Bestaande CV installatie opdelen in zones

Kees2021

  • #1
Hallo allemaal,

Momenteel woon ik in een woning uit 2011 met op de benedenetage vloerverwarming, en op de 1e etage radiatoren met thermostaatknoppen. Ik heb de gehele installatie waterzijdig ingeregeld, en dit werkt i.c.m. een modulerende thermostaat (Honeywell Chronoterm Vision) en ketel (Intergas HRE) erg goed. Voorheen stookte ik bijna niet op de eerste etage.
Nu ben ik thuis gaan werken; mijn werkplek bevindt zich op de 1e etage. Ik wil dus hier ook gaan stoken (vnl. 1 kamer). Nu moet ik de kamerthermostaat beneden verhogen om het boven ook warm te krijgen (logisch). Het nadeel vind ik dat ik dan beneden ook 'ongewenst' stook.
Ben zelf techneut en heb eens wat rondgeneusd. Zo zag ik in de installatiehandleiding van de Intergas ketel dat deze ook een configuratie met zones ondersteunt:

  • 1. De benedenverdieping wordt 'zone 2'. Deze krijgt een 2-weg klep in de aanvoer en behoudt zijn modulerende thermostaat. De 2-weg klep wordt op de ketel aangesloten (230v). De pomp van de vloerverwarming wordt ingeschakeld met een pompschakelaar met voeler op de aanvoerbuis.

    2. De eerste etage krijgt een (draadloze) aan/uit-thermostaat en wordt op de ketel aangesloten. Dit wordt 'zone 1'. Ik wil de draadloze variant omdat ik deze dan ook in de badkamer kan gebruiken.

    3. De ketel wordt in zone-modus gezet (parameter A -> 3).

Op zich heb ik vertrouwen in deze opstelling. Ik heb echter maar 1 positie waar ik de 2-weg klep mechanisch kan plaatsen. Namelijk tussen de bypass en de verdeler van de vloerverwarming (in de aanvoer). Voor de rest kom ik niet bij de leidingen. Ja onder de ketel, maar vanaf hier loopt de CV leiding direct de vloer in en vertakt later pas (op onbereikbare plaatsen).

Waar ik mij een beetje zorgen over maak is de bypass. Stel: de thermostaat in zone 1 staat op vragend, zone 2 niet. Op dat moment gaat de ketel aan (aan/uit-modus) en zal de 2-weg klep gesloten blijven. Wellicht kan er niet voldoende water door de radiator op de werkkamer en gaat de bypass open.
Een bevriende installateur zei dat dat niet wenselijk is (snap ik, heet water direct retour) en adviseert dan om de voorinstelling van de thermostatische kranen te verhogen. Ik heb juist moeite gedaan om deze netjes waterzijdig in te regelen en weet niet of dit de oplossing is.
In de badkamer hetzelfde: daar gebruik ik een Jaga 1400 batterij convector (met Danfoss thermostatisch ventiel met afstandsbediening). Ik heb geen idee of deze (in zijn eentje) voldoende doorstroming heeft om de bypass gesloten te laten. Het zou voor kunnen komen dat enkel dit verwarmingselement open staat.

Iemand advies voor mij? Om de instelling van de bypass aan te passen ben ik een beetje huiverig voor..

Foto van de verdeler:


Gr. Kees
 

Kees2021

  • #2
Niemand?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat de bypass zal gaan shunte zal waarschijnlijk niet gaan voorkomen ervanuitgaande dat uw ketel over een modulerende pomp beschikt, dit omdat er maar 1 radiator 'open' staat en de ketel hier bij lange na zn minimale vermogen niet op kwijt kan en dus direct zal terug moduleren.
En ook al zou de bypass iets shunten wordt alleen de aanvoer temperatuur wat sneller hoger met als gevolg sneller een warme kamer
 

Kees2021

  • #4
Deze Intergas ketel heeft geen modulerende pomp..
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
Ok dan zal de bypass wat gaan shunten, geen probleem daar is ie voor bedoelt
 

Kees2021

  • #6
Wat is shunten? In deze context: dat de bypass iets open gaat?
 

stefan9

  • #7
In plaats van 2 zones zou je kunnen overwegen om elke ruimte zijn eigen thermostaat te geven die de radiator in die ruimte aanstuurt. Je kunt dan elke ruimte afzonderlijk regelen, in plaats van slechts 2 zones. Op die manier kun je dus je werkkamer warm stoken, terwijl de slaapkamers wat koeler blijven.
 

Kees2021

  • #8
Je doelt denk ik op een systeem als de Honeywell Evohome?
 

stefan9

  • #9
Inderdaad. Ik gebruik zelf al jaren lang Homematic en het oudere FHT8 systeem. Per ruimte de temperatuur kunnen regelen is heel comfortabel en zuinig. Als ik het goed begrepen heb is een dergelijk systeem tegenwoordig zelfs verplicht bij nieuwbouw en grote aanpassingen in bestaande bouw.
 

Kees2021

  • #10
Feit blijft dan nog steeds dat als ik in de werkkamer zou willen stoken, ik niet beneden (bij de vloerverwarming) wil stoken. Daar zal er dus een klep o.i.d. dicht moeten lopen, zodat er bij de verdeler geen warm water kan komen. Ik zie nog niet in hoe een Evohome systeem dit kan aansturen.
 
Laatst bewerkt:

stefan9

  • #11
Uiteraard, maar die kun je dan mooi integreren in het totale systeem. Ik heb zelf geen vloerverwarming, maar Homematic heeft bijvoorbeeld wel componenten om een vloerverwarming aan te sturen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu