Balken laag vervangen

Pieter t

  • #1
De bouwkundige die ons huis keurde zei dat de balkenlaag van de 1e verdieping vervangen moest worden.

de balken liggen iets van 70 cm uit elkaar over een overspanning van max 4 meter. dit is veel te licht en de tussenwanden op de 1ste verdieping zijn allemaal flink verzakt. ook is de kans groot dat de balken ingerot zijn, daar ze met de kop in een ongeïsoleerde steensmuur steken zonder spouw, van een hoekhuis.

nu wil ik zelf de balken gaan vervangen. mijn vraag, hoe veranker ik de nieuwe balken aan de muur?
ik wil ze namelijk dichter bij elkaar leggen, 55cm ofzoiets, en dan zijn de gaten waar de oude balken zaten niet meer bruikbaar (zal ze dichtmetselen).
Ook zei de bouwkundige dat de balkenlaag een rol speelt bij het bijeenhouden van de twee zijgevels en dat het daarom belangrijk is dat de balken goed aan de muren vast zitten.

Graag wil ik van de balken zichtwerk maken, dus van die ijzeren bakjes waar de balken inliggen zijn dan niet erg mooi.

weet iemand wat dan een goede manier is om de nieuwe balken aan de muur te verankeren?
 

StefanD

  • #2
Dit lijkt me typisch zoiets waar je een bouwkundige ter plekke naar laat kijken én een constructie laat berekenen. Niet echt iets voor een DHZ forum, naar mijn idee...
 

Pieter t

  • #3
Mijn vraag gaat ook niet zozeer over het berekenen van de juiste constuctie-dimensies van de balkenlaag, maar meer wat zoal de mogelijkheden zijn voor het bevestigen van de balken aan de muur.

mij zijn zelf dus twee opties bekend, het gat in de muur waar de balk inligt, en het ijzeren bakje dat je op de muur schroeft waar de balk in ligt.

beide zijn niet echt een optie zoals ik in de eerste post al beschreven heb. ik zoek iets dat de balk stevigt verankerd aan de muur, maar waarbij de onderste helft van de balk onbedekt is, zodat het zichtwerk kan zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De derde optie is een randbalk waar vandaan je de balken in kops hout schroeft. Maar dat lijkt me in dit geval ook niet werken.

Als je de balken in een grotere maat besteld, kan je de balkschoenen infresen en vervolgens netjes wegwerken achter een plaatje hout.

Anders je eisen bijstellen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Eerst uitzoeken of de koppen echt rot zijn.
Zo nee dan is opklampen van de bestaande balk een stuk simpeler je kan dan immers de vloer laten zitten
 

Pieter t

  • #6
Oke, stel ik laat het idee van zichtwerk even weg,

wat is dan gebruikelijk om in een oud huis nieuwe balken te hangen?

nieuwe gaten maken lijkt mij in een oude muur erg riskant. maar iets met keilbouten of pluggen in zo'n oude muur maken lijkt me ook niet erg stevig.

ik zou in principe de oude gaten kunnen gebruiken, maar die liggen eigenlijk veel te ver uit elkaar.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
70 cm kan best
In oude huizen zit meestal ook dikker vloerhout wat op die overspanning is afgestemd.

wat is de afmeting van de balklaag ?
 

Pieter t

  • #8
Dat weet ik nog niet precies. zullen we bij het slopen van de vloer pas zien.

ik kan inderdaad gewoon wat dikkere balken gebruiken.

dan is het nog steeds de vraag hoe je een balk dan in twee gaten krijgt aan weerzijdes van de ruimte terwijl de balk dus aan beide kanten een stukje langer is dan de afstand tussen de twee muren.
 

Tiho

  • #9
Dan moet je het gat aan een kant twee keer zo diep maken als dat de balk opgelegt wordt.
 

Roman

  • #10
Een balkdrager (die metalen bakjes) aan de muur is te doen. Let dan wel op dat de muur goed grip heeft. Zit je te dicht bij het oorspronkelijke gat dan heb je kans dat de muur afbrokkeld.

Zoals Tiho aangaf: aan één kant zal het gat dieper moeten zijn zodat je de balk eerst daarin steekt, en dan een stukje terug trekt om'm in het overstaande gat te schuiven.

Stel dat je 6cm balk wilt laten rusten op de stenen en je overspanning is 3m.
Dan zal je een balk van 312cm moeten nemen. één gat van 6cm en één gat van 12cm. Steek de balk in de 12cm, dan past je balk tussen de muren en kun je het andere uiteinde in het 6cm gat schuiven. aan beide kanten rust de balk nu op 6cm steen.

Het eventueel uithaken van (grotere) gaten is een klus die je beter kunt laten doen.
 

BeeTeeWee

  • #11
Het komt maar heel zelden voor dat de balken van een 1e verdiepingsvloer verrot zijn. Dan moet je bijvoorbeeld tijdenlang met lekke goten hebben gezeten, of een extreem vocht doorslaande muur. Die oorzaak zou ik eerst maar eens wegnemen.

Verder vraag ik me af in hoeverre de bestaande balklaag die gevels de afgelopen jaren bij elkaar hield. Vaak liggen de balken in oude huizen namelijk gewoon los in een muurgat en aan de andere kant (bijna) los op een tussenmuur. Soms is dan her en der nog wel een smeedijzeren muuranker aangebracht en zijn de balken op de tussenmuur met die van de andere ruimte verbonden.

Maar ik zou eerst maar eens kijken wat je aantreft. Hergebruik van de oude gaten zou mijn voorkeur hebben. Die 70 cm overspanning heeft het immers al zo lang uitgehouden, dat je nieuwe balklaag jou waarschijnlijk ook wel weer zal overleven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Balken liggen bijna nooit "los" op de muur. Meestal een inkassing in het metselwerk, waarbij het metselwerk ook verder naar boven door loopt. Door wrijving door het gewicht, werken de balken wel degelijk mee in het geheel.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zoals al eerder vermeld is opklampen stukken simpeler en goedkoper
dus eerst open maken om te kijken of er echt spraken is van koprot.

Je kan dan de bestaande balken gewoon laten zitten en aan beide zijde verstijven met nieuwe balk terwijl je eerst de bestaande balk met een bekistingsstempel omhoog drukt
als de verstijving is aangebracht los je de stempel en staat de aangebrachte verstijving gelijk op spanning

Voor het dimensioneren moet u bij de constructeur zijn
want de bestaande ravelingen eventueele betonvloertjes voor badkamers e.d hebben veel invloed op de exacte uitvoering
 

Bvdalen

  • #14
Inderdaad eerst kijken wat de situatie nu echt is. Het is niet ongewoon in oude huizen om 4 meter te overspannen met een HOH van 700mm. Zeker als het hout van een bepaalde type en dikte is. En als de balken in goede staat zijn kan je het geheel verstijven mits überhaupt noodzakelijk en volgens de berekening van een constructeur. Verstijven is ook verzwaren en dat kan ongewenst zijn dus dat moet berekend worden.

Mocht je toch je balken toch gaan vervangen zou ik de bestaande gaten gebruiken en op advies van de constructeur dikkere balken nemen. Ik weet niet hoe oud het huis is maar om extra gaten in de muur te hakken zou ik niet doen. Pas ook op dat als je ze vastmetseld de specie niet te hard is. Steen in oude huizen is vaak zacht en daar moet je wel je specie op aanpassen anders krijg je scheuren in je steen.
 

Scoupevo

  • #15
De bouwkundige die ons huis keurde zei dat de balkenlaag van de 1e verdieping vervangen moest worden.
het is toch duidelijk dat een contructeur heeft gezegd dat de balkenlaag van de 1ste verdieping vervangen moeten worden?

dan kan je wel kijken of de koppen echt verrot zijn, maar waarom haal je er dan een contrcuteur bij? die heeft het terplekke gezien en zijn oordeel gegeven.. tenminste dat maak ik op uit de eerste alinea.

maar bij een houtboer is hout trouwens ook niet zo duur, daar kwam ik pas achter nadat ik mijn balken opgeklamd had, dus als het zchtwerk moet worden even googlen voor een hout handelaar in de buurt, en geen bouwmarkt nemen, want daar betaal je de hoofdprijs ;)

verder zou ik gewoon de orginele gaten gebruiken, en tussen de huidige balken nieuwe balken plaatsen. dan is de tussen afstand zeg maar 35cm en word het nog steviger.

want is de binnen muur ook steens? of halfsteens? en komt die bijv. uit in een andere ruimte?
want dan zou je daar in het midden wat stenen kunnen weghalen.. en vanaf daar de balk insteken en terug steken. nadat je in de andere muur een opening hebt gemaakt. en dan weer dicht metselen.
misschien van beide muren even een foto maken?

de kopse kant in de buiten muur in de menie zetten, drie lagen moet wel genoeg zijn.
 

Pieter t

  • #16
Bedankt voor de reacties tot nu toe. het is fijn om over dit onderwerp verschillende visies te horen, het brengt mij ertoe opties te overwegen die ik daarvoor nog niet kende.

even een toelichting:

de man die de stelling over de balken had gedaan, was een aankoopkeurder van ver. eigen huis. het is een bouwkundige keuring, maar dat maakt hem nog geen constructeur. Daarbij waren de plafonds en vloeren nog intact, dus weten we helemaal niet zeker of de balken verrot zijn. het kan best zijn dat de basisvloer slecht is, of de balken gewoon te los liggen.

omdat we naar alle waarschijnlijkheid 13 april de sleutel krijgen. kan ik dan pas de plafonds en vloeren verwijderen (wat sowieso gaat gebeuren) en zien hoe de situatie daadwerkelijk is.

ik wil vast op het ergste voorbereid zijn, en hoop vooral dat de balken die er nu zitten prima zijn, en dan overweeg ik er een extra balk tussen te hangen.

foto's en details over de balken kan ik dus pas geven na het verwijderen van het plafond. ik houd jullie op de hoogte.
 

Pieter t

  • #17
Nu we de plafonds en vloeren eruit gesloopt hebben, blijkt:

het hout van de balken is op zich in goede staat, maar ze liggen op 85 cm HOH, en zijn erg licht, 75*180 over 4 meter.

we willen dit oplossen door overal een nieuwe balk tussen te hangen. op die manier zullen alle constructieve functies die de bestaande balken nu hebben bewaard blijven

de nieuwe balken leggen we in de muur, door aan de buurzijde een gat te maken van 10cm (steensmuur) en aan de hoekzijde een veel dieper gat om ze te kunnen doorsteken. (ook steensmuur)

de nieuwe gaten die we moeten maken liggen dus op 85 cm van elkaar.

we denken dat dit veilig te doen is. de muur is erg zacht dus het gaten maken zal niet moeilijk zijn. als de nieuwe balk op z'n plek is, zullen we em waterpas stellen en het gat dan opvullen met cementmortel

tot slot willen we alle balken, oud en nieuw via andreaskruizen aan elkaar verbinden


iemand nog tips of opmerkingen over deze aanpak?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Klinkt prima. Gaten in de muren opvullen met metselwerk. Sommige bevelen krimpvrije mortel aan, al vind ik dit zelf lastiger werken dan normale metselspecie.
En als de bestaande balken doorhangen, ze opkrikken en in ieder geval de nieuwe balken met de bolle zijde naar boven leggen (als ze niet recht zijn).

Ik zie dat andreaskruis niet helemaal voor me, de delen of platen die op de balken komen, verbinden alles al aan elkaar.

succes!
 

Pieter t

  • #19
We hebben nu tweederde van het huis voorzien van nieuwe balken. Deze hangen tussen de oude, en rond het trappengat zijn alle balken nieuw.

als alle balken liggen,willen we de balken dus onderling verbinden met een andreaskruis, opdat dat de bewegingen overbrengt op de andere balken.

nu weet ik twee opties: die van schuine houten balkjes, en die van metalen strips.

nu vroeg ik mij af, of, ik niet veel eenvoudiger die werking kan maken door een plaat underlayment zo breed als de afstand tussen de balken, en zo hoog als de balken, tussen de balken te schroeven, (op een regel), zoals op het plaatje hieronder (de eerste is tussen de balken gezien, daaronder van bovenaf)



mij lijkt dat de plaat dan ook alle krachten overbrengt wat de diagonalen anders zouden doen.

wie denkt hier wat van?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Wordt nooit gedaan bij vloeren, als het al zou helpen zijn de muren niet stabiel, de krachten die u wilt verdelen zijn er normaal niet bij een degelijke bouw.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu