Warmtepomp bij bestaande installatie

Jjge

  • #1
Wij hebben een verwarmingsinstallatie.; deels vloerverwarming en deels radiatoren (het huis bestaat ook uit twee delen, vandaar). We stoken nu gas, en we vragen ons af of het rendabel is, een warmtepomp aan te schaffen. Op de langere termijn dan wel, we zijn nu in de 60, dus als de terugbetaaltermijn langer dan 20 jaar is, hoeft het voor ons niet meer.
De installatie zelf is aangelegd, hoeft dus niet vervangen te worden. En ik kan me voorstellen dat er iets is met beperkte warmtelevering, zodat we als het een keer _echt_ gaat vriezen, altijd nog de gasinstallatie kunnen inschakelen. Sterker nog, dat lijkt me eigenlijk de ideale oplossing. Maar bestaat zoiets, en is het betaalbaar?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Een warmtepomp is een leuk apparaat om de EPC waarde van een nieuwbouw woning naar beneden bij te stellen,

Ik ga ervan uit dat u een wamtepomp boiler bedoeld?

Een warmtepomp heeft een rendement van ongeveer 95% ( even uit mijn hoofd), dus dat vind men wel interessant, echter vreten deze apparaten aardig wat stroom, dus de energie rekening zal aardig gaan stijgen.

U zult de aankoop kosten in een bestaande woning er van z'n lang zal die leven nooit uit stoken.

mvg Avg
 

Jjge

  • #3
Wat ik me nog steeds afvraag: waarom zou zo'n warmtepomp zo duur moeten zijn? Ik denk eigenlijk, dat ik genoeg heb aan iets dat de capaciteit van een airco heeft, en dat kost tegenwoordig een paar honderd euro. Kijk, als het echt koud wordt, dan gaat alsnog gewoon het gas aan. Dus ik hoef geen twintig graden temperatuurverschil te overbruggen. Ik hoef alleen maar die paar graden te winnen die het gewoonlijk net even te koud is.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Sorry, ik dacht dat u een warmtepompboiler bedoelde.

Een warmtepomp voor CV, kom ikzelf niet veel tegen, en kan u hier weinig over vertellen.

U heeft het over een terugbetalingstermijn van ongeveer 20 jaar.

Wanneer u een verbeterd rendements CV ketel laat vervangen door een Hoogrendements CV ketel, heeft u de kosten er ongeveer na een jaar of 12 tot 14 uit. Dit is door niemand exact te zeggen omdat elke woning weer anders is en elk persoon weer anders stookt. De cv ketel gaat gemiddeld genomen 15 jaar mee.

U moet er vanuit gaan dat u de kosten van een warmtepomp er nooit uit kan stoken. Een terug verdientijd zit hier gewoon niet aan.

Wanneer u errug veel aan het millieu denkt, moet u zo'n ding direct laten plaatsen. Om de kosten dekkend te maken, zou ik er niet eens aan denken om zo'n ding aan te schaffen.
Ik denk eigenlijk, dat ik genoeg heb aan iets dat de capaciteit van een airco heeft, en dat kost tegenwoordig een paar honderd euro
Zo'n ding kan ook verwarmen, heeft u in de zomer ook nog wat aan
 

Jjge

  • #5
Maar laten we nou eens gewoon creatief zijn... is niet verboden, toch?
Stel nou eens, ik koop bij de Gamma een airco voor 400 euro in de aanbieding. Een airco is nl. ook een warmtepomp. En stel ik slaag erin, die via een warmtewisselaar aan te sluiten op mijn bestaande verwarming. Als verwarmingsapparaat dus (als-ie ook nog kan koelen is het natuurlijk mooi meegenomen met dit weer).

Waar ergens gaat het mis? En waarom?
 

Chathanky

  • #6
Een warmtepomp heeft een rendement die hoger is dan 100%, het kan maar zo 300 tot 400% zijn.

De grootste vraag is of je met lage temperaturen de radiatoren kunt voeden. Als je radiatoren berekend zijn om met 90 graden te verwarmen heb je niets aan een warmtepomp.

Het terug verdienen: het hangt er van af en is voor iedere situatie anders. Ook hangt het er van af wat voor soort warmtepomp je wil laten plaatsen.
 

Jjge

  • #7
Nou kijk, in een deel van het huis hebben we vloerverwarming. Dus vrij lage temperatuur, maar het is wel een flink oppervlak, dus veel verbruik. Dat is waar ik in eerste instantie aan denk.
En dan dus het idee van "een paar graden"; wordt het kouder dan dat, dan hebben we altijd nog gas. En de radiatoren (die we ook hebben) kunnen uiteraard gewoon altijd op gas blijven.
Ik vraag me nog steeds af: je leest al gauw over tienduizenden euros voor een warmtepomp, en tegelijkertijd zie je bij de bouwmarkt airco's (dus warmtepompen) voor 400 euro. En dan vraag ik me dus af, waar het verschil in zit...
 

Chathanky

  • #8
Het verschil zal zitten in het vermogen, de kwaliteit en zuinigheid van de warmtepomp.

Wat ik in de bouwmarkten zie zijn systemen die als luchtverwarmer of koeler functioneren en niet waarmee je cv water verwarmt.
De capaciteit is niet groter den 3 kw.
 

Bernhard

  • #9
Hoi Jjge,
Het verschil bij een warmtepomp is de "gratis" energiebron.
De gratis energiebron kan buitenlucht zijn of aardwarmte.
Om uit de buitenlucht veel warmte te onttrekken moet je een hele grote warmtewisselaar toepassen.
Het benutten van aardwarmte is efficiënter, op bepaalde diepte kan een watertemp heersen van +15grd.
De vloerverwaming aan sluiten op een warmtepomp is zeker een optie
maar dan wel de aardwarmte gebruiken.
Voor het gebruik van aardwarmte moet een bron geslagen worden of heel veel slangen leggen op bv 1mtr diepte( er zijn nog meer systemen voor bodemwarmte).
Een warmtepomp met een elektrisch vermogen van 1kw haalt ca 3kw gratis energie op, totaal wordt dat 4kw.
Mvgr Bernhard
 

Gerrit

  • #10
Belangrijk is iig dat je je goed laat informeren.

Zo kan het voorkomen dat je een offerte laat maken, waarna blijkt dat er niet geboord mag worden of hooguit tot een bepaalde diepte, b.v. omdat je in een waterwingebied zit.
Dat kan zomaar ergens in de bebouwde kom zijn.

Uit ervaring weet ik dat dit zeker geen uitzondering is.

Ik heb me laten vertellen (verder heb ik er geen ervaring mee) dat de kosten er na 15 jaar uit zijn en je dan pas gaat verdienen.
Men gaat er dan wel van uit dat er in die 15 jaar geen reparaties nodig zijn..........

Kortom, mooi systeem, maar wel blijven opletten.
 

Jjge

  • #11
Aardwarmte lijkt me niet de meest aangewezen optie, inderdaad omdat het nogal duur wordt. Het hogere rendement is leuk, maar een lucht-lucht warmtepomp kost aanmerkelijk minder. En ik wil toch voornamelijk "winst" behalen als het wel een beetje koud is, maar niet echt ijskoud. Dan heb ik alsnog gas voorhanden. Het grootste deel van de tijd zou ik het dan met alleen de warmtepomp moeten kunnen redden. (En dan is dus mijn vraag nog steeds waarom zulke pompen zo duur zouden moeten zijn in vergelijking met een airco: een vermogen van 3kW zou wel eens vodoende kunnen zijn).

Wat die informatie betreft: ik zal best info gaan aanvragen. Alleen kom je dan altijd terecht bij potentiële leveranciers, die je een te gunstig plaatje voorzetten; ze willen tenslotte verkopen. Daarom wil ik eerst zelf weten wat er te weten is.
 

Xr8

  • #12
Gerrit, ik denk dat je het nimmer terug verdient. Een cv ketel kunnen veel monteurs repareren. Voor een warmtepomp is dit al beperkter. En daardoor duurder.

Ga je rekenen aan aanschafwaarde, financiering, elektra aanpassingen, vervangingskosten en noem alles maar op. Dan denk ik dat je het financieel nimmer terugverdient.

Ook niet als je geen gasaansluiting meer hebt.

Succes.
 

Bernhard

  • #13
Hoi Jjge,
Hoe haal je die 3Kw uit de buitenlucht. gedurende het grootste deel van het stookseizoen?
Een airco heeft een verdampingstemp van +1°c.
Met deze verdampingstemp zou je buitenlucht van +15°c naar +10°c kunnen koelen. Zo'n systeem kan je dus niet gebruiken. Om 3Kw lucht
4°c af te koelen moet je ongeveer 1500m3/h lucht over de verdamper blazen.
Met een koelsysteem met een verdampingstemp van -20°c heb je een
aangepast systeem nodig, met veel regel- en beveiligingsapparatuur.
En om de hoeveelheid lucht te reduceren moet de verdamper zeer groot worden. Ik denk dat een lucht-warmtepomp duurder is dan een warmtepomp op bodemwarmte.
Tel uit je winst.
De gebruikte getallen zijn geen exacte waarden maar geven voldoende indicatie voor gebruik.
mvgr Bernhard
 

Jjge

  • #14
Het verhaal klinkt inderdaad aannemelijk. Maar dan is mijn volgende vraag, waarom lucht-lucht warmptepompen überhaupt als een van de mogelijkheden genoemd worden. Als ik jou begrijp is het praktisch uiitgesloten.
 

Chathanky

  • #15
Ga maar eens zoeken naar warmtepompen en vergelijk de prijzen daarvan. Je zal er achter komen dat een wp. op buitenlucht een stuk goedkoper is in aanschaf. De meeste werken zonder problemen bij -20 graden. Echter het rendement is met de koude temperaturen minder. Als je bedenky dat de wintermaanden gemiddeld zo`n 3 graden boven nul zijn blijft er nog wel wat over van dat rendement.

Bij de keuze moet je wel uitgaan van een zwaarder vermogen omdat het vermogen afneemt bij koudere temperaturen terwijl de warmtevraag groter is. Laat je hierin goed adviseren en doe dat niet zelf.
Bekijk anders deze website eens.
Genoeg info voor de beginner.

Warmtepompen
 

Jjge

  • #16
Bedankt voor die site; die zal ik goed bekijken. Ik heb nog geen vakman ingeschakeld, omdat ik denk dat die je toch "hun" product willen verkopen-- hun goed recht natuurlijk, maar ik moet er eerst zelf meer van afweten, dat is duidelijk.
 

Bernhard

  • #17
Hoi Jjge,
kijk op deze en deze >>> kosten en baten

mvgr Bernhard
 

Jjge

  • #18
Deze sites ga ik nog uitgebreid bekijken--bedankt. Nog even één opmerking: in bovenstaande berekeningen zie ik vaak een besparing van pak'm beet 100 euro per jaar. En dus een terugverdientijd van 50 jaar of zo.
Voor mij ligt een brochure van Stiebel Eltron (een leverancier, dus "verdacht") en daarin wordt gerekend met een jaarlijkse besparing van 700 euri of meer (op energiekosten). Dat is dus de belangrijkste reden dat ik goed geïnformeerd wil zijn; zo'n groot verschil, en geen idee waar dat in zit...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu