Berekening radiator-wattage?

Hvdk

 • #1
Woon in een huis uit 2005: goed geïsoleerd, dikke muren, etc. Als ik een berekening maak voor de benodigde radiator capaciteit, zijn de aanwezige radiatoren veel kleiner dan in de berekening. Als je een goed geïsoleerd huis hebt, dan heb je wel kleinere nodig, maar die van mij zijn dan nog veel kleiner.
Kan dat kloppen of hebben ze gewoon bezuinigd?
Ik heb wel een warmte-terug-win installatie. Deze staat momenteel alleen op afzuigen vanwege geluid.

Waarom ik dit ook vraag:
In de entree/gang beneden zit wel een heel pietepeuterig radiatortje. De gang wordt niet heel erg warm. Moet zeggen de deur sluit ook niet helemaal, maar toch.

1) Hoe kan ik deze berekenen? Gewoon zoals gebruikelijk en dan vermenigvuldigen met dezelfde factor als de overige radiatoren? Dus tov de normale berekening, kleiner bemeten, zoals ik al heb aangegeven?

2) Wat is de afmeting van de ruimte. Gang gaat nl over naar de trap en dan naar de hal op de 2e woonlaag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Wordt het verder in huis ook niet warm? Of alleen niet in de hal waar de deur niet goed sluit?

  Eerst die deur aanpakken voordat je je druk maakt om radiatoren....
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Voor de gang wordt veelal een lagere temperatuur aangehouden dan bijv de woonkamer.
  Je kan alle vergunningsstukken uit het archief halen bij bouw- en woningtoezicht, grote kans dat daar ook een warmte verlies berekening* bijzit.
  * kan even niet op de officiële naam komen.
   

  Hvdk

  • #4
  Verder wordt het wel warm. Boven soms minder, omdat de thermostaat al is afgeslagen omdat in de woonkamer de temperatuur is bereikt. Misschien moet ik alles inregelen mbv de radiatorventielen? Zodat alles gelijkmatig warm wordt. Maar dat is niet heel gemakkelijk.
  De deur tocht wel iets, maar ik heb het idee dat je dat niet helemaal kunt oplossen. En dat de radiator te klein is, heb ik toch wel een vermoeden. In de berging stond trouwens een grotere radiator denk bedoeld voor de hal gezien de breedte.
  Maar buiten de tocht van de voordeur : Hoe bereken je de hal? Qua afmetingen en gezien de overige bemeting in de andere ruimtes?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu