Beginnende verstopping toilet

JohnDoe2013

 • #1
Goedendag,
Ik woon sinds bijna 2 maanden in een jaren 80 rijtjeswoning waar het sinds een paar weken vreselijk in het benedentoilet naar riool stinkt. De eerste weken nergens last van gehad, het is +/- 2,5 week geleden begonnen.

Het fonteintje lijkt goed te werken, water blijft netjes in de sifon, deze heb ik ook van binnen schoongemaakt. Ik heb foto's genomen in de kruipruimte maar zie daar geen natte plekken of vocht. rond de rioolpijp. Alleen het benedentoilet heeft deze geur, verder in huis geen problemen met stank. Bij doortrekken lijkt het alsof hij eerst de wc-pot "leegtrekt" en daarna weer wat water terugloopt. Ik weet niet of dat standaard is bij sommige modellen van een hangende toiletpot?

Zou het kunnen dat het een beginnende verstopping is of zou er wat anders aan de hand kunnen zijn? Ik heb wel +/- 3 weken geleden mijn wasmachine op zolder aangesloten op een pijpje (wat de vorige bewoners ook gebruikt hebben/speciaal daarvoor aangelegd hebben) wat een aftakking is van een pijpje van +/- 50 mm waar een beluchter op zit. Zou dit er iets mee te maken kunnen hebben? Alle suggesties/ideeën zijn welkom!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Haplo

  • #2
  Worden er ook "vochtige doekjes" gebruikt. Dit kan ook de boosdoener zijn.
   

  JohnDoe2013

  • #3
  Er worden geen vochtige doekjes gebruikt of iets vergelijkbaars. Gisteren heb ik het hele toilet nog een keer gesopt (vloer, muren en voegen), de toiletbril en wc borstel vervangen, een paar keer "groot" (de grote boodschap knop) doorgetrokken (de eerste keer liep het water weg en "trok het weer terug" tot een normaal niveau , de keren daarna liep hij gewoon door) en toen was de geur weg (deur heeft daarbij ook een tijd opengestaan). Later deur dicht gedaan en toen ik vanochtend de wc deur weer opendeed stonk het weer. Ik heb geen idee waar het zou kunnen zitten, vanavond gooi ik denk ik maar een bak heet water met soda erin om te kijken of dat helpt.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Als alleen het toilet ruikt lijkt mij de aansluiting van de pot op het riool de boosdoener. Ik neem aan dat het stankslot van de pot vol water staat.
  Komt de stank na een wat langere periode dan zou het kunnen dat het water capillier uit het stanslot wordt gezogen en dat deze daardoor open komt te staan.
   

  JohnDoe2013

  • #5
  Bedankt voor de reactie!
  Ik vergat nog bij mijn vorige reactie te melden dat ik gisteren nadat alles schoon was nog een keer doortrok, toen het water ook weer wegtrok en terugliep en ik meteen de geur een beetje rook. De geur kwam dus pas op na/tijdens het doortrekken, daarvoor rook het schoon (van het schoonmaken en luchten). Het stankslot van de pot staat wel vol water. Het zou wel balen zijn als het de aansluiting op het riool zou zijn omdat het een ingebouwd toilet is dat betegeld is tot het plafond. Komt de geur bij zo'n lekke aansluiting ook pas na doortrekken op of zou het dan niet aldoor aanwezig moeten zijn? Is er ook een manier waarop ik de ont/beluchting kan controleren?
   

  Fvdb7126

  • #6
  Misschien een idee om na het doorspoelen extra water in de pot te gieten. Als de geur dan weg blijft, weet je zeker, dat er bij het doorspoelen te veel water wordt weg gezogen en het niet een of andere afdichting is. Frank
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Als je bedienings paneel er af haalt stinkt het ook daar achter van daan.

  Ook kan het wezen dat er een beginnende verstopping zit in liggende leiding.


  Als je de sifon van het fonteintje verwijderd en je trekt dan de wc door gaat het water dan ook erg zakken waardoor je stank krijgt.

  Zit er een verchroomde beker sifon onder het fonteintje?
   

  JohnDoe2013

  • #8
  Bedankt voor jullie reacties!
  Gisteren heb ik het paneel verwijderd. Achter het paneel rook ik het ook. Het rook daar niet "scherper" dan in de toilet ruimte zelf (dat je na het verwijderen van het paneel meteen een golf van stank over je heen krijgt zeg maar) maar het was er wel iets beter te ruiken. Ik heb gisteravond de knop en de omgeving daarvan afgeplakt op de tegels met een stuk plastic met ductape met het idee: als het echt daarvandaan zou komen zou het nu minder moeten worden. Daarna de ruimt nog goed gelucht (deur uur open gelaten) en voor het slapen gaan weer dicht gedaan. Vanochtend was het nog steeds goed te ruiken, naar mijn idee in dezelfde mate als anders.

  Onder het fonteintje zit inderdaad een verchroomde beker sifon. Deze heb ik er al af gehaald en helemaal schoon gemaakt van binnen. Ik hoor die ook niet "gorgelen" of borrelen als ik de wc doortrek. Bij het afdraaien van de sifon kwam er wel water uit. Ik ruik de geur ook niet echt uit de afvoer van het fonteintje komen; je ruikt het meer achter het paneel dan in de afvoer van het fonteintje.

  Vanochtend heb ik een flinke emmer met heet water en soda in de pot gegooid (tegen eventuele beginnende verstopping) en kijken wat dat oplevert aan het einde van de dag...
   

  JohnDoe2013

  • #9
  Van het weekend 2 keer een emmer heet water met een berg soda door het toilet gespoeld en alles ruikt weer normaal. Dus toch een beginnende verstopping geweest. Bedankt voor de tips/reacties!
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Ik denk dat de riool aansluiting achter de tegels niet goed aan sluit zodat je stank krijgt ook achter het paneel.

  Je zult de boel open moeten maken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu