Beglazingskit vervangen of overschilderen?

Hermen

  • #1
Beste klussers,

ik ben van plan mijn hardhouten kozijnen aan de buitenkant gaan lakken. De oude beitslagen zijn niet al te best dus ik wil alles kaal maken met afbijt, daarna opnieuw gronden en aflakken. Nu vroeg ik me af wat ik met de oude begelazingskit aan moet - is het beter om deze te vervangen of om er overheen te schilderen? Binnen heb ik de kit destijds wel vervangen maar het uitsnijden vond ik een erg vervelende en tijdrovende klus. Buiten is er al eens overheen geschilderd met beits. Als ik er overheen kan schilderen, hoe pak ik dit dan het beste aan? Moet ik bv de beits van de kit schuren, moet de grondlak over de kit, de aflak of allebei?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Als de kit buiten is uitgehard ( na 10 jaar is dat zeker met beits erop het geval ) dan zult u de kit eruit moeten halen.

Is deze nog in goede staat dan alleen de kitranden schoonmaken met een reinigingsmiddel en overbeitsen. Ga ze niet schuren, want daarmee rul je de kit laag alleen maar op.

Gebarsten kit laat water door wat achter de glaslat gaat ophopen en houtrot veroorzaakt.
 

Hermen

  • #3
Kees de schilder schreef:
Als de kit buiten is uitgehard ( na 10 jaar is dat zeker met beits erop het geval ) dan zult u de kit eruit moeten halen.
Hartelijk dank voor uw advies! De kit is waarschijnlijk ouder dan 10 jaar, misschien wel 25 jaar (in de ramen staat het jaartal 1984). Is er een handige manier om die oude kit te verwijderen? Binnen heb ik het met een afbreekmesje (houtkant) en een verfkrabbertje (glaskant) weggesneden maar dat was een lastig klusje. Je snijdt nogal makkelijk in het hout op die manier.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Hiervoor bestaat een speciaal stuk gereedschap. Het paddestoelvormige blad staat hierbij tegen het glas en het osscilerende blad snijdt de kitrand glaslat- en glaskantzijdig moeiteloos los.

Voor eenmalig gebruik wel een kostbare oplossing, maar als je zelf veel klust heb je er ( door de vele hulpstukken ) veel profijt van bij precisie werk. Laat tie FEIN zijn !
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu