Bestaand CV-installatie uitbreiden met vloerverwarming

Nico76

 • #1
Beste mensen,

Wij zijn met een grote verbouwing in huis bezig. In deverbouwing gaan wij vloerverwarming aanbrengen op de begaande grond. Nu ben ik van origine een electromonteur, en is CV niet geheel mijn CUp of Thea.
Het huidige systeem bevat een Nefit Trendline II - CW5, 6 stuks radiatoren verdeeld over 5 ruimtes (2 stuks in de woonkamer, 3x slaapkamer en zolderruimte). De douche is 2 jaar geleden voorzien van electrische vloer en wandverwarming. De ruimtes worden aangestuurd met een Evohome systeem (Open therm). De twee radiatoren in de woonkamer worden vervangen voor de vloerverwarming. Deze wil, ondanks het rendabeler is om constant aan te laten, wel in een aparte zone opnemen binnen het systeem. Ik heb het een an ander zitten doorspitten op het forum, en voor mezelf een schets opgesteld. Mijn vraag is zit ik goed?
CV.jpg

Als ik het juist begrepen heb:
 • Moet de evohome ketelunit vervangen worden van een Openterm naar Aan/uit. Het schijnt dat een trendline II van zich zelf al moduleerd.
 • Bij de verdeler een BDR91 tbv schakelen zoneklep en pomp.
 • In de aanvoerleiding een HRE92 toepassen. Thermostaat van de verdeler wil ik gebruiken om de maximale temperatuur te kunnen instellen.
 • In de retour eerst de zoneklep.
 • By-pass voor de HRE92 en na de zoneklep.
 • Vuilafscheider na by-pass in de retour.
Ook moet ik een stuk nieuwe leiding aanbrengen. Boven op zolder ligt er al een deel 22mm staal, deze wil een stuk verlengen. Zodat ik de zakleidingen met 16mm wil uitvoeren, Is dit raadzaam, of kan ik beter over 22mm aanbrengen. Dit kan niet meer bij slaapkamer 1. Daar de leidingen via douche lopen, achter de voorzetwanden (was al bij aankoop woning).

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Grtz Nico Indeling huis.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lange Herman

  • #2
  Vooropgesteld dat evohome niet echt mijn ding is denk ik dat het er goed uit ziet.
  Opmerkingen:
  1. zoals elke ketel moduleert een trendline op zijn aanvoer- en retoursensor.
  2. ik zou de vuilafscheider vlak onder de ketel plaatsen.
  3. Ik begrijp niet helemaal wat je wil met je cv-leidingen, maar ik zou de vloerverwarming voeden met minimaal 22 mm dunwandig of een vergelijkbare kunststofleiding. Het is misschien beter om je vloerverwarming te voeden met een dikkere leiding om eea "warmtepomp-ready" te maken.
  NB het 22 mm advies is tbv een klassieke menginjectieverdeler met een beperkt aantal groepen. Ik heb thuis een 13 groeps menginjectieverdeler, de fabrikant schrijft dan minimaal 28 mm dunwandig voor.
  Als je een gewone radiator wilt voeden is 16mm doorgaans prima.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #3
  Let goed op met het programeren hier gaat het vaak fout!
  de 2 weg klep heb je niet nodig bij de vloerverdeler, dit regel je met de evo home knop voor de thermostaat. De truc is om tijdens het programeren de sensor van deze knop uit te schakelen en het evohome thermostaatkastje als ruimte thermostaat te laten fungeren.
  Zul je een paar keer moeten proberen zal ff vloeken zijn maar het gaat.
   

  Nico76

  • #4
  Excusses voor de late reactie. Bedankt voor jullie reacties. Maar in de afgelopen dagen zijn wij voorzien van nieuwe gevels en een dakkapel.

  3. Ik begrijp niet helemaal wat je wil met je cv-leidingen, maar ik zou de vloerverwarming voeden met minimaal 22 mm dunwandig of een vergelijkbare kunststofleiding. Het is misschien beter om je vloerverwarming te voeden met een dikkere leiding om eea "warmtepomp-ready" te maken.
  De vloerverwarming wordt inderdaad met 22mm aangesloten. Wat met de 22 naar 16 bedoel is dat de gewone radiatoren met een 16mm buis aangesloten kan worden.Anders gezegt, de ring is 22mm, en tak af naar de radiatoren met 16mm.

  @De loodgieter bedoel je met de 2-wegklep de zone-klep in mijn schema? Begrijp ik je goed. Het bedieningstableau gebruiken als ruimte thermostaat. En de HRE92 op de verdeler enkel als sturing?
  Zo heb ik de bestaande situatie ook ingesteld. Het tableau is de ruimtethermostaat, de radiotoren (2 stuks) worden hier op geregeld.

  Is het bij het weglaten van de zoneklep nog wel aan te raden om de pomp aan/uit te laten schakelen met een BDR91?

  Wederom alvast bedankt voor jullie reacties.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Inderdaad je programeerd je knop van de vloerverwarming hier bij en je zet de voeler van deze knop uit.
  Een energiezuinige pomp moet je niet schakelen vinden ze meestal niet leuk. Pomp toer zichzelf terug.
   

  Lange Herman

  • #6
  Aftakken met 16 mm om een enkele radiator te voeden kan prima.
   

  Nico76

  • #7
  Hier even een update. Afgelopen week heb ik de 5 groepen aangelegd. En de verdeler opgehangen, aangesloten en gekoppeld aan het CV-systeem. Systeem is ontlucht.
  Vanmorgen is de nieuwe dekvloer aangebracht.

  20220904_182513.jpg

  20220902_191551.jpg

  Ik moet nu enkel nog de ketelmodule van het Evohome systeem vervangen van een opentherm naar een aan/uit versie. Althans dat begreep ik dat dit beter is i.s.m. een vloerverwarming.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu