Bauknecht WA Stuttgart 1600 foutcode FH

Kannietwassen

  • #1
Bij het verhuizen is de wasmachine gevallen, de enige zichtbare schade was een kunststof pijp die het water van de zeepbak naar de trommel leidt.
Na lang zoeken en wachten eindelijk een nieuw pijpje.

Wasmachine op 30 min. programma even getest en nu komt hij met een foutcode op het scherm (F en H verschijnen om beurten op het scherm) na ongeveer 1 minuut als de trommel met water gevuld is.
Wat betekend deze foutcode?

Typenummer van de machine is: 858337812000
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
FH betekent: "no water inlet".

Omdat er wél water binnenkomt maar toch deze fout weergegeven wordt, moet dat een van de andere oorzaken van deze fout betekenen:

- Pressostaat detecteert geen water-aanwezigheid (slang daarvan losgeschoten?).
- Flowmeter heeft geen waterstroom gedetecteerd.

Wat precies defect kan zijn door de val en wat je na moet kijken kan ik zo niet zeggen, daarvoor ben ik teveel "leek". Maar misschien heb je alvast wat aan bovenstaande.

Voor verder advies eventueel wachten op een witgoedspecialist.
 

Kannietwassen

  • #3
Enig idee waar die pressostaat zit? Voor zover ik heb kunnen zien (met alleen de bovenplaat van de machine af) zitten alle slangetjes en stekkertjes goed vast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het enige wat ik kan doen is een antwoord van een witgoedspecialist quoten:
Co de Witgoedman schreef:
Bij de Bauknecht gaat dit via een drukbuisje wat aan de rechteronderkant van de trommel zit, links boven het filter, met een dun zwart slangetje brengt hij de druk naar boven naar de pressostaat.
Nogmaals, verder weet ik te weinig van deze machine om je een zinnig antwoord te kunnen geven. De ervaren witgoed-monteurs weten wellicht wat er kwetsbaar is, en wat er (nog meer) stuk kan zijn gegaan door een val.
Alleen zijn zij niet zo vaak op het forum als ik.
 

Kannietwassen

  • #5
Bedankt Kees, ik zal eens kijken of ik onder aan de trommel iets kan vinden, verder is het wachten op de witgoed specialist... :-|
 

Henny

  • #6
Staat er voldoende druk op het water uit de kraan?
Indien het vullen tot een bepaald niveau te lang duurt, zal de flow meter dit detecteren.

Is de kunststof pijp tussen de zeepbak en het manchet lekvrij gemonteerd?

De pressostaat (niveauregelaar) zit rechtsboven in de machine gemonteerd.
Van hieruit loopt een slangetje naar een drukkamertje welke aan de voorkant van de kuip (ongeveer middenonder) gemonteerd zit.
 

Kannietwassen

  • #7
De druk uit de kraan is eerder te hoog dan te laag. :wink:
Ook lekt er geen water uit de pijp. Ik geloof dat ik de pressostaat gevonden heb, het slangetje naar de drukkamer is goed, deze is niet gescheurd ofzo en zit goed vast op de drukkamer...

Oh en hoe krijg ik het rubber van de vulopening weer goed op de trommel... nu weet ik weer waarom ik geen wasmachine monteur ben geworden. :mrgreen:
 

Co de Witgoedman

  • #8
Is de witte drukkamer vrij van vervuiling?

Haal deze desnoods even los en maak hem eens schoon.

Ik neem aan dat de manchet in uw geval alleen los zit van het frontpaneel en niet los van de kuip is.

Manchet terugplaatsen op het front is een kwestie van eerst goed kijken, de achterflap gaat aan de achterzijde van het front, de voorflap met de sleuf erin komt aan de voorzijde van het front en trek ik eigenlijk vanaf de achterzijde over de rand heen.

Daarna trek ik de metalen knelband om de rand en maak deze met een schroevendraaier in het veeroog iets wijder, ik trek de veer dus op spanning, en trek de veerband tussen de sleuf van de manchet in om deze vast te zetten.
De omgezette metalen rand kunt u eventueel iets gladder maken met afwasmiddel zodat de manchet er makkelijker overheen gaat.
 

Kannietwassen

  • #9
De manchet was los van de kuip, was even pielen maar hij zit er weer op. In de drukkamer zat een beetje vuil, maar dat was er zo uit gespoeld.

Ik heb de pressostaat uit elkaar gehad en daar is niks mis mee, ook de flow meter lijkt normaal te werken. Ik heb van beide de stekkertjes op de print losgehaald en ook daar is alles goed volgens mijn multimeter (dus geen beschadigde bekabeling).

De foutcode is echter nog steeds niet verholpen en ik kan nog steeds niet wassen. :(
 

Witgoeroe

  • #10
Als je de multimeter op piepen zet en de 2 meetpennen op het stekkertje van de flowmeter (op de print) en je laat hem water nemen, geeft hij dan pieppulsjes? Ik denk toch nl dat het de flowmeter is na jouw verhaal
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Witgoeroe, kun je even aangeven op welke stand die multimeter voor deze meting zou moeten staan (Wissel/gelijkspanning, weerstand of iets anders)?

Lang niet alle multimeters hebben een stand "piepen" en zo ja , dan is dat bij de eenvoudiger exemplaren meestal alleen om (laag) ohms door te meten.
 

Kannietwassen

  • #12
Mijn multimeter is laatst stuk gegaan, daar zat inderdaad een piep stand op (om diodes door te meten) Ik heb vandaag maar een nieuwe gehaald, maar helaas zonder pieper, verder zitten er wel zo'n beetje alle standen op.

Ik heb de flowmeter met de diode-stand gemeten en zag daar een verandering in de gemeten waarde als het water liep, helaas is het bij een digitale meter wel zo dat de pulsjes te snel zijn om op deze manier echt goed te meten wat er gebeurd...
 

Witgoeroe

  • #13
Precies dat bedoel ik, dat je ohms doormeet, maar dan met een piepsignaal, omdat de pulsjes dusdanig snel gaan dat als de multimeter gewoon op ohms staat, dit niet een duidelijk meetresultaat geeft.
 

Henny

  • #14
Door de val kan er zowel zichtbare- alswel onzichbare schade aan de machine zijn ontstaan. Onzichtbare schade door bijvoorbeeld een scheurtje in de print van de besturing van de machine.

Hierdoor zou bijvoorbeeld de flow-meter niet aangestuurd kunnen worden.
Deze zal dan ook geen pulsen aan de electronica doorgeven bij het vullen van de machine.

FH geeft toch duidelijk aan dat de electronica signaleert dat er binnen 15 seconden geen puls van de flow meter is ontvangen of dat niveau 1 niet is ingeschakeld binnen 8 minuten.
 

Kannietwassen

  • #15
De machine begint te piepen met de foutcode 80 sec. nadat het water begint te lopen. Na dichtdraaien van de watertoevoer duurt het ongeveer even lang dus je hebt denk ik gelijk, dat het de flowmeter is.

Hoe kan ik de flowmeter werking goed controleren ? (zonder piep stand op mijn multimeter).
Ik zal de print er eens uittrekken en kijken of ik daar zichtbare schade op kan ontdekken...
 

Witgoeroe

  • #16
Wellicht als je hem ohms doormeet met een magneetje ernaast.
Dat is hetzelfde idee als wat het schoepje doet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Daar begrijp ik uit dat de flowmeter een reedswitch bevat?

Als dat zo is, kan dat heel makkelijk gesneuveld zijn door een val, want dat is een klein glazen buisje...
 

Kannietwassen

  • #18
Nee, het glazen buisje is nog heel en ook het doormeten met een magneetje ernaast laat de verwachte waarde zien...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Dan waarschijnlijk toch de print... :(

Komt veel voor bij vallen en is moeilijk te vinden.

Kijk vooral in de buurt van zware onderdelen, die geven de print a.h.w. een stoot mee. Een vergrootglas is daarbij wel handig.
 

Kannietwassen

  • #20
Net de hele print onder de loep genomen (letterlijk) maar niks kunnen ontdekken. Printplaat er weer in en de machine aan gezet.

Het rode fout-lampje ging meteen weer aan, nog maar eens de stekker van de flowmeter van de print losgetrokken en er weer opgeschoven, lampje uit, en machine loopt door!

Komplete wasmachine 4 maal binnenstebuiten gekeerd voor een vuil contactje? Nog even afwachten of het hele programma nu afloopt en dan kunnen we weer wassen (is maar goed ook, want de kledingkasten zijn zo goed als leeg :mrgreen: ).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu