Bescherming houten frame op opsluitbanden

Pieterweening

  • #1
Hallo,

ik ga komende weken een schuur bouwen in de tuin en heb een vraag waar ik via internet niet snel een duidelijk antwoord op kon vinden. Ik ga als fundering betonnen opsluitbanden (10cm breed) gebruiken die boven de grond uitsteken. Hierop zal ik het douglas/larikshouten frame bevestigen(5cmx10cmxlengte balken).

Nu vraag ik me af of ik rekening moet houden met vocht wat door het beton in mijn hout kan trekken. Moet ik de houten liggers bijvoorbeeld insmeren met iets als rubber seal of iets dergelijks? Of moet ik er een vochtwerende folie tussen zetten? Of kan ik redelijk zorgeloos gewoon het hout op de banden plaatsen?

Alvast bedankt voor jullie hulp
 

Pieterweening

  • #2
Heeft iemand een idee? Over een paar dagen gaat het eerste frame namelijk met keilbouten oid vastgezet worden aan de opsluitbanden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wordt er normaal gesproken niet iets van bitumen tussen gelegd?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hout wat in contact komt met steen wordt normaal in de grondverf gezet. Als je hout gebruikt wat buiten onbehandeld kan blijven, is de grondverf niet eens nodig. De betonbanden steken boven de grond uit, dus het hout gaat nooit lang nat blijven. Zorg dat het er niet helemaal klem op zit (betonbanden zijn vaak ruw aan de onderkant), dan ventileert het snel droog.

Er wordt wel eens DPC tussen gedaan, maar dit kan juist averechts werken omdat het vocht wat ertussen komt minder snel kan verdampen.
 

De Bob

  • #5
Onderkant hout zwaar in de loodmenie, en een laag dakleer ertussen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik heb het opgelost door het contact met de stenen ondergrond gewoon helemaal te voorkomen.
Dus heb eerst composiet balken op de stenen gelegd, deze ook vastgezet op de ondergrond en vandaar uit beginnen te bouwen.

Ook voor de 1e plank heb ik voor composiet gekozen zodat ook opspattend water niet op het gewone houtwerk kan komen.

En ook meteen een composiet vloer er in.

Het was wel even wat werk om het geheel zo te maken dat de 1e composietplank vrijwel niet opvalt en mooi aansluit op de rest.


Maar denk dat het wel aardig gelukt is.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Klussen Verbouwen

  • #7
keurig gedaan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu