Beluchting van afvoer toilet

BusterBrown

  • #1
Beste

Ik ben bezig om 2 toiletten te vernieuwen die recht boven elkaar gesitueerd zijn respectievelijk op 1e en 2e verdieping.
Voor de belucting van de standpijp beschik ik over een bestaande schouw waarop ik het verlengde van de standpijp wens aan te sluiten
Mijn concrete vraag is of het noodzakelijk is om die standpijp ver boven het toilet pas op de schouw aan te sluiten (rode situatie in schets)?
Dit was de oude situatie voor ik het oude toilet heb gesloopt . Niet mijn voorkeur omdat ik dan extra omkassing nodig heb rond die langere beluchtingspijp
Of volstaat het om zeg maar halve meter of zo boven het toilet de doorsteek te maken ? (blauwe situatie in de schets) Maar wat is dan het minimum ? Dit is mijn voorkeur omdat dit zou passen binnen de omkassing van het inbouwreservoir

Dank alvast voor de feedback

Vraag.jpg
 

Charel

  • #2
Als je met die bestaande schouw een gemetseld kanaal bedoelt dan zou ik daar de beluchtingsbuis niet zonder meer laten in uitmonden, niet laag en ook niet hoog.
Uw schouwkanaal gaat dan volledig gevuld zijn met rioolgeur en vermits een gemetseld schouwkanaal vrijwel nooit volkomen luchtdicht is heb je veel kans dat er hier of daar geurtjes kunnen binnenkomen.
Die beluchtingsbuis zou je luchtdicht moeten doortrekken tot boven in de schouw.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
ook is de kans op condens aanwezig dit wil je niet in een gemetseld kanaal
 

BusterBrown

  • #4
Is inderdaad een gemetseld kanaal. Bij het oude toilet was de beluchtingsbuis aangesloten op dit kanaal op niveau net onder het dak. Ik heb dan geen last gehad van geur of condens. Misschien best dan zo hoog mogelijk terug zetten dan.
 

ADDave

  • #5
Ik weet niet hoe de regels zijn in België, maar in Nederland moet je met de beluchting eindigen op het dak. Is wetgeving zelfs.
 

Kaajee

  • #6
Kun je niet een (pvc) buis door die schouw heen krijgen?
 

BusterBrown

  • #7
Een buis steken in het kanaal zou kunnen maar dan ben ik beperkt in diameter omdat ik die schuin door die doorvoor (=het gat naar het kanaal) naar boven in het kanaal moet kunnen krijgen. Met de 110 mm die ik van plan was te steken krijg ik dat niet voor elkaar. Ik las dat het best is om de diameter van de standpijp (=110 mm) door te trekken als beluchting.
 

Charel

  • #8
Technisch gezien is een beluchtingsleiding van 110 mm voor een particuliere woning onnodig. Je zal nooit problemen hebben als dat een leiding van 50 mm is !
 

BusterBrown

  • #9
Dan heb ik een goede oplossing denk ik. Buis van minimaal 50 mm door het kanaal tot boven het dak steken.
 

Kaajee

  • #10
My 2 cents.
En even proberen of groter nog gaat lukken. 70 of 80mm wellicht?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu