Balklaag verzwaren i.v.m. Warmtepomp op zolder.

Campo

  • #1
i.v.m. de plaatsing van een warmtepomp inclusief 200ltr vat voor tap water (all-in-one) wil ik voor de zekerheid de balklaag wat verzwaren op de plek waar de WP geplaatst gaan worden. Ik kan er nu namelijk goed bij aangezien wij op dit moment het plafond eruit hebben bij de slaapkamer waar de WP boven geplaatst gaat worden. ( het insteken van de balken kan vanaf een andere slaapkamer en kan vanaf daar over de tussenmuur.)

Het gaat hierbij om een tussenwoning uit 1962. kopmaat van de balken 60x145. De overspanning is 2300mm. HoH 600mm. Nu wil ik er iig een balk tussen plaatsen zodat de HoH wordt verkleind en draagkracht verdeeld word over 3 i.p.v. 2 balken. Probleem is dat de balk maar aan 1 kant op een steensmuur gelegd kan worden. De andere kant (scheidingsmuur met buren) ziet er niet stevig genoeg uit om daar een oplegging te creëren. Ook een balkdrager tegen het metselwerk plaatsen lijkt mij ook geen optie.

Daarom zit ik er aan te denken om een dubbele tussenbalk te plaatsen op 220mm van de muur en daar de tussenbalk aan te bevestigen met een balkdrager. Zie de schets die ik heb toegevoegd.

Eventueel zit ik er nog aan te denken om de linker balk te verzwaren en er een 2e balk tegen aan te plaatsen.

De WP heeft een eigen gewicht van 157kg inclusief het water voor de 200ltr vat zal dit een kleine 360kg op een vloer oppervlakte van 600x600 zijn. De plaatsing van de WP zal ongeveer in het midden van de balklaag uit komen.

Bovenop de balken zijn planken gespijkerd. dikte gok ik op 18mm maar niet kunnen controleren. Daar bovenop zit 9mm multiplex waarmee de zoldervloer is uitgevlakt.

Zal dit voldoende zijn?

Schermafbeelding 2023-04-10 om 11.02.48.png Schermafbeelding 2023-04-10 om 11.22.09.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Campo schreef:
Daarom zit ik er aan te denken om een dubbele tussenbalk te plaatsen op 220mm van de muur en daar de tussenbalk aan te bevestigen met een balkdrager.
Prima methode. Enkele balk is al voldoende. De dwarsbalk zo ver mogelijk tegen de muur aan.

Het elektra onder de balk door, of eventueel in het midden een gat boren.
 
  • Like
Waarderingen: Campo

Campo

  • #3
@IJkenhout dit lijkt mij ook een prima methode en waarschijnlijk ook de enige methode.
Alleen heb ik geen bevestiging hoeveel deze constructie zou kunnen dragen. Wiskunde is niet mijn sterkste kant en de balkenschuif en info via google helpt mij ook niet verder.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je op zolder de ruimte hebt, kan je daar een plateau maken, zodat het gewicht door meerdere balken gedragen wordt.
Of je verdikt (verhoogd) de balken, door er op zolder balken bovenop te leggen. Kan handig zijn als de pomp net iets hoger staat.
 

Campo

  • #5
Na gisteravond een rondje te hebben ge-googled is het idd een goed idee om de kracht verdeling te verbeteren over de 2 of 3 balken. Ik kan het laminaat voor een deel verwijderen en dan 2x 18mm multiplex op elkaar verlijmen zodat ik op 36mm zit en dit op de plek vast schroeven waar de WP komt te staan. Ik hoop alleen dat ik dan wel een oplegging heb op de rechter balk die net over de muur loopt aangezien op zolder een gips wandje staat van het trapgat. Mocht dat niet lukken denk ik eraan om dan de rechter balk op te dikken met een soortgelijke kopmaat (58x145). Ik moet dan alleen even bekijken hoe ik uit kom met de aanwezige electra en UTP kabels en of ik de hele balk moet op dikken of dat een gedeelte ook voldoende is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
De bouwmuur met de buren onvoldoende stevig?
Daar rust de vloer nu ook in lijkt mij.
 

Campo

  • #7
Ik had het iets anders moeten verwoorden. Het deel van de muur tussen beide balken is grof gemetseld met halve kalkzandstenen en vrij dikke voegen. Ook loop daar nog oude electra leiding wat in de muur is gefreesd maar niet meer wordt gebruikt. Dit is prima voor nu maar als ik daar een oplegging moet maken…

Vandaar de keuze om een raveelbalk zo dicht mogelijk naar de muur te plaatsen (hart raveelbalk komt dan op 25cm van de muur). Hier kan ik dan de staartbalk op aan sluiten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Campo schreef:
Alleen heb ik geen bevestiging hoeveel deze constructie zou kunnen dragen.
Die balk die je erbij plaatst kan het gewicht van het vat waarschijnlijk in z'n eentje al dragen. Dus verdelen over drie balken is helemaal goed. Aan de slag dus ;)
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu