Ondersteunen balkenlaag door nieuwe

Ploeter

  • #1
Onze bovenste verdieping bestaat uit 2 kamers waarvan de tussenmuur en de resp. vloerbalken samen rusten op een houten balk van 60x165 mm. Onder de balk stond ooit een dragende constructie welke vervangen werd door een tweede balk van 60x140 mm, verticaal onderstut met identieke balken. Doordat deze resp. naast een deur en een schouw kwamen te staan werd de overspanning gereduceerd van 5 tot 3 meter.

Omdat de zaak blijft doorbuigen (er zit nu een verschil van 2,5 cm op de oorspronkelijke balk, gemeten tussen het midden en de zijkant) willen we onder de vloer van de voorste kamer een nieuwe balkenlaag leggen dwars onder de oude. We opteren voor douglas/oregon 75x225 van 5 meter lang. Als we de balken hoh op 30cm steken kan deze constructie normaal meer dan 300 kg/m2 dragen volgens de norm en dat hebben we ook nodig omdat we een aantal zware nieuwe kasten in de kamer willen zetten, die plaatselijk dat getal kunnen overschrijden.

We zouden de vloerbalken van de achterste kamer op de oude constructie kunnen laten rusten en die van de voorste kamer op de nieuwe constructie, maar omdat we een aantal meubels van de voorste naar de achterste kamer willen verhuizen, wordt in dat geval de oude constructie slechts beperkt ontlast tov de huidige situatie.

Aangezien de vloerbalken van de achterste kamer 5 tot 10 cm doorlopen in de voorste kamer, willen we nu de laatste balk van de nieuwe constructie vastschroeven aan de oude balk zodat we ook die vloerbalken bijkomend kunnen ondersteunen. De facto zou de belasting op het midden even groot zijn als vroeger (1,75 ton), maar het gewicht zou door 2 balken worden gedragen ipv 1. Bovendien hangen beide balken vast aan een constructie die zonder probleem tot 4,5 ton kan dragen. Hamvraag is of het midden dan toch niet een zwak punt is dat kan blijven doorzakken omwille van de plaatselijke druk.

Omdat een stalen ligger geen optie is, zien we nog 2 bijkomende mogelijkheden (die we liever niet uitvoeren indien niet nodig):
- we kunnen de oude constructie ondersteunen door er nogmaals een balk van 3 m lang op zijn kant eronder te zetten en die te onderstutten met 2 balken.
- we kunnen de nieuwe constructie verstevigen door 2 balken van 75x225 naast de oude middenbalk van 60x165 te plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is een heel verhaal. Het zou prettig zijn als je kan tekenen wat je precies bedoeld.

Ik twijfel of het verstandig is een ander antwoord te geven dan dat je beter een constructeur kan inschakelen. In ieder geval:
- Draagrichting van de vloer omdraaien; kunnen de wanden dit aan? Kan de fundering dit aan?
- Dubbele balklaag kruislings onder elkaar is niet zinvol. Beter de balklaag verdubbelen of opdikken tot deze voldoet.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ga naar een constructeur.
Die kan jouw helpen een plan te maken dat in 1 keer goed is.
 

Ploeter

  • #4
Dank voor de reacties.

Het idee om zo te werken kwam eigenlijk van een dakwerker, maar die zou 30x150 van 5 meter lang hoh op 50 cm steken en dat is te weinig vrees ik.

Wat de 2 oude balkenlagen volgens de NEN aankunnen, is makkelijk berekend. Probleem is de (nog te verwachten) draagkracht van die versterkte middenbalk waarop alle vloerbalken rusten en dat is nattevingerwerk (wegens de ouderdom, bestaande doorbuiging, etc.). Daarom heb ik in mijn berekeningen gedaan alsof de oude vloer niet meer draagt, dus van de eerste keer een nieuwe balkenlaag berekend voor de voorste kamer die het gewicht van de hele bovenverdieping aankan, achterste kamer incluis.

Kruiselings werken ligt voor de hand omdat de nieuwe laag dan op 2 muren rust ipv van op 1 muur en die doorgebogen middenbalk. Balkenlaag verdubbelen is geen optie; het is de middenbalk die niet voldoet. In deze constructie zou deze dus worden opgedikt met een tweede balk die tevens de laatste balk is in een nieuwe balkenlaag.

De wanden moeten dit normaal aankunnen; dat is massieve baksteen van 20 cm.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #5
Zoals Boertje 125 al aangaf is het raadplegen van een constructeur aan te raden.

U geeft aan dat een stalen ligger geen optie is.
Dit vind ik een beetje vreemd.
Als een Ligger van 75 maal 225 met nieuwe staanders wel kan volgens u.
Waarom een stalen ligger dan niet.
Als de bestaande ligger die doorbuigd vervangen word door een HEA 200
met er onder twee kokers 100 maal 100.
Dan heb je een portaal die met gemak 4,5 ton kan dragen.
Als je dan de bestaande balklaag opdikt Tot 225 mm met een balk die afsteunen op de portaalconstructie hoef je niet haaks balken van 75 maal 225 in de bestaande muren te zetten.
Dan heb je ook 3 KN m2
Het is maar even een optie.
 

Ploeter

  • #6
Staal kan in principe wel en dan is het inderdaad logischer om de doorgebogen balken in het midden te vervangen door een ligger van 5 m (IPE 220 voldoet ook) maar dat geeft een hoop extra werk op het vlak van afbreken, aankleden, decoreren. Op dit moment ligt de balkenlaag van de voorste kamer nl. open en dan is het minder werk om die te verstevigen en daarna een nieuw plafond te plaatsen. We zouden dus in eerste instantie naast die doorgebogen balken willen werken, maar als de voorgestelde constructie toch niet voldoet, moeten we inderdaad over het midden gaan en dan is een stalen constructie wellicht beter dan een omvangrijke houten constructie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er is u 2 keer aangeraden een constructeur te raadplegen, dit is de derde die dat aanbeveelt.
 

Ploeter

  • #8
Is ondertussen gebeurd en er wordt toch aangeraden om voor staal te kiezen, IPE 240 of 220 - HEA 200 is te breed voor het schouwtje. Vervolgens werken aan de oude balkenlaag: opdikken of een paar balken bijplaatsen en een raster maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu