Benraad / ATAG CV geeft ongevraagd warmte

EricvB

  • #1
Begin 2004 hebben wij een Benraad (=ATAG) 24Ci ketel met bijbehorende BrainQ thermostaat gekocht. Deze hebben wij zelf geinstalleerd en tot dit jaar heeft het apparaat altijd naar behoren gefunctioneerd.

Begin dit jaar zijn we echter gaan verbouwen waarbij we de thermostaat een aantal keren hebben verwijderd voor kluswerkzaamheden. Sinds deze weer teruggeplaatst is lijkt het systeem van slag: Op momenten dat hier logischerwijs geen reden voor bestaat wordt de CV actief, met als resultaat daat het nu vaak voorkomt dat de huiskamer midden in de nacht wordt opgestookt tot ruim 22 graden, terwijl voor 's nachts een veel lagere temperatuur in het schema staat geprogrammeerd. Ook overdag stookt de ketel de ruimte altijd een paar graden te hoog, we hebben hem insteld staan op 19 graden, maar de thermostaat geeft meestal 22 graden aan. Ook op het moment dat we warmwater tappen (bijvoorbeeld voor douche of bad) worden de radiatoren warm, ook op als de gewenste temperatuur in de kamer al overschreden is.

Het vreemde is dat zowel de ketel als de BrainQ geen foutmeldingen geven, en alles verder naar behoren lijkt te werken, en dat we bovendien niets aan de situatie verandert hebben.

Ik heb het volgende reeds geprobeerd:

-Gebruikers én installateursintellingen op de BrainQ resetten.
-Ketel van de netvoeding halen en enige tijd zonder spanning laten.
-CV gedeelte met de drukknop op de ketel uitschalen, dit is het enige wat werkt, maar dan hebben we uiteraard helemaal geen CV.

Ik heb ook de printplaat in zowel de BrainQ als in de CV geinspecteerd, en hierop zijn geen componenten die zichtbare (brand)schade vertonen.

Mijn vraag is al met al of dit probleem bekend voorkomt, en zo ja, waar we de oplossing zouden kunnen zoeken.

Ik heb zelf het idee dat er iets niet goed zit in de combinatie warm water en CV, aangezien de radiatoren ook warm worden bij warmwater vraag. Ik kom er echter niet uit of dit zo is, en wat er aan te doen is.

Alvast erg hartelijk dank voor alle tips!

vr gr

Eric
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #2
Controleer de driewegklep
 

EricvB

  • #3
Beste Arie,

Dank voor je reactie. De driewegklep...


Hoe kan ik controleren of deze goed werkt?
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #4
Klopt, dat grijze blok is de motor, witte pennetje in het midden moet heen en weer lopen als u warmwater of cv vraagt. De ene kant is ww de andere kant cv.
Door middel van het kleine zwarte knopje in te drukken (boven de H op de foto) kunt u de klepmotor eraf draaien, (indrukken en dan de motor naa rlinks of rechts draaien en hij komt los.) Dan ziet u het binnenwerk, de pen daarvan moet goed gangbaar zijn, kunt u deze niet indrukken of gaat het zwaar, of komt hij langzaam terug als u hem ingedrukt heeft, dan kan het de klep zijn dat die soms blijf hangen.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5





Motor en binnenwerk klep.


Binnenwerk blijft meestal hangen die vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu