kijken. ;)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Het meest waarschijnlijk is dat de leiding naar de centraaldoos loopt. On te bepalen welke centraaldoos bij welke wcd hoort kun je inderdaad nagaan of het dezelfde groep is. Meestal gaat en wcd via de dichtstbijzijnde centraaldoos.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu