Bauknecht Stuttgart 1600

Martinvandepol

  • #1
12 NC 8583 378 12000 ( +/- 5 jaar oud)

Geeft P error

Vorige wasbeurt nog een cocktailprikker en een stuiver uit de pomp gehaald, nu lijkt ie helemaal schoon, maar geeft nog steeds klacht.

Pomp draait wel en krijg wasmachine ook leeg, maar tijdens wasprogramma geeft ie P error.

Wat nu?
 

Henny

  • #2
Indien dit de storing FP betreft, (letters wisselend aanwezig in de display)
dan duidt dit op een afpomp probleem.
Vermoedelijk zit er nog een blokkade in het afvoersysteem, of is de afvoerpomp niet betrouwbaar meer.

bestelnummer afvoerpomp: 481231028144 (compleet met filterhuis)

Je kan ook een (passende) universeel magneetpompje plaatsen.
 

Martinvandepol

  • #3
Bedankt voor de informatie. Na een grondige inspectie bleek dat er nog meer rommel inzat. dan eerder gezien. Na goed schoongemaakt te hebben doet ie het weer.
 

Martinvandepol

  • #4
Toch heb ik nog steeds regelmatig dezelfde FP (alternating) klacht indicatie, ook al is de pomp niet verstopt en draait ie goed rond. Zodra je, na de storingsmelding, het programma wijzigt naar afpompen, pompt ie gewoon leeg.

Zit er nog ergens een filter op een andere plaats dat verstopt kan zijn? Tot nu toe haalde ik alleen de draaidop eruit en keek ik dan direct in het draaiende deel van de pomp.

Op internet kun je de genoemde pomp bestellen voor 45,49 incl BTW.

Maar wat bedoel je eigenlijk met een universeel magneetpomp? Heb je daar ook een bestelnummer van? Dat klinkt als een nog goedkopere oplossing voor het probleem.
 

Martinvandepol

  • #5
Toch maar een nieuwe pomp besteld, vanwege de aanhoudende F/P error tijdens het wasprogramma.

Tegelijk ook maar nieuwe lagers en simmering, want ik zag dat er wat witte strepen uit het lagerhuis kwamen, wat kan duiden om een lekke afdichting en lagers die op een dag op het punt van afbreken staan. (iets wat achteraf overbodig leek, want beide lagers zagen er nog prima uit, jammer van het geld en tijd)

Totaal was het 65 euro aan onderdelen, tevens een pullitrekker bij een doehetzelf zaak gekocht a 34 euro.

Daarna bijna 8 uur totaal eraan zitten klussen. Het ging best aardig, alleen was de pullitrekker te klein om de lagers incl lagerhuis van de as te krijgen, daardoor maar met wat grover geweld op de as gehamerd totdat ie los was. Ging prima totdat het aandrijfwiel weer op de as moest.... De as was een beetje dikker geworden aan het uiteinde waar ik op gebeukt had met de hamer (beetje gestuikt), waardoor het een hele toer was om het er weer op te schuiven. Beetje vijlen en geweld en hij zat er weer op. Alleen zit ie er nu niet helemaal recht op. Hierdoor zal uiteindelijk de snaar eerder verslijten denk ik. Iemand ervaring hiermee (slijtage aandrijfsnaar) ?

Verder ontdekte ik een klein scheurtje in de rubber hoes aan de voorkant. Ai ai, da's niet goed, nu maar hopen dat dit ook niet stuk zal gaan. Ik heb inmiddels al heel wat uurtjes en onderdelen in deze machine gestoken dus ik ben er een beetje aan gehecht en bekend met het sleutelen eraan.... Iemand ervaring met een scheurtje in de rubber hoes aan de voorkant van de wastrommel?

Eigenlijk heb ik nog steed niet begrepen wat er nou mis was met de pomp. Hij deed het prima als je ging afpompen, maar als ie tijdens het wasprogramma moest pompen, gaf ie een alternating F/P error. Ik vermoed dat het ligt aan de gebrekkige bevestiging van de pomp. Eigenlijk zit ie best wel los en zag ik dat de pomp best wel meetrilde tijdens het centrifugeren. Dat kan natuurlijk nooit goed zijn. Daarom heb ik de nieuwe pomp goed strak gezet met een tie-wrap. Hij trilt niet meer tijdens het centrifugeren. Iemand anders ervaring met het bevestigen van de pomp in dit type wasmachine?

Inmiddels twee wasprogramma's gedraaid en hij doet het weer goed. Ik ben voorlopig tevreden.

Henny bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer de lagerbussen van de pomp speling hebben slaat de pomp vast door het magnetisch veld, dat verklaart ook het trillen van de pomp, normaal draait een pomp vrijwel zonder trilling.

De hoes aan de voorkant heet een manchet, wanneer daar een scheurtje in zit is vervangen noodzakelijk om lekkage en verdere schade te voorkomen.

U raakt dus nog meer gehecht aan de machine :wink:
 

Martinvandepol

  • #7
Jan, bedankt voor je reactie.

Op het internet zie ik veel soorten en nummers beschikbaar bij Bauknecht machines. Weet je toevallig welk typenummer manchet ik nodig heb?

Weet iemand welk typenummer aandrijfsnaar ik nodig heb?
 

Pepjo

  • #8
Als je je NC-code doorgeeft aan een onderdelenfirma dan weten die precies welk type snaar en manchet je nodig hebt.

Kwestie van even zelf rondbellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu