Berekening verdunningsfactor

F.v.b

  • #1
Toen mijn benedenbuurman zijn nieuwe verwarmingsketel liet plaatsen, bleek het niet mogelijk om door het bestaande kanaal een nieuwe rookgasafvoer aan te leggen. Er zijn bakstenen verschoven in het bestaande kanaal waardoor deze eerst gerepareerd zal moeten worden. Hij heeft toen noodgedwongen gebruik gemaakt van een bestaande afvoer van een wasdroger. Omdat er op dat moment geen andere oplossing mogelijk was heb ik dat toegestaan onder voorwaarde dat dit een tijdelijke oplossing zou zijn.

De benedenbuurman vind de oplossing wel goed zo en komt niet meer in beweging. Ik ben niet happy en wil dat er toch een andere oplossing komt. Opmerkingen over dat de huidige constructie wettelijk gezien niet mag, wuift hij weg.

De rookgasafvoer komt op de binnenplaats uit. Dat deel van de binnenplaats is mijn eigendom en ik heb daar stoelen staan zodat je daar kunt zitten.

Ik heb twee regels gevonden die betrekking hebben op mijn situatie.

1. De afstand tussen zijn rookgasafvoer en mijn woning (afstand tot de erfgrens) moet minimaal twee meter zijn. Behalve als het een rookgasafvoer is die boven een dak uitsteekt.

De schoorsteen komt op mijn binnenplaats uit en komt daarmee binnen mijn erfgrens uit. Mijn binnenplaats is welliswaar het "dak" van zijn berging, maar niet de dak van het gebouw. Klopt deze redenatie? Ik heb nog geen duidelijke definitie kunnen vinden van wat nu precies wel of geen dak is.

2. De verdunningsfactor moet lager dan 1% zijn.

Ergens anders op dit forum lees ik dat die verdunningsfactor niet geldt voor ramen of deuren:

@Cvolieboy : https://www.klusidee.nl/Forum/topic...kgasafvoer-gesloten-systeem-ventilatie.36089/

Maar in een andere bijdrage staat juist weer van wel.

@Roykes : https://www.klusidee.nl/Forum/topic/afstand-rookgasafvoer-cv-tot-muur.112812/

Mijn situatie.



Op bovenstaande foto staan vier lijnen aangegeven. Dat zijn:

1. 1.9m : Aanzuiging van mijn verwarmingsketel
2. 3.0m : Aanzuiging mechanische ventilatie van mijn woning
3. 2.0m : Ventilatierooster badkamer
4. 1.0m : Raam badkamer

Ik heb een Excel gedownload waarmee de verdunningsfactor te berekenen is. Die komt van deze pagina:

https://www.vereniging-bwt.nl/werkg...documenten/2015/5/rekentool-verdunningsfactor

Welke afstand mag ik gebruiken in de berekening? Als ik die Excel invul en uitga van een verwarmingsketel van 13kW dan is de verdunningsfactor op 3.0 meter al onvoldoende. Maar die 13kW is een aanname gebaseerd op de bereking op deze pagina:

https://www.berekenen.nl/a-z/capaciteit-cv-ketel-berekenen/resultaat#QeQXYy0

Jullie lezen het vast al: Ik ben onzeker over mijn positie en heb wat handvaten nodig. Als ik zelf zoek dan kom ik tegenstrijdige verhalen tegen (lang leve het internet). Ik wil best een specialist inschakelijk maar wil eerst weten hoe sterk ik sta en mijn eigen berekeningen eerst aan de benedenbuurman presenteren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Ik ben geen expert maar een rookgasafvoer aansluiting moet aangesloten
worden op een rookgas afvoer en niet op een kap voor een afzuigkap.
Ook lijkt mij het niet toegestaan als een rookgasafvoer uitmondt onder een raam.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Bouw en woningtoezicht bellen voor advies en daarna mogelijk naar het juridisch loket.

Zo mag het zeker niet, dus niet goed vinden.

Vr Gr
 

F.v.b

  • #4
Het gaat om een afvoer van een wasdroger, niet van een afzuigkap. De aansluiting van de wasdroger is een buis van 10 cm doorsnede en ze hebben de afvoer van de verwarmingsketel door die buis geleid en daar het juiste eindstuk op geplaatst. Technisch gezien heel netjes maar alleen op de verkeerde plek.

@Cvolieboy.

Ik heb een eerdere reactie van je gelinkt in mijn verhaal. Klopt het dat de afstand tot een raam niet gebruikt kan worden in de verdunningsfactor berekening?

Van de lokale "ruzie met de buurman" bemiddelaar heb ik begrepen dat bouw en woningtoezicht Amsterdam niet happig is op dit soort zaken. Mijn rechtsbijstand is ook al ingeschakeld maar die willen geen bouwkundige sturen want dat kost geld.

Maar het is goed om te weten dat ik er niet naast zit. Dat geeft me wat meer moed om door te pakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Van toepassing zijn artikel 3.48 en 3.51 van het bouwbesluit. Het lijkt erop dat voor een uitmonding in het dak (zoals deze) geen afstandsmaten zijn. Verdunningsfactor valt er volgens mij ook niet onder. Maar ik ben het wel met de andere reageerders eens dat dit niet zo moet kunnen. Het is een ongezonde situatie.

Schakel de gemeente in, maar ook de VVE.

Ik zou eerst nog een keer bij de buurman langsgaan. Vertel hem dat dit een ongezonde situatie is voor jou. Vertel dat je van plan bent de gemeente en vve in te schakelen, als hij de afvoer niet aanpast.
 

F.v.b

  • #6


Voor de correcte beeldvorming:

Rood: Woning van mijn benedenbuurman in het souterain.
Blauw: Mijn woning op de begane grond
Groen: De nieuwe afvoer van zijn verwarmingsketel en bovenin de afbeelding zijn oude afvoer op het dak

Ik noem zelf het argument "mijn binnenplaats is zijn dak" omdat ik weet dat hij dat ook kan doen. Ik ben het daar uiteraard niet mee eens maar kan dat niet hardmaken door een duidelijke definitie van een dak.

Bovenstaande afbeelding komt uit een oudere bouwtekening waarin mijn badkamerraam nog niet ingetekend is.

De VvE is ingeschakeld en ik heb ook uitgezocht dat de VvE verantwoordelijk is voor de reparatie van het oorspronkelijke kanaal naar het dak.

De benedenbuurman was altijd fel tegen het repareren van de gezamenlijke ventilatievoorziening van de voorbuurman. Daardoor kan hij nu niet voor het repareren van het kanaal voor zijn rookgasafvoer zijn. Er spelen meer dingen mee maar dat voegt voor de discussie hier niet veel toe.
 

JeffreyD94

  • #7
Gewoon de brandweer op hun algemeen nummer bellen en de situatie uitleggen. Hun zullen namens de burgemeester een stookverbod opleggen. Niet goedschiks dan kwaadschiks, veiligheid boven alles!

Verdunningsfactor geld voor vaste roosters welke hier wel degelijk aanwezig zijn. (Van hetzelfde gebouw wat hier van toepassing is.) Zou het een naastgelegen gebouw betreffen dan geldt dit weer niet.

Op mijn computer heb ik hiervoor een rekenmodel, alleen momenteel niet bij de hand welke dit zo kan uitrekenen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Is het souterain volledig onder het maaiveld gelegen.
Of steekt er wel een deel boven uit.

Het dak van de buurman in het souterain welk niveau heeft dat ten opzichte van het straat niveau?

Vr Gr
 

F.v.b

  • #9
Ik moet vijf traptreden (80 cm) omhoog tussen voordeur van het pand en voordeur van mijn appartement. Zijn woning steekt dus boven straatniveau uit.



Maar je vraag is heel specifiek dus ik voeg nog wat meer details toe. Ik heb geen idee of ze relevant zijn of niet.

We wonen aan de gracht en de benedenbuurman heeft ramen en openslaande deuren direct aan het water. De muren van zijn woning lopen gelijk met de muren van mijn woning. De rookgasafvoer loopt vanuit zijn woning eerst naar zijn berging en gaat vandaaruit omhoog naar mijn binnenplaats.

We wonen beiden in het achterhuis en de woningen die je ziet in de voorgevel zijn andere woningen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Volgens mij is dat allemaal niet zo relevant. Bij de antwoorden dat e.e.a. wel verplicht is graag bij vermelden waarom.

De brandweer bellen heeft geen zin. De gemeente is het bevoegd gezag. Deze rookgasafvoer heeft ook niets met brandveiligheid te maken, maar met gezondheid.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Een gasinstallatie gelegen onder het maaiveld is in zoverre niet toegestaan;

Als er bij een mogelijke gasexplosie de fundering zo beschadigd raakt dat het gebouw kan instorten is gas in een souterain niet toegestaan.

Als er tijdens een gasexplosie in een kelderruimte of souterain geen mogelijkheid is dat de opgebouwde druk weg kan met boven genoemde gevolgen zodat het gebouw kan instorten de mag er geen gas aanwezig zijn in dergelijke ruimten.

Soms gaat het veel verder dan alleen maar een dingetje vandaar de gestelde vragen.

Vr Gr
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Weer wat geleerd :oops:

Gezien de gevelopeningen van het souterrain hoef je daarin geen problemen te verwachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu