Bestaande verouderde elektrische installatie wijzigen

Raudi

  • #1
Hallo,

Ik ga zeer binnenkort een huis kopen en hierbij wil ik in de elektrische installatie het een en ander wijzigen. De huidige situatie is als volgt:

- Voeding 3x25A smeltzekeringen waar ik niet bij kan (zonder zegels te verbreken)
- Uiteraard een meter.
- Oude siemens aardlekschakelaar 3 fase 40A 500mA
- 6 groepen achter deze aardlekschakelaar in een behuizing die aan de zijkant open is (kan er m'n hand in steken als ik dood zou willen). Deze groepen zijn dmv een smeltzekering uitgevoerd.
- 4 qmm blanke geleider die op de aardpin is geschroefd, met een klemmetje op de waterleiding zit en onder de vloer door naar de meterkast gaat en na de aardlekschakelaar de groepenkast ingaat.
- De garage staat los van het huis (zo'n 4 meter er tussen) en wordt gevoed vanuit een centraaldoos in de keuken.

Ik heb zo'n idee dat deze installatie volgens de huidige standaarden ontzettend achterhaald en onveilig is en daarom wil ik dit aan gaan passen.

Nu had ik het volgende bedacht:

- nieuwe groepenkast plaatsen welke voorzien is van een hoofdschakelaar 3x40A, overspanningsbeveiliging 4polig en 3 of 4 aardlekschakelaars.
- Achter de eerste aardlekschakelaar zit een 3fase 16A C automaat voor de garage.

- huidige aardverbinding (4 qmm) vervangen door 25 qmm draad naar de aardpin toe.
- elektra garage van de keuken afhalen en met een nieuwe kabel door de tuin naar de meterkast brengen.

Nu heb ik een aantal vraagjes:
- Is het verstandig om de zegels te verbreken van de hoofdzekeringen (om spanningsloos te kunnen werken), de oude bende te verwijderen en de nieuwe te plaatsen en aan te sluiten en vervolgens de zegels weer te laten plaatsen?

- Ik ga voor de voeding van de garage een 3fase 16A C automaat gebruiken. Op deze automaat komt een nieuwe kabel die ik van de garage naar de meterkast wil gaan leggen. Dit moet door de tuin heen. Dit is zo'n 25 meter ongeveer. Welke kabel heb ik hiervoor nodig? Ik zat te denken aan een YMvK kabel van 5x4 qmm die ik samen met een ethernetkabel (Cat6) en een coaxkabel in een PVC buis van 50mm vanuit de meterkast op zo'n 75cm diepte naar de garage ga leggen waar deze door de betonnen vloer omhoogkomt.
- Mag ik de aardlekschakelaar van de garage ook IN de garage plaatsen ( dus NA de automaat in de meterkast) en mag dit dan ook een 500mA aardlek zijn?
- Krijg ik last van interferentie/storing op de ethernetkabel of coaxkabel als ik deze samen met de voedingskabel in de PVC buis laat lopen of zijn deze goed genoeg afgeschermd?

Sowieso zou ik graag willen weten of het überhaupt slim is wat ik wil gaan doen of dat ik iets misschien over het hoofd zie?

Alvast bedankt,

gr Rudy
 

Tiho

  • #2
Die aarddraad is die niet 4mm dik ipv van 4 mm2 ?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Waar zie jij 4 mm2 te staan dan Tiho?
 

Raudi

  • #4
De draad is een 4mm2 (qmm wordt ook al eens gebruikt om vierkante millimeters aan te duiden) De draad is niet 4 mm dik.
 

Tiho

  • #5
Naast huidige aardverbinding staat dat.

Kon me bijna niet voorstellen zo dun. Dat is nog geen 2,5 mm.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Zegels verbreken is in principe niet toegestaan en moet door een installateur gebeuren, verder mogen 500mA ALS niet meer worden toegepast, altijd 30mA nemen.
Aanvullende vraag; waarom drie fase naar de garage, komt daar een onderverdeler oid?
 

Raudi

  • #7
In de garage komt een 3 fase aansluiting die ik af wil zekeren met 10A, daarnaast zal ik één van de fasen voor de verlichting gebruiken en een andere voor de hobbyplek. Zo heb ik de garage los van de rest van het huis en gaat het licht niet gelijk uit mocht een automaat trippen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Als je de groepen voor verlichting en hobbyhoek ook met 10A afzekerd, ben je goed bezig.
 

Raudi

  • #9
Ik heb nog niemand iets horen zeggen over de aardedraad die ik wil gaan vervangen. Is dit verstandig om deze 25 mm2 te maken of moet ik die laten zitten?
Naar mijn idee is het het veiligst om de aarde draad minimaal dezelfde dikte te houden als de voedende draden. (dus als voeding 3x6 is, aarde draad ook 6 te doen minimaal.)

Welke kabel moet ik gaan gebruiken voor de voeding naar de garage? (deze komt in een 50mm PVC buis).

alvast bedankt voor jullie reaktie
 

Raudi

  • #10
Ik zal maar eens een gerichte vraag stellen:

Wat voor kabel kan/moet ik gaan gebruiken voor de stroomverzorging naar de garage. Deze kabel ga ik minimaal 75 cm onder de grond leggen zo'n 25 meter vanuit de meterkast naar de garage (door de tuin).
Deze kabel wil ik een een PVC buis van 50mm leggen (met 45 graden bochtjes) samen met een ethernet kabel en een coax kabel.

Heb ik voor de voorziening in de garage (3 fase) dan een grondkabel 5 aders + bewapening of een grondkabel 4 aders + as + bewapening nodig of mag het beide zijn?
 

Kaajee

  • #11
Mag in dit geval beide zijn....

Zonder buis (dus alleen kabel in grond) dan 1 nemen met -as.
Dus in jouw geval volstaat (het goedkopere) 5-aderig X/YMVK
 

Raudi

  • #12
Nog een gerichte vraag:

Moet de garagegroep (16A C 3~) in de meterkast na de aardlekschakelaar zitten of mag deze groep ook voor de aardlekschakelaar zitten (de aardlekschakelaar zit hierbij dan in de garage).
De afstand tussen de aardlekschakelaar en de pen in de grond is dan weliswaar langer (25 meter kabel) maar de aardlekschakelaar zit dichter bij de bron van aardlek (garage). Zijn hier ook richtlijnen voor of maakt het niet uit waar ik de aardlekschakelaar plaats?
 

Raudi

  • #13
Als ik een 3~ 16A aansluiting in mijn garage wil aanleggen, kan en mag dit dan als volgt:
- voeding meterkast huis 3x25A, voorzien van hoofdschakelaar.
- achter hoofdschakelaar komt aardlekschakelaar 4polig 30mA waarop een kabel wordt aangesloten naar de garage toe.
- in garage wordt een 3~ 16A C-karakteristiek automaat geplaatst waar de 3~ WCD op aan wordt gesloten.
- Voor de automaat wordt een lichtgroep afgetakt van 6A B-karakteristiek op L1.
- Van L2 wordt een WCD groep afgetakt en voorzien van een 10A B-karakteristiek.
- Van L3 wordt een WCD groep afgetakt en voorzien van een 10A C-karakteristiek.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Nee, de kabel naar de garage zal in de meterkast op 16A moeten worden afgezekerd. In de garage kunnen zowel de kracht als lichtgroepen op maximaal 10A worden afgezekerd. Als de krachtgroep 16A moet zijn zul je hier een aparte kabel voor moeten leggen.
 

Raudi

  • #15
Als ik dus een krachtgroep van 16A wil, moet ik de kabel die ik wil gaan leggen alleen voor deze krachtgroep gebruiken.
Wanneer ik een extra groep wil maken voor de verlichting zal ik, als ik deze op 16A wil afzekeren dit alleen maar in de meterkast kunnen doen en dit met een aparte kabel naar de garage toe moeten leggen.
Voor elke andere groep in de garage die ik bij wil maken kan ik dus alleen via een kabel naar de meterkast deze op 16A afzekeren, wanneer ik de automaat ik de garage wil plaatsen zal ik dus maximaal op 10A daar mogen afzekeren waarbij ik deze groepen in de meterkast ook nog eens op 16A moet afzekeren?

Mag ik alle groepen (inclusief krachtgroep) van de garage dan achter één aardlekschakelaar plaatsen of moet ik net als in het woonhuis de verlichting hiervan scheiden door middel van een andere aardlekschakelaar of aardlekautomaat? De garage staat los van het huis en als er een aardlek optreedt in de garage dan zit ik in het eerste geval zonder licht.
 

Raudi

  • #16
Ik heb nog een hoop onbeantwoorde vragen dus vandaar dat ik een kleine opsomming maak van de vragen waarvan ik graag een reactie zou willen ontvangen:

- Als ik in de garage een 10A krachtgroep wil, een 6A lichtgroep en twee 10A lichtgroepen, mag ik dan gebruik maken van een automaat 3~ 16A in de meterkast, een automaat 3~ 10A tbv krachtgroep, 1x 6A en 2x 10A automaten tbv lichtgroepen in de garage? Kan ik deze dan voeden door een enkele kabel van 4x6 + as die ik in een rioolbuis leg van 75mm?

- Als ik in de garage een 16A krachtgroep wil, een 6A lichtgroep en twee 16A lichtgroepen, zal ik dit dan met behulp van losse kabels (4x ymvk in rioolbuis van 75mm) moeten uitvoeren waarbij deze groepen in de meterkast in huis toegevoegd moeten worden?

- Mag ik, met het oog op warmteontwikkeling, in diezelfde rioolbuis nog 1 of twee 19mm pvc leidingen verwerken om ethernet/coax etc.. nog doorheen te trekken of moet ik hiervoor een nog grotere rioolbuis pakken?

- Zoja, zijn er dan andere kabeltypen die ik toe mag passen (bijv met -as) die minder warmte ontwikkelen om toch dezelfde buis te kunnen gebruiken?

- Mag ik één krachtgroep en de drie lichtgroepen achter één aardlekschakelaar plaatsen?

- Om te berekenen welke aardlekschakelaar ik moet gebruiken, moet ik dan de maximum afgezekerde stroom van elke fase optellen en hiervan de grootste waarde als In gebruiken (in dit geval 16+16 = 32A) of moet ik de totale stroom bij elkaar optellen? (dit wordt dan 3x16 + 1x6 + 2x16 = 86A)

- De garage is geen woonruimte, ben ik dan niet verplicht om de verlichting achter een andere aardlekschakelaar te plaatsen dan de rest van de lichtgroepen + krachtgroep?

- De groepenkast vervangen (dus alles vanaf de meter), valt dat onder een ingrijpende wijziging in mijn geval?

- Ben ik dan ook verplicht om aan de huidige regelgeving en richtlijnen te voldoen?

- Houdt dit dan ook in dat de aardleiding die naar de aardpen gaat ook vervangen moet worden door een 25mm2 blank vertinde koperdraad?

- Momenteel is er in huis alleen aarde aanwezig op de WCD's die voorzien zijn van aarde. Ben ik (als ik de groepenkast vervang) dan verplicht om alle radiatoren, waterleidingen en de badkamer te gaan aarden?
 

Raudi

  • #17
Niemand?
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #18
Een aantal kan ik wellicht voor je beantwoorden.

De aardlek (maximale stroom ervan) is geen optelsom van de groepen die erachter liggen, maar is voor zover ik weet gerelateerd aan de hoofdzekering die ervoor zit, immers deze beperkt de maximale stoom.

Als je 4x 16A achter een hoofdzekering zet, via een aardlek automaat, van 25A, zal dit de maximale stroom zijn, en niet de optelsom van de 4 groepen.

En met betrekking tot het wel of niet plaatsen van de groepen achter een aardlek. Of het wel of niet verplicht is durf ik niet te zeggen, maar ik zou alles achter een aardlek zetten als je toch bezig bent.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Een garage hoort bij het woonhuis en valt volledig binnen de daarvoor geldende regels.

Het vervangen van de groepenkast is een wijziging aan een deel van de installatie.
Alle delen van een installatie die gewijzigd worden moeten voldoen aan de huidige norm.
Bij het vervangen van de kast geld dat voor alle afgaande groepen.

Een aardpen binnenshuis kan je gewoon aansluiten met 6mm², buitenhuis moet deze met 25mm² zijn aangesloten.

Aarden van de badkamer?
Ik neem aan dat je lokale potentiaalvereffening bedoeld.
Lees de berichten over het CAP.Grote kans dat je badkamer gewoon voldoet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu