Beneden radiatoren worden niet warm

Postduif

  • #1
Sinds enige tijd hebben wij een buitenvoeler op onze Atag E325C ketel. Dit om elke ruimte afzonderlijk te kunnen verwarmen.

De installateur heeft de wize thermostaat ingesteld op drie waardes, T1 13 graden, T2 22.5 graden en T3 op 23 graden. Overdag staat T2 aan, 's avonds T3 en 's nachts en bij afwezigheid T1.

Sinds de buitenvoeler worden de radiatoren beneden in de kamer niet meer warm. Radiatoren in de keuken en gang worden bloedheet. Boven en zolder ook. Deze avond heb ik nog maar eens ontlucht door de ontluchtingskraantjes open te draaien. Alleen op zolder kwam na wat water een hoop lucht uit. Maar het probleem is niet verholpen. Als ik de radiatoren in de kamer ol open draai moet 21 graden toch makkelijk gehaald worden? Ter info, bij ontluchten stond de cv niet uit en waren de thermostaatkranen open.

Ik lees ook iets over stooklijnen en de buitenvoeler. Wat betekend dat? Wat zouden de beste instellingen op de wize zijn voor het gebruik van een buitenvoeler?
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Dat zal uw installateur vast wel ingesteld hebben toch?...

Communicatie tussen buitenvoeler en thermostaat dient bijv. min 10 buiten temp. 90 graden aanvoer en bij plus 10 60 graden aanvoer etc etc.

Wat ook wel wil helpen is, systeem tot 2 Bar vullen, ketel 10 min. laten draaien, stekker eruit en dan naar bovenste punt beginnen ontluchten en zo naar beneden alle radiatoren checken.


Calenta :cool:
 

Postduif

  • #3
Calenta schreef:
Dat zal uw installateur vast wel ingesteld hebben toch?...

Communicatie tussen buitenvoeler en thermostaat dient bijv. min 10 buiten temp. 90 graden aanvoer en bij plus 10 60 graden aanvoer etc etc.
Geen idee wat je hier mee bedoeld. Kan alleen die drie standen + actieve stand invoeren. En nee ik weet niet of de installateur dit goed heeft gedaan of dat er naderhand nog aangezeten is. En ik heb hier ook nog aangezeten omdat het niet warm werd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De stooklijn is een instelling die bepaald hoe heet het water in de radiatoren moet worden bij een bepaalde buitentemperatuur.
Vaak zal er een instelling zijn van bij -10 water +90 bij +20 water +20, als je deze waarden in een grafiek zet en je zet een lijn tussen deze punten dan kan je bij elke buitentemperatuur de watertemperatuur berekenen.

De T1,T2 en T3 zijn de correctie temperaturen voor de thermostaat positie(ruimte).
Als de temperatuur in die ruimte de bij T ingestelde temperatuur bereikt heeft zal deze een correctie uitvoeren op de stooklijn om die ruimte stabiel te houden.
T1 is de nachttemperatuur, moet eigenlijk niet lager dan 16graden.
T2 is de dagtemperatuur ca 19/20 graden, je bent dan nog actief en hebt niet veel warmte nodig
T3 is de avond temperatuur, je zit dan vaak stil en dan is iets meer comforrt wel gewenst.

Hoe deze curve er werkelijk uitziet is afhankelijk van je installatie/isolatie methode van verwarmen en de corrrectie van de ruimte voeler.Deze waarden worden normaal door de installateur ingegeven en zitten in een installatie menu waar de gebruiker vaak niet direct bij kan.

Als de radiatoren overal wel warm worden behalve in je woonkamer ligt het niet aan de regeling maar aan de installatie.
Mogelijk is er teveel stroming in de hete radiatoren en daardoor te weinig in de woonkamer radiatoren.

Je kan eens beginnen met een aantal radiatoren iets dicht te zetten zodat deze minder stroming krijgen en er dus meer stroming over is voor de andere radiatoren.

Gezien de nieuwe regeling zou ik die installateur dit probleem eens voorleggen, of de installatie zal moeten worden ingeregeld of misschien een instelling worden gewijzigd in de Atag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu