Bauknecht GSF 4561 doet niks meer

Jrn

  • #1
Mijn ongeveer 2 jaar oude vaatwasser die niet vaak gebruikt is doet sinds vanavond niets meer.

De vaat haalde ik er uit en was droog, maar bij het plaatsen van een nieuwe vaat en het indrukken van de start knop gebeurt er niets (apparaat heeft maar een lampje naast de start knop).

Ook de aan/uit schakelaar lijkt niet meer te bedienen. Bij nadere inspectie blijkt er nog water onder in het apparaat te staan. Iemand een idee wat hier aan te doen? En hoe eventueel het water uit het apparaat te krijgen? (Waterstofzuiger?)

NC Code 8546 456 01810
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kijk eerst eens of er wel spanning staat op de wandcontactdoos.
Of dat er een aardlekautomaat is uitgevallen.

Onder de zeven hoort altijd een beetje water te staan, staat het water boven de zeven dan is de vaatwasser gestopt in het programma, doordat bv, de zekering sprong.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is misschien de afvoerslang achter/onder de machine knel geraakt of geknikt, waardoor er geen water afgevoerd kan worden?

Het water verwijderen zal toch dweilen worden o.i.d., en er ligt misschien ook water op de bodemplaat (achter de plint).

Is er niet ten gevolge van de lekkage een groep of aardlekschakelaar in je stoppenkast uitgegaan? Ik begrijp dat er echt helemaal geen enkel lampje brandt of knippert?

Verder wijs ik er even op dat op alle witgoed 2 jaar volledige garantie zit, en daarna coulanceregelingen met een bepaalde maximum reparatieprijs. De betreffende prijzen daarvan staan op de site van de fabrikant.
Ga dus niet teveel zelf "knutselen" want dan verspeel je misschien rechten daarop!
 

Jrn

  • #4
Helaas als eerste dacht ik ook dat de zekering er uit lag (Dit komt wel vaker voor omdat de wasdroger op de zelfde groep zit) maar dat was deze keer niet het geval.

Ik heb het idee dat de vaatwasser in een beveiliging staat maar aangezien ik elektricien ben en geen witgoedmonteur roep ik dus ook maar wat...
Inderdaad brandt er helemaal geen lampje, er gebeurt gewoon niets meer. Zit er soms een thermische zekering in de vaatwasser?
Het water staat boven de filters.
 

Jrn

  • #5
Kees, betekent dit dat ik contact op zou moeten nemen met Bauknecht of kan ik dan een willekeurige witgoedmonteur laten komen? Overigens kost een dag vrij nemen ook niet niks natuurlijk....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor garantie/coulance moet je óf bij de originele leverancier of bij Bauknecht NL zijn.
Bij een willekeurige monteur is een dergelijke regeling niet van toepassing.

Overigens wordt een beveiligings-situatie meestal aangegeven d.m.v. zo'n lampje, dat dan in een bepaald ritme knippert. Er moet hier dus meer aan de hand zijn, en een eigen (thermische) zekering hebben vaatwasser vrijwel nooit.

Staat er wel spanning op het stopcontact?

Wasdroger + vaatwasser op één groep hoort natuurlijk niet, maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Maar je weet maar nooit, een kapotte lasklem...
 

Jrn

  • #7
Helaas heb de stekkers al omgewisseld.. dus er staat wel degelijk spanning op de wcd.

Het meest merkwaardige is echter dat de aan/uit schakelaar ook niet meer werkt (zou deze soms defect geraakt kunnen zijn?)
Ook gaat er geen lampje branden, helemaal niks net of hij echt dood is...

Ik denk dat ik morgen maar ergens een waterstofzuiger vandaan haal en maar eens ga sleutelen :( (nadat ik eerst voor de zekerheid de spanning + aarde heb gemeten)
Heeft een vaatwasser soms persee een geaard stopcontact nodig?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
De aan/uit schakelaar kán defect zijn.

Ook de deurschakelaar kan defect zijn, maar meestal brandt er dan wel een lampje na aanzetten.

Ik heb deze NC-code helaas niet in mijn doc. staan, maar een echte witgoed-monteur vast wel. Zal wel morgen worden dan.

Een vaatwasser heeft alleen al vanwege veiligheid persee een geaard stopcontact nodig. Anders staat er zomaar 110 V (of meer) op de buitenkant.
 

Jrn

  • #9
Die deurschakelaar is inderdaad ook wel een goeie.

Wordt vervolgd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Jrn schreef:
Heeft een vaatwasser soms persee een geaard stopcontact nodig?
En dat vraagt een electrieker? Foei ;tong;
 

Jrn

  • #11
Natuurlijk weet ik ook wel dat een vaatwasser geaard moet zijn ik vroeg me alleen af of deze zonder aarde niet werkt.

Zo vreemd is dat toch niet, er zijn zoveel apparaten die wel geaard zouden moeten zijn (Zoals een PC) maar die zonder aarde prima (En als je dus een stereo aan je pc hebt hangen die zichzelf gaat aarden via je pc waardoor er brom ontstaat zelfs beter) werken.

Ik zit met een storing in mijn vaatwasser dus ga gewoon alle mogenlijkheden na. Muggenziften kunnen we allemaal maar daar schiet niemand wat me op.
 

Jrn

  • #12
Sorry me vaatwasser doet t niet, nu moet t met de hand :(
 

Henny

  • #13
Bij nadere inspectie blijkt er nog water onder in het apparaat
te staan.
Als dit, zoals The Headhunter al opmerkte, in het gedeelte van
de filterbak staat, is dit normaal en moet je dit gewoon laten staan.

Controleer allereerst de werking van de dubbelpolige aan/uitschakelaar,
daarna de microswitch in de deurvergrendeling en zo verder...
 

Jrn

  • #14
Zou iemand mij misschien kunnen vertellen waar of ik een schema vandaan zou kunnen halen? Zo nee, dan ga ik morgenavond maar eens schroeven en meten (kan ik mijn opleiding weer eens in de praktijk brengen ;))
 

Witte Hond

  • #15
Meten is weten, en met jouw achtergrond moet dat denk ik wel lukken.
 

Toon

  • #16
Jrn schreef:
Zou iemand mij misschien kunnen vertellen waar of ik een schema vandaan zou kunnen halen?
Schema's worden over het algemeen niet openbaar gemaakt, en al zeker niet voor particulieren. Helaas dus waarschijnlijk.
 

Jrn

  • #17
Vandaag dan maar aan het schroeven en meten geslagen (Btw wel grapping om Whirlpool in je Bauknecht te zien staan), en mijn eerste vermoeden bleek juist.

De aan/uit schakelaar is defect. Heb deze (tijdelijk) doorverbonden en hij werkt weer als een zonnetje. Probleem is dus opgelost. Voordat er een slotje op dit topic kan vraag ik me alleen nog af of er iemand is die mij kan vertellen waar ik zo'n schakelaar zou kunnen krijgen.

Iedereen bedankt voor zijn hulp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu