Behangen over geglazuurde wandtegels

BertH

  • #1
In mijn keuken, die wordt getransformeerd in een slaapkamer, zitten geglazuurde wandtegels. Kan ik daarop straffeloos behangen?

Als ik de tegels verwijder is dat een gigantische klus en bovendien is de muur erg zwak zodat veel schade zal ontstaan. Als ik gipsplaten o.i.d. over de tegels schroef dan kost me dat een paar centimeter en die kan ik niet missen i.v.m. de lengte van een bed dat nu "precies" past.

Kortom de voorkeur gaat uit naar het behangen van de tegels, maar... kan dat?
 

Dingena

  • #2
Helaas, dit gaat niet. De glazuurlaag is te glad en de structuuropbouw van de tegel is hiervoor niet geschikt, ook al zou je dus de glazuurlaag kunnen verwijderen is dit dus als nog niet mogelijk.

De tegels en de voegen zorgen ook nog eens voor een oneffenheid die met behang een probleem oproept. Sorry maar de muur glad maken door of de tegels te verwijderen of er iets voor te doen is de enige oplossing tot een mooi behangen muur. Succes!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #3
Mij lijkt het niet onmogelijk, hoewel ik het zelf nog niet toegepast heb. Volgend systeem lijkt me het proberen waard :

1. Tegels terdege ontvetten.
2. Cementhechtlaag (1/2 zand +1/2 cement + plastisch product + water) over de tegels zetten
3. Na controle van de hechting dunnen pleisterlaag zetten (+ voegen uitvullen!)
4. Voorstrijken en behangen.
 

Hval

  • #4
Je kunt proberen een andere lijm te gebruiken.

Contactlijm hecht echt wel....

Eerst een proefstukje!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Contactlijm lijkt me totaal ongeschikt om mee te behangen. Je kunt het behang tijdens het opbrengen totaal niet verschuiven.
En je loopt de kans dat het dwars door de behanglaag heenslaat of deze zelfs oplost.

En nog maar niet te spreken over het brand- en inhaleringsgevaar, dat je bij gebruik van grote oppervlakten contactlijm krijgt. Contactlijm bevat tolueen, is zeer brandbaar en zeer slecht voor de gezondheid.

Een beter oplossing is de tegels in te smeren (en groeven vlak te maken) met een dunne laag tegellijm, geschikt voor het lijmen van tegels op tegels. En dan behangen met een normale behanglijm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu