Flowmeters gaan ondanks dichte sensormotoren allemaal naar beneden

Adriaan1968

  • #1
Wij hebben 3 vloerverwarmingverdeler met een EVOhomesysteem met sensormotoren en een WILO pomp bij iedere vvw-verdeler. De 1e vloerverwarmingsverdeler heeft een zoneklep die wordt aangestuurd door een BDR91. De andere 2 volgens onderstaande foto en er bevindt zich 1 in de kelder die de keuken en woonkamer aanstuurt en 1 op de 1e verdieping die de 3 slaapkamers boven aanstuurt. Iedere ruimte heeft een draadloze thermostaat van EVOhome.

vloerverwarming boven 1.jpg


1. Wanneer er warmtevraag is in een ruimte gaan bij de vvw-verdeler van de betreffende ruimte de flowmeters allemaal aan (naar beneden naar de ingestelde stand), Het patroon is: lampje op HCE80 gaat branden bij de ruimte waar warmtevraag is/ WILOpomp gaat na 2 minuten aan (met een harde klik)/ alle aangesloten flowmeters gaan gelijk hierna naar beneden=aan/ de sensormotoren van de ruimte waar warmte gevraagd wordt gaan uiteindelijk na zo'n 4 minuten open en de sensormotoren van de ruimtes waar geen warmte wordt gevraagd blijven dicht.

Vraag: Is het normaal dat eerst de flowmeters aan gaan terwijl de sensormotor voor die ruimte nog dicht is? Waarom gaan de sensormotoren vd overige ruimtes op deze vvw verdeler aan + worden de vloerverwarmingsbuizen allemaal warm terwijl de sensormototren voor deze ruimtes dicht blijven staan? Nu is er vaak warmtevraag vanuit 1 slaapkamer, maar omdat de andere flowmeters ook aan gaan worden de andere 2 slaapkamers veel warmer dan de ingestelde temperatuur.

2. Ook gaan sommige flowmeters niet meer terug naar 0 wanneer er geen warmtevraag meer is, maar blijven steken op 1 of 2.
vraag: Hoe kan dit? Ze zijn vast stuk, maar is dat veroorzaakt door bovenstaande reden?

3. Daarnaast heb ik gezien dat er wanneer er warmtevraag is in de keuken die 3 sensormotoren heeft, 1 sensormotor helemaal open gaat en de overige 2 sensormotoren maar half open. De flowmeters gaan wel naar de ingestelde stand.
Vraag: Is dit de reden dat de helft van de vloer in die ruimte kouder aanvoelt?

4. De druk in de meter bij de vloerverwarmingsverdeler op de 1e verdieping gaat vaak van 1,0 naar 0 zodra de WILO aan gaat. Even later gaat dit wel weer langzaam naar 1,0. Dit is volgens mij alleen als er in de rest vh huis geen warmtevraag is en aanvoerende watertemp oploopt tot 50 graden (zie ik op vvwverdeler) en dan daalt naar de ingestelde 40 graden wanneer de WILO aangaat. Omdat het om een vvwverdeler op de 1e verdieping gaat is het volgens de installateur normaal dat daar de druk sowieso wat lager is. De druk in de ketel is voor CV:1,9/2,0 en in rust + gebruik warmtapwater 1,7/1,8 (2 weken geleden nog bijgevuld tot 1,9 terwijl ketel in rust was). Er zit overigens geen lucht in het systeem. Toen het systeem net nieuw was wel, maar dat is nu na 1,5 jaar weg.
Vraag: is het normaal dat de druk ineens zover daalt en daarna weer langzaam bij trekt?

Het zijn veel vragen tegelijk, maar misschien hebben alle vragen een link met elkaar.
 
Laatst bewerkt:

Adriaan1968

  • #2
Even een terugkoppeling. Monteur is langsgeweest. Na lang zoeken bleek dat de adapter van de thermische motoren (MT4 NC) van de EVOhome niet goed op de verdeler te passen (ging om een mm) waardoor de flowmeter open bleef staan. Onze monteur heeft nu de de de dop van de adapter wat vaster gedraaid waardoor MT4 beter op het pinnetje van de afsluiter past.
Nu hij weg is zie ik op een website staan dat alleen de universele thermische motor van EVOhome op alle verdelers past en dat de MT4 230NC niet op alle verdelers past. Hoop dat door het extra strak aandraaien van de dop vd adapter een goede keuze is geweest...Het werkt wel in ieder geval
1700502945497.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu