Ondervloer (opbouw) Houten Balkenlaag (geluidswerend)

bvdwoude1

 • #1
Hallo allemaal ,

Ik loop al een tijd op jullie forum te bladeren maar krijg niet helemaal de antwoorden die ik wil :lol:.

Eerst wat info:

In mijn huis huis lag laminaat. Overgenomen van de oude bewoner.
De vloer eronder kraakte en piepte en zat beweging in.

Oude laminaat eruit gehaald. Daaronder zaten groene viltplaten (8mm).
Daaronder hardboard platen met daaronder (soort) viltpapier en wat oude kranten( 1968 !!).
Daaronder houtenbalkenvloer.

Sommige planken waren er ooit al een keer uit geweest voor herstel. Deze heb ik eruit gehaald + nog 1 zodat ik bijna over de hele lengte onder de vloer kon komen.
enkele wigjes onder de houtenbalken zaten los. Deze heb ik opnieuw onder geslagen waardoor een hoop van het piepen en kraken weg was.

Een hoop spijkers waren omhoog gekomen door de beweging van de vloer.Alle spijkers opnieuw aangeslagen en meteen alle planken vast geschroefd(500 st) zodat deze mooi aantrokken.

Alle planken weer terug erin.

Nu de vragen :

Sommige planken zit een 1 mm verschil in de overgang na de andere plank. Dus een minder dikke plank. En moet ik de kieren tussen de planken die eruit zijn geweest dicht kitten of purren ivm geluidsoverdraging.

Ik heb zelf een aardige muziek installatie en wil zo min mogelijke overlast voor de buren.

Moet ik de opbouw van de nieuwe vloer weer op de zefde manier doen als die eruit is gekomen ?

Ik heb een soort ondervloer op rol van cocos gevonden die op rol zit om die er als 1 ste laag erop te zetten voordat de nieuwe hardboard platen erop kunnen.

Is dit de manier om te doen ? Sommige mensen zeggen gewoon die 8 mm groene platen er direct op, en dat is zat.

Ik had zelf het idee om er "10db xps overvloerplaten erop te leggen" omdat echt de geluisoverdracht zo min mogelijk wil hebben.

Deze was in de oude situatie helemaal ruk denk ivm de los liggende vloer delen en het hele oude laminaat.

Wat adviseren jullie mij ?

Alvast bedankt.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Martijn1989

  • #2
  Het is even inschatten wat je precies als risico ziet. Geluid, of contactgeluid. Reguliere geluidsoverdracht zou op zich mee moeten vallen als de onderburen ook gewoon een (geïsoleerd) plafond hebben. Daarmee is het kitten van naden tussen planken een klus waar je waarschijnlijk niet veel mee wint.
  Het contactgeluid is met een goede stereo natuurlijk wel degelijk een dingetje, zeg ik uit ervaring. Hiertegen werken die groene platen wel super, ook de vloer natuurlijk echt zwevend leggen en niet alsnog klem tegen de wanden of dergelijke. En extra tip waar je misschien zelf al aan had gedacht: zet je speakers op van die spijkerpootjes. Ik weet dat mijn vader daar vroeger stuivers onder moest leggen anders zonken ze weg in de vloer, zo dun. Maar dat werkt wel echt goed.
  Die Kokosrollen ken ik niet eigenlijk, maar zou het niet teveel gaan veren als je twee ondervloeren op elkaar gaat leggen? Demping is één, maar je wil niet het gevoel hebben op kussens te lopen.

  volgens mij (maar dit is een beetje van voor mijn tijd) lagen die hardboardplaten er vooral om een gladde ondergrond voor vloerbedekking te creeeren en hebben ze met overstap naar laminaat gewoon niet het belang gezien van verwijdering. Je kunt ze terugleggen maar ik zou me de moeite besparen. Balken-planken-groene platen-dekvloer moet je problemen gewoon ondervangen mijns inziens. Succes!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu